ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag iets gedaald en daarmee onder lijn n' gekomen. Hierdoor is de uitbraak naar boven uit het kanaal n-n' teruggedraaid, we hebben dus met een valse uitbraak te maken. Op een valse uitbraak volgt verhoudingsgewijs vaak een beweging tegengesteld aan de uitbraak, wat ervoor zorgt dat we in ons achterhoofd rekening moeten houden met een beweging naar beneden.

  • Uit de vorm van de candle van vandaag is echter af te leiden dat er momenteel nog wel steun voor de beursindex is. Het lichaam bevindt zich namelijk aan de bovenkant van de candle en dat wil zeggen dat de beurs teruggekomen is op een daling. Het gaat om een zogenaamde hammer die steun aangeeft. Wat die steun waard is zullen we morgen weten aan de hand van de beweging die erop volgt. Is dat een stijging dan bevestigt dat de steun en kunnen we verder naar boven. Het hoeft geen betoog dat een daling onder de hammer geen sterk teken zou zijn.

  • Onze marktindex staat in de daggrafiek met Bollinger Bands nog dicht genoeg bij de bovenste lijn om het ideale stijgingsscenario waarin de bovenste lijn en de graadmeter samen naar boven optrekken te laten volgen. Er zou zich zo nog een stijging kunnen ontwikkelen vergelijkbaar met die vanaf eind maart. Voorwaarde is wel dat de index morgen dan weer stijgt. Zou dat niet gebeuren dan kan de middellijn de stijgende trend overigens nog wel redden, daar moeten we althans op grond van potentiŽle steun van de middellijn van uit gaan.

  • In de uurgrafiek is vanmiddag ondanks de voorafgaande daling onder 560 rond 558 een duidelijke bodem ontstaan die de basis voor een nieuwe stijging kan zijn.

  • Aan de dalende wig q-q' die vorige week ontstond hebben we niets meer, het koersverloop past niet meer bij het patroon waarop immers snel een voortzetting naar boven had moeten volgen. De markt is ten opzichte van vorige week dus minder optimistisch geworden.

  • We zagen bij de uurgrafiek dat de hogere bodem op 558 de basis voor een vervolg van de stijging zou kunnen zijn. Hieraan kan ik op grond van de kwartiergrafiek de voorwaarde koppelen dat we dan eerst het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 563,7 - 558 zouden moeten passeren die rond 561,5 ligt. Zolang dat niveau waar we vanmiddag een dubbele top maakten niet gepasseerd is blijft de kans op een hervatting van de daling prominent aanwezig. Een dergelijke daling zou concreter worden zouden we morgen onder 560 komen waar we vanmiddag met twee candles steun vonden.

  • Breken we in tegenstelling met het voorgaande punt wel door 561,5 dan keren we terug naar de top van vorige week vrijdag rond 564.

Resumerend:

De AEX-index is vandaag in de daggrafiek teruggekeerd binnen het kanaal n-n', waarmee de uitbraak van vorige week vrijdag als een valse uitbraak betiteld moet worden. Daar een valse uitbraak vaak inhoudt dat er een beweging in de tegengestelde richting volgt dienen we op onze qui-vive te zijn. De duidelijke bodem rond 558 kan evenwel nog de basis voor een opwaarts vervolg zijn, ik heb dus nog geen concrete reden om al van een hervatting naar beneden uit te kunnen gaan. Zouden we opnieuw onder 560 belanden dan heb ik dat wel, dat zou in combinatie met de weerstand van het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek dat we rond 561,5 vinden de kans op zo'n neerwaartse hervatting vergroten. Breken we daarentegen naar boven door 561,5 dan vervolgen we de beweging naar boven, waarbij de top van vorige week vrijdag rond 564 het doel is.

En dan nog dit...

De Dow Jones nadert een potentieel weerstandsniveau, wat zoals te doen gebruikelijk een reden is om het koersverloop van deze index hier ter sprake te brengen. U ziet de maandgrafiek van vanavond 17.30u.

  • Een stijging als die van de Dow Jones heeft vaak een Fibonacci verhouding met de voorgaande daling, dat is de reden dat ik al eerder Fibonacci lijnen over de daling 11750 - 7197 tekende. Rekenend vanaf 11750 kan een dergelijke stijging 38,2%, 50% of 61,8% van de daling genoemde daling bedragen, wat mogelijke koersdoelen op het 138,2%, het 150% en het 161,8% niveau in bovenstaande grafiek brengt. De bekendste Amerikaanse index is voorbij het 138,2% niveau geraakt, wat vervolgens het 150% rond 14027 tot het volgende koersdoel maakt. Zou dat gepasseerd worden dan schuift het doel door naar het 161,8% niveau rond 14564 en daarna zou het 200% niveau bijvoorbeeld nog aan bod kunnen komen.
  • Zover is het momenteel niet, de index heeft met een hoogste stand van 14010,89 het 138,2% niveau rond 14027 op een haar na bereikt. Het verschil is iets meer dan 0,1% waarmee het 150% niveau vanuit lange termijn perspectief gerust als bereikt kan worden beschouwd. Wellicht bereikt de Dow Jones de waarde 14027 vanavond bovendien nog wel, de beursdag duurt daar nog even. 
  • Het gegeven dat het 150% niveau bereikt is wil zeggen dat er een kans op topvorming bestaat, zoals dat bij ieder Fibonacci niveau op kan treden. Komt die topvorming er niet dan wordt 14564 het volgende richtpunt, daalt de Dow vanaf het huidige niveau echter wel dan bestaat theoretisch de kans dat het om het startpunt van een correctieve beweging gaat, in eerste instantie richting steun rond 13670 in de daggrafiek. U kunt het met mij volgen in de daggrafiek van de Dow Jones die ik iedere dag plaats. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen