ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren schreef ik u dat het de beurs gezien het gebrek aan beweging na de goede opening aan vertrouwen ontbrak en dat me dat voorzichtig maakte, ik kon niet zonder meer uitgaan van een voortzetting naar boven. Mijn behoedzaamheid bleek vandaag gerechtvaardigd, we zijn namelijk gedaald. Daar moet u zich trouwens niet al teveel van voorstellen hoor, we verloren slechts 0,2%. We zijn hiermee echter wel op de terugweg naar de stippellijn op 490,4. We bevinden ons evenwel in een fase waarin het zeer moeilijk is nog wat zinnigs over het koersverloop te schrijven, ik zal daar bij de kwartiergrafiek wat meer over vertellen. Ik kan op dit moment op basis van deze grafiek echt niet zeggen of we morgen verder gaan in de richting van 490,7 of niet.

  • De Bollinger Bands geven me hierover ook geen bescheid, hier is zowel een daling als een stijging mogelijk. Laten we daarom maar snel overgaan naar de volgende grafiek.

  • Hier zien we dat er vanmorgen een opening onder de steun rond 494,4 ontstond, kopers reageerden daar echter vliegensvlug op. We zijn uiteindelijk ook boven die grens gesloten, er is de markt kennelijk veel aan gelegen om het niet van een daling te laten komen.

  • Dit blijkt wel uit de kwartiergrafiek waar in de middag een flinke strijd tussen kopers en verkopers werd gevoerd. De daling die na negatieve cijfers uit de VS ontstond werd in de candle daarop weggewerkt en ook een daling die later plaats vond werd gerepareerd. Technisch is een en ander op geen enkele manier meer te verklaren, ik kan alleen zeggen dat een deel van de markt zowel bij opening als in de middag de hakken in het zand zette en de index steeds weer terug naar boven stuurde. Het heeft allemaal niets meer met een normaal koersverloop, maar met een strenge bewaking van de AEX te maken, die mag de rest van het jaar van een belangrijk deel van de markt niet meer dalen zo lijkt het. Er wordt stevig gestuurd. Aan technieken als de Fibonacci methode heb je in deze fase niets, want de bodems ontstonden op een vreemde plaats tussen twee niveaus in.

  • Het is op grond hiervan erg moeilijk om nog iets over het koersverloop te zeggen, ik heb er echt lang over na moeten denken vandaag en besloot me morgen maar te richten op het kanaal dd' dat ik in de grafiek getekend heb. Zolang we in het kanaal zijn ga ik van een beweging naar beneden uit. Ik neem met enige terughoudendheid vanwege het voorgaande punt toch maar het 50% niveau rond 493,7 en het 61,8% niveau bij 492,9 als eerste richtpunten aan, zouden we daaronder komen dan gaan we terug naar de stippellijn rond 490,7.

  • Breken we morgen naar boven door lijn d' en komen we boven 495,1 dan gaan we wederom proberen de weerstand rond 496,8 te bereiken en te breken. 

Resumerend:

Ik zat op het moment dat ik me aan mijn slotanalyse zette stevig met de handen in het haar, want er is van de beweging van vandaag werkelijk niets te maken. Er werd vandaag zoals u in de kwartiergrafiek zag stevig gestuurd, elke daling werd met kracht gepareerd en de index mocht duidelijk niet dalen. De bodems die daarbij ontstonden lagen midden tussen twee Fibonacci niveaus in zodat ik geen enkele houvast had en ik kan dan ook alleen maar afwachten wat het morgen wordt. Enig houvast heb ik morgen nog aan het kleine kanaal dd' in de kwartiergrafiek, zolang we ons in dat kanaal bevinden ga ik van een voortzetting naar beneden uit waarbij 493,7 en 492,9 de eerste richtpunten zijn. Ik maak me echter geen illusies dat als het morgen weer zo gaat er precies op die niveaus bodems gaan ontstaan. Dat zou bij een normaal koersverloop wel zo zijn, maar niet in een fase waarin de AEX zo duidelijk gecontroleerd wordt als op dit moment. Ik moet echter toch wat, daarom gebruik ik deze waardes. Komen we onder 492,9 dan gaan we pas naar de waarde 490,7 die ik bij de daggrafiek besprak. Zouden we morgen naar boven uit kanaal dd' breken dan gaan we opnieuw naar 496,8.

En dan nog dit...

Op 24 november schreef ik voor het laatst over de dollar en ik achtte toen de kans dat de euro naar $1,37 zou gaan groot. Dat is inmiddels al weer bijna een maand geleden, reden om te kijken waar euro nu staat.

 

 

  • U kijkt naar de daggrafiek van de euro ten opzichte van de dollar. De euro was de vorige keer naar boven door de weerstand net onder €1,30 gebroken en ik tekende toen in de weekgrafiek de stijgende lijn h. De munt is na een flinke stijging teruggevallen in de richting van deze voormalige weerstand, maar heeft deze niet bereikt. Lijn h vormde steun en hielp de koers weer naar boven. Dit alles betekent dat we een test van de uitbraak achter de rug hebben waarbij de stijgende trend gehandhaafd gebleven is, de euro is dus nog steeds op weg naar het koersdoel €1,37. U kunt de stand van de euro desgewenst iedere dag volgen op de valutapagina van dijksma.net, de leverancier van het nieuws op mijn homepage. -Ad Nooten-

 

Naar boven