ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 

  • Er is vandaag een doji gevormd, een candle waarvan het dunne lichaam aangeeft dat opening en slot dicht bij elkaar lagen. De streepjes naar boven en naar beneden illustreren dat de beurs het vanaf de opening in twee richtingen heeft geprobeerd, maar uiteindelijk geen beslissing aangaande een nadere richting heeft kunnen nemen.

  • Toch is er wel één beslissing genomen, de index wist namelijk direct bij de opening boven de weerstand rond 438 te komen en daar ook boven te sluiten. Deze weerstand is dus gebroken en dat maakt ruimte voor een verdere stijging.

  • Morgen moeten we echter zoals altijd bij een doji naar de bovenkant rond 441,3 en de onderkant rond 437,3 kijken, een beweging buiten de uitersten van deze doji bepaalt namelijk de vervolgrichting. Daar een doji zowel een pauze in een trend kan betekenen als deel kan uitmaken van een omkeerpatroon met de naam evening star doen we er goed aan beide grenzen in de gaten te houden. Komen we boven 441,3 dan zetten we de opwaartse beweging voort, komen we daarentegen onder 437,3 dan bestaat de kans op de vorming van een omkeerpatroon. Dat laatste hangt dan af van de vorm van de candle die daarbij zou ontstaan.

  • Ten opzichte van de Bollinger Bands in de daggrafiek bevinden we ons in het midden van de bovenste band en dat maakt een vervolg naar de bovenste lijn eigenlijk het meest waarschijnlijk. Daar moet ik voor de volledigheid aan toevoegen dat dit enkele dagen geleden in de onderste band niet gebeurde, dat zorgt ervoor dat ik er niet op kan vertrouwen. De banden bevinden zich in een fase waarin ze niet goed bruikbaar zijn. 

  • Een lezer merkte terecht op dat de indicator met een andere instelling (voor de kenners 14,2,weighted) beter lijkt te werken, maar omdat het niet in mijn aard ligt om in zo'n geval te gaan knutselen aan de instellingen om de banden beter bij het koersverloop te laten passen laat ik dat maar zo. Het is mogelijk deze instellingen zodanig te verstellen dat de lijnen anders lopen, ga je dat doen dan ga je echter steeds verstellen, want er is namelijk geen instelling die altijd goed functioneert. Ik gebruik daarom bij voorkeur de standaardinstellingen (20,2,simple), die werken over het algemeen namelijk goed. Het ongewijzigd laten van de instellingen heeft ook het voordeel dat je de indicator kent en een beter gevoel kunt ontwikkelen voor de momenten waarop je ze wel en wanneer je ze beter niet kunt gebruiken, iets dat in algemene zin voor alle indicatoren geldt. Het is het grote nadeel dat aan het gebruik van indicatoren kleeft.

  • We openden vandaag met een gap, hebben dat vanmiddag gesloten en vonden aan de onderkant steun om vervolgens boven 438 te sluiten. Dit heeft de mogelijkheid van een voortzetting naar boven gecreëerd, al is dat gezien de mate van opveren van de onderkant van het gap nog heel prematuur.

  • We wisten zoals u in de kwartiergrafiek beter ziet namelijk nauwelijks los te komen van die onderkant, na één groene candle stokte het en bewoog de index de laatste drie candles alleen nog maar zijwaarts. We zijn dus nog niet 'los' en dat betekent dat een voortzetting naar boven geen uitgemaakte zaak is. Het zal natuurlijk van de Amerikaanse beurzen afhangen, want uiteindelijk hangen we toch bij hen aan de sleepkabel.

  • Zouden zij ons nadat ze ons gisteren met grote snelheid naar boven sleepten en we vandaag nog even doorschoten weer naar beneden trekken dan vormt lijn l' de eerstvolgende potentiële steun, de tweede steun ligt bij lijn m en daaronder kunnen oude toppen rond 430 ons misschien nog helpen.

  • Veren we morgen echter verder op dan gaan we proberen boven 441,3 te komen teneinde naar 443,1 te kunnen gaan. Dit is de laatste weerstand onder de laatste top op 444,4.

Resumerend:

We sprongen vandaag boven de weerstand 438 die ik gisteren nog als zwaar veronderstelde, kopers rekenden voorbeurs feitelijk al met deze weerstand af door voldoende orders in te leggen om de index direct boven deze grens te laten openen. Na het sluiten van het gap wisten we er ook boven te eindigen, dat maakt een voortzetting naar boven mogelijk. De candle van vandaag tempert dat optimisme enigszins, deze doji geeft twijfel aan en onvermogen om richting te kiezen. Zodra de AEX morgen buiten de uitersten van deze doji komt weten we meer omtrent de vervolgrichting. Brengt ons dat onder 437,3 dan zit er niets anders op dan kijken waar de volgende bodem komt te liggen teneinde vast te stellen of er een omkeerpatroon ontstaat. De lijnen l' en m kunnen in dat geval steun vormen, net als voorgaande toppen rond 430. Komen we boven 441,3 dan gaan we verder naar 443,1 en bij een eventuele doorbraak naar 444,4.

En dan nog dit...

Indices houden zich tegenwoordig zoals ook blijkt uit onderstaande grafiek niet zo meer aan trendlijnen. De S&P index is in onderstaande weekgrafiek zowel in gevecht geweest met lijn j' als met lijn j en kwam daarbij zowel boven de eerste als onder de tweede lijn. Soms bekruipt me het gevoel dat het beter is om maar helemaal niets meer met trendlijnen te doen, want het is af en toe ondoenlijk om er een conclusie uit te trekken. Zelfs een daling onder een steunniveau zoals de stippellijn op 1240 leidt als het nota bene samenvalt met een beweging onder lijn j niet meer tot een daling. Het lijkt er veel op dat zowel kopers als verkopers een tandje bijzetten op momenten dat het voor hen echt verkeerd dreigt te gaan waardoor je signalen die je op grond van een beweging door een trendlijn krijgt direct moet wantrouwen. Dit maakt het bedrijven van technische analyse meer tot een kunst als tot een techniek want met het simpelweg toepassen van regeltjes uit een boek ben je er niet, dat illustreren onderstaande bewegingen wel.

 

  • Ga ik nog even kort op het technische beeld in dan kan ik stellen dat de candle die de index deze week aan het vormen is de ruimte voor een nieuwe stijgingsgolf heeft gemaakt. De eerstvolgende weerstand is de lagere top die rond 1280 is ontstaan. Een lagere top is over het algemeen een slecht voorteken en de voorbode voor een daling, dat is dus de grens die kopers moeten verslaan om een verbetering tot stand te brengen. Lukt dat niet dan dreigt op een later moment alsnog een daling waar we overigens pas weer bij een daling onder 1219 enigszins zeker van zouden kunnen zijn, voor wat dat tegenwoordig dan ook waard is. -Ad Nooten-

Naar boven