ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De aandelenmarkt is de winst die vorige week vrijdag geboekt werd flink aan het afbouwen, vandaag ging er namelijk weer 2% van de AEX-index af. De kans dat de top die gisteren bij het 50% Fibonacci niveau van de daling 416,3 - 349,8 rond 383 is gezet ook werkelijk de top blijft is groter geworden. Dit wil zeggen dat de kans op hervatting van de daling eveneens toegenomen is, al moet er nog wel wat gebeuren willen we daadwerkelijk dalen. Ik kom daar bij de uur- en kwartiergrafiek op terug.

  • Dat doe ik echter niet voordat ik zoals gewoonlijk een blik geworpen heb op de daggrafiek met Bollinger Bands. Hierin is de dalende trend vandaag uiteraard gehandhaafd gebleven, want de beursgraadmeter bevindt zich in het onderste dalende deel van deze indicator.

  • In de uurgrafiek ziet u dat we vandaag aangekomen zijn bij het gap dat afgelopen vrijdag ontstond. Ik neem voorlopig aan dat we dat gaan sluiten, wat neer komt op een daling naar de stippellijn rond 361,7 of lager. Bereikt de index die stippellijn namelijk dan zal het gap in de daggrafiek niet meer zichtbaar en bijgevolg gesloten zijn. 

  • De onderkant van het gap kan eventueel steun vormen en dat maakt het onmogelijk om te zeggen of de daling van de laatste dagen werkelijk de hervatting van de daling betreft, zoals ik bij de daggrafiek opmerkte. Daarvoor zullen we vooreerst het koersverloop rond 361,7 af moeten wachten.

  • Willen we naar de onderkant van het gap rond 361,7 gaan dan zullen we onder het 61,8% Fibonacci niveau moeten komen dat rond 363,4 ligt. Ik wil daar niet op vooruit lopen en kies die waarde daarom vooralsnog als doel. Zou er daar een bodem ontstaan dan zouden we dermate ver het gap in zijn gegaan dat ik het als gesloten zou beschouwen.
  • In de grafiek ontstond vanmiddag een vlag en dat is een voortzettingspatroon dat een indicatie vormt voor een daling naar ongeveer 355. Een vlag staat namelijk vaak halverwege een totale beweging. Hoewel ik noch op een daling onder 363,4 noch op een beweging onder 361,7 vooruit wil lopen wijst deze vlag wel degelijk op de mogelijkheid dat we onder deze beide niveaus duiken en zo de daling echt voortzetten.
  • De vlag is uiteraard ondergeschikt aan het verloop in de VS. Ik beschouw een patroon als een momentopname, wat inhoudt dat het beeld er morgen best weer anders uit kan zien. Daarom wil ik niet alleen schrijven over de door mij veronderstelde daling naar 363,4 of lager, maar ook over de mogelijkheid dat er zich een stijging voordoet. In dit kader is de laatste top rond 372,3 relevant, komen we daar namelijk boven dan gaan we een herstelbeweging zien die we vervolgens weer op waarde zullen moeten schatten om vast te stellen wat het vervolg daarop kan zijn.

Resumerend:

Amsterdam heeft vandaag wederom 2% ingeleverd en de kans op hervatting van de daling wordt hierdoor met de dag groter. Er zijn zoals we zagen echter nog twee mogelijke steunniveaus waarop de markt dit nog kan voorkomen, te weten het 61,8% niveau rond 363,4 en de onderkant van het gap van afgelopen vrijdag rond 361,7. Pas daaronder kan ik met wat meer zekerheid stellen dat het om een hervatting van de daling gaat. Een dergelijke hervatting is op grond van de vlag die 355 als koersdoel heeft zonder meer mogelijk, maar ik wil me daar toch niet op richten. Het is voorbarig om al van een daling onder een 61,8% niveau uit te gaan, daarom neem ik 363,4 voorlopig als koersdoel. Eenmaal daar wijst zich vanzelf uit of we ons op 361,7 kunnen richten, 355 komt pas daaronder eventueel in het vizier. Zouden we morgen stijgen en boven 372,3 komen dan ontwikkelt zich een ander scenario, waarvoor nieuwe analyses dan uit moeten wijzen waar we ons op kunnen richten.

En dan nog dit...

Op 10 september jongstleden schreef ik over de daling van de euro ten opzichte van de dollar en kwam tot de conclusie dat op $1,384 het eerstvolgende koersdoel lag. Er was ook nog een kans dat de munt naar $1,332 zou gaan maar die achtte ik op grond van mogelijke steun van een stippellijn door oude toppen rond $1,367 minder groot. Laten we gaan kijken wat ervan geworden is.

  • De euro blijkt een bodem te hebben gevormd op $1,388, dus een fractie boven de genoemde toppen. De munt is vervolgens aan een stijging begonnen en die beoordeel ik aan de hand van Fibonacci lijnen over de daling $1,604 - $1,388. De slotkoers van gisteren lag boven het 38,2% niveau, waardoor het 50% en het 61,8% niveau rond respectievelijk $1,496 en $1,521 als richtpunten over blijven. Op beide niveaus kan eventueel topvorming plaatsvinden. Zou de euro echter boven $1,521 en de bodems rond $1,53 komen dan gaat het weer mis met de dollar, met alle nadelige gevolgen voor de prijzen van commodities en de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven van dien. Laten we maar duimen dat de euro niet boven $1,53 geraakt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 23 sept 2008, 19.40u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen