ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag 2,4% gedaald en staat op een steenworp afstand van de bodem die vorige week donderdag rond het 76,4% Fibonacci niveau ontstond. Daar op een 76,4% niveau niet vaak een blijvende bodem wordt gevormd ligt het voor de hand dat de beursgraadmeter morgen doorgaat naar de bodem van vorige maand rond 231,5. Daarvoor is uiteraard nog wel een daling onder de laagste koers van vorige week donderdag 243,7 nodig. Ervan uitgaand dat we naar 231,5 gaan is dat de voor voorzetting van de daling benodigde stap die we moeten gaan verifiëren.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands wijst eveneens op een daling, wat veroorzaakt wordt doordat de middellijn weerstandslijn gebleken is. Hier kan de index allereerst naar de onderzijde van de banden.

  • We bevinden ons zoals u in de uurgrafiek ziet nog altijd in het dalende trendkanaal i-i', hetgeen de kans op een daling eveneens het grootst maakt. Hierin komt alleen verandering mocht de AEX kans zien om alsnog naar boven uit het kanaal te breken. Vandaag is binnen het kanaal echter een lagere top ontstaan, dat duidt veeleer op een neerwaarts vervolg.

  • Wat vanmiddag oorspronkelijk ook op een neerwaarts vervolg wees was het hoofd en schouders patroon dat door een daling onder de stippellijn rond 246,1 ontstond. Kopers wisten dat echter direct met de volgende candle te pareren, waardoor het patroon dat een koersdoel heeft van 233,3 feitelijk ongeldig werd. Zouden we morgen echter direct onder 245,3 komen dan behandel ik dat patroon alsnog als geldig, de reparatiepoging zou dan namelijk mislukt zijn. Het zou ons richting 231,5 helpen, het punt dat ik bij de daggrafiek besprak.
  • Stijgen we daarentegen boven 248,4 dan betreft het een nieuwe herstelpoging, waarvoor dat allereerst de beweging ten opzichte van de top rond 250,8 relevant is. Die top moet immers doorbroken worden willen we überhaupt een kans maken om naar de bovenkant van het dalend kanaal i-i' te gaan om daar een eventuele uitbraakpoging te kunnen wagen.

Resumerend: 

Alles wijst op een daling, tot die slotsom kom ik op grond van het voorgaande. De AEX staat in de daggrafiek vlak bij het 76,4% niveau, een niveau waarop je maar zelden bodemvorming ziet en dat daarom naar alle waarschijnlijkheid doorbroken gaat worden. In de daggrafiek met Bollinger Bands is de middellijn weerstand gebleken en ligt een daling naar de onderkant van de banden voor de hand. In de uurgrafiek is binnen het dalend trendkanaal een lagere top ontstaan, wat ook een aanwijzing voor een daling is. De enige niet eenduidige grafiek is de kwartiergrafiek waarin kopers vanmiddag direct reageerden op de vorming van een hoofd en schouders voortzettingspatroon. Dit wijst erop dat kopers zich nog niet gewonnen hebben gegeven. Doen zij dat ook morgenochtend niet en komen we boven 248,4 dan is het onzeker of we echt verder dalen, dat hangt dan namelijk van het koersverloop ten opzichte van de top en mogelijke weerstand rond 250,8 en lijn i' af. Zolang we ons onder die lijn bevinden is de trend overigens wel naar beneden gericht. Komen we morgen onder 245,3 dan gaan we naar 243,7, waar we vervolgens omdat we dan onderweg zijn naar 231,5 naar ik verwacht ook onder zullen duiken. 

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag schreef ik over het wigvormig patroon in de Nasdaq. Het is helder waar we in de daggrafiek van die index op moeten letten, namelijk op de contouren van dat patroon. In de daggrafiek van de Dow waar ik vandaag aandacht aan wil besteden ligt dat minder duidelijk.

  • In de daggrafiek van de Dow Jones index is sprake van een zijwaartse trend tussen de stippellijnen rond 8150 en 9635. Binnen die trend is de verkoopdruk onmiskenbaar aanwezig gebleven, de index kreeg echter een drietal keren (13 en 28 okt, 13 nov) een flinke zet naar boven. De op- en neergaande bewegingen duiden op de opbouw van belangen, wat neerkomt op toenemende spanning in de markt. Deze spanning komt tot ontlading zodra er zich een uitbraak uit deze zone voordoet, of dat nu naar boven of naar beneden is. Zodra die uitbraak er namelijk is zal de helft van markt noodgedwongen moeten capituleren, hetgeen een fikse beweging zal geven. Aan de bovenkant ligt het gemakkelijk, daar is de belangrijkste grens de stippellijn rond 9635. Aan de onderkant is de grens doordat kopers vorige week donderdag na een daling terugvochten wat minder scherp. De onderkant van de candle die onder 8150 uitpriemde is in ieder geval belangrijk, die ligt rond 7935. Met 9635 en 7935 hebben we twee -helaas vrij ver uit elkaar liggende- grenzen waarop de strijd straks toegespitst gaat worden. Zolang de Dow nabij de onderzijde van het gebied koerst is de kans op een neerwaartse uitbraak het grootst. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 17 nov 2008, 19.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 nov 09.15u: Eerste kwartier leverde daling op

17 nov 10.00u: Herstel door stijgende S&P futures

17 nov 11.00u: Omslag, ook weer door futures VS

17 nov 12.00u: AEX-index daalt nog altijd verder

17 nov 13.00u: Steun bij oude korte termijn bodem

17 nov 14.00u: Grote spelers die slechts na-apen

17 nov 15.00u: Top AEX gevormd rond 38,2%

17 nov 16.00u: Heftige bewegingen AEX-index

17 nov 17.00u: Voortzettingspatroon bestreden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven