ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is deze week opnieuw gestegen en daardoor weer een stapje dichter bij de stippellijn rond 478,4 gekomen. De vorm van het patroon dat daarbij gevormd is geeft aan dat de voortzetting naar boven echter niet verzekerd is. Het handelt om een stijgende wig, wat een patroon is dat over het algemeen tot een daling leidt. De beurs kan de stijging naar 478,4 alleen vervolgen door naar boven uit deze wig te breken, zolang dat niet is gebeurd moeten we ons rekenschap geven van de mogelijkheid dat we binnenkort gaan dalen.

  • Ik volg de koersontwikkeling binnen de wig daarom momenteel op de voet en doe dat vanuit de daggrafiek en de uurgrafiek. Nadat we gisteren steun ondervonden van de onderkant van het patroon, lijn l, zijn we vandaag gestegen en bewegen daarmee in de richting van de bovenkant van de wig die aanstaande maandag rond 469,4 ligt. Laat ik u in verband met de mogelijke daling ook het punt geven waar we maandag de onderkant vinden, dat is op 462,1. Tot er een uitbraak uit de wig is zal ik u dagelijks de twee uitersten geven.

  • De candle van vandaag staat precies in het gap van 12 mei dat ik hoewel we de bovenkant nog niet helemaal bereikt hebben als gesloten beschouw. Dit houdt in dat we er geen rekening meer mee hoeven te houden.

  • We vinden het lichaam van de candle aan de onderkant ervan en dat maakt het een zogenaamde inverted hammer oftewel omgekeerde hamer. Deze vorm geeft aan dat de index terugkwam van een stijging en niet ver van de opening eindigde, waaruit blijkt dat er weerstand te vinden is. Het is nog te vroeg om daar al een conclusie uit te trekken, dat kunnen we pas als er een daling op volgt. In dat geval namelijk zouden we met een toppatroon te maken hebben, een mogelijke voorbode van een daling onder lijn l. Op dit moment echter wil ik er gezien de stijgende trend die uit de volgende grafiek blijkt nog geen verwachting aan koppelen.

  • De Bollinger Bands laten namelijk zien dat de aandelenbeurs zich in een mooie stijgende trend bevindt die een stijging boven de candle van vandaag mogelijk maakt. De trend is stijgend zolang de lijnen van de indicator stijgen en de index in de bovenste helft van deze indicator noteert.

  • In de uurgrafiek zien we de bewegingen in de wig ll' nog wat uitvergroot, hij leent zich volgende week dus goed om vast te stellen of we al dan niet in de wig blijven en in welke richting we dan bewegen. We bevinden ons nu middenin het patroon en dat laat alle mogelijkheden nog open.

  • In de kwartiergrafiek staat een interessante koersontwikkeling die ik niet onvermeld wil laten. Gisteren ontstond een dubbele bodem rond 463, waardoor zich een hoofd en schouders patroon had kunnen ontwikkelen. De top bij punt 1 had de linkerschouder kunnen zijn, de top bij punt 2 het hoofd en bij punt 3 had de rechterschouder bij een daling onder 463 gevormd kunnen worden. Ik maakte hier gisterenavond met opzet geen melding van omdat je vooraf nooit weet of het patroon zich ook werkelijk gaat ontwikkelen, naar achteraf blijkt terecht. We openden de dag met een start boven de weerstand rond 464,2 en daarop volgde een snelle stijging die ons in korte tijd boven top 2 bracht waardoor het hoofd en schouders patroon niet meer kon ontstaan. Het is mijn vaste overtuiging dat dergelijke bewegingen niet bij toeval ontstaan, zij zijn vooraf zo geplanned. Hiertoe worden door partijen die gebaat zijn bij een stijging al voorbeurs voldoende orders ingelegd om de index direct na opening te doen stijgen en zo het potentiële patroon direct van zijn lading te ontdoen. Dergelijke stijgingen worden naar ik veronderstel door technisch analisten aangestuurd, de stijging kwam technisch gezien namelijk op exact het juiste moment en was ook precies lang genoeg.

  • De stippellijn op 463 blijft voor mij echter als voormalige potentiële neklijn ondanks de stijging van vandaag belangrijk. Hij speelt naast het hoogste punt van vandaag een essentiële rol, temeer daar dit niveau maandag in de loop van de dag samen zal gaan vallen met lijn l in de uurgrafiek. 

  • Maandag let ik om te beginnen echter op de laatste bodem rond 464,6. Komen we onder die waarde dan gaan we kijken of de index rond 463 opnieuw steun krijgt. Het gaat er dan gezien de mogelijkheid van een neerwaartse uitbraak uit de wig om spannen.

  • Zolang de stijgende trend echter nog niet afgebroken is hebben kopers nog de meeste kans om de markt naar hun hand te zetten door voor een beweging naar de bovenkant van de wig te zorgen. Ook dan zou het erom gaan spannen, maar dan vanwege het feit dat er zich ook een opwaartse uitbraak uit de wig voor zou kunnen doen. Op grond van het patroon acht ik dat laatste echter het minst waarschijnlijk.

Resumerend:

De AEX index is deze week verder gestegen in een patroon dat het risico op een daling in zich draagt, namelijk een stijgende wig. De graadmeter zou om dit risico weg te nemen naar boven uit deze wig moeten breken. Hoewel de kans hierop natuurlijk altijd aanwezig is er wat mij betreft zolang we ons in de wig bevinden meer uitzicht op een neerwaartse uitbraak, daar houd ik volgende week daarom sterk rekening mee. De buitengrenzen van de wig liggen in de daggrafiek maandag rond 462,1 en 469,4 en de marge waarbinnen we ons binnen dit patroon kunnen bewegen wordt langzamerhand kleiner. Dit betekent dat we naar alle waarschijnlijkheid volgende week al een uitbraak gaan zien, naar ik vooralsnog aanneem naar beneden. De beweging ten opzichte van het hoogste punt van vandaag rond 466,6 en de korte termijn bodem van vanmiddag op 464,6 zal maandag een eerste aanwijzing vormen van de richting waarin de markt denkt. Boven 466,6 wordt het de bovenkant van de wig en onder 464,6 de onderkant, in beide gevallen wordt het dan spannend in verband met de vraag of het van een uitbraak komt.

En dan nog dit...

Ik heb speciaal voor de site lange tijd mijn grafieken op een oude monitor gemaakt die een resolutie van 800x600 had, waardoor mijn grafieken ook automatisch dat formaat hadden. Op een gegeven moment kon ik de verleiding echter niet weerstaan om eindelijk eens een nieuwe monitor te kopen, ik wilde niet vanwege de site iedere dag weer met een oud scherm blijven werken. Met dat nieuwe scherm ging mijn beeldscherminstelling naar 1024x768 pixels en mijn grafieken werden doordat ik dat in mijn softwarepakket niet aan kan passen automatisch breder. Dit leverde echter problemen op, mijn site zag er niet op alle beeldschermen hetzelfde uit. De verhoudingen klopten bij sommige resoluties niet, daarom koos ik bij de nieuwe layout die ik kort geleden maakte voor een vast formaat dat bij een resolutie van 1024x768 of hoger goed leesbaar is en er overal hetzelfde uitziet. Het gevolg is echter dat lezers die nog een beeldscherminstelling van 800x600 pixels gebruiken voortdurend met de muis van links naar rechts moeten bewegen om de tekst te kunnen lezen.

De enige oplossing die ik hiervoor momenteel kan bieden is de suggestie om met mij naar een hogere resolutie over te gaan. Klikt u met uw rechter muisknop op een leeg deel van uw scherm dan komt er een menu tevoorschijn. Klikt u daar met de linker muisknop op Eigenschappen en daarna op Instellingen dan vindt u linksonder een schuifje waarmee u het aantal punten van uw beeldscherm (beeldschermresolutie genoemd) kunt veranderen van 800x600 naar 1024x768. Klikt u op OK en vervolgens op Ja dan treedt deze nieuwe instelling in werking. Ik voeg er net als ik al aan een lezer schreef voor alle eerlijkheid aan toe dat het nadeel hiervan is dat uw letters kleiner zullen zijn, hopelijk ervaart u dit dan niet als een onoverkomelijk probleem.
-Ad Nooten-

Naar boven