ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Kopers hebben vandaag goed van het lage volume gebruikmakend voor een stijging van driekwart procent gezorgd waardoor onze beursbarometer teruggekeerd is bij lijn e. De aandelenmarkt volhardt in haar pogingen om de index naar boven uit het lange termijn trendkanaal e-g te laten breken waarvan u de lijnen onder en boven in de grafiek ziet. Het gegeven dat dit vorige maand mislukt is doet daar niets aan af, dat lijkt bulls eerder te stimuleren dan af te schrikken. Vanmiddag gebruikte ik overigens dezelfde bewoordingen in een analyse betreffende het koersverloop van Philips dat continue naar boven uit een stijgende wig probeert te breken, wat een ongewone beweging is. Ook daar brengt het feit dat de pogingen tot nu toe mislukt zijn geen verandering in de houding van de kopers van het aandeel. Het zou zowel bij Philips als bij het kanaal in bovenstaande grafiek logischer zijn als er een daling zou volgen, maar die daling komt er simpelweg niet. Er is wel een grote verkoopdruk aan de bovenkant van het kanaal, druk die tot dusverre te groot is gebleken om het blijvend tot een uitbraak te laten komen. Noch de kopers noch de verkopers geven dus maar een duimbreed toe, wat wil zeggen dat ons zodra een van beide partijen capituleert een grote beweging te wachten staat.

  • Ik schreef dat eerder deze week ook al aan de hand van de versmalling van de Bollinger Bands waarvan de banden inmiddels behoorlijk dicht bij elkaar liggen. Hoe dichter zij naar elkaar toekomen, hoe groter de kans op een flinke beweging is. Het laat zich aan de hand van deze indicator evenwel niet voorspellen in welke richting we dan gaan bewegen. Ik volg de beurs echter van uur tot uur, dat wordt vanzelf duidelijk als het zover is.

  • We bevinden ons in het onderste deel van de banden, wat de middellijn tot potentiële weerstand en de onderste lijn tot mogelijke steun maakt. Hierin kan alleen verandering komen door een daling waardoor de onderste lijn gaat dalen of een stijging waarmee we door de middellijn breken. Dat is waar ik op wacht.

  • In de uurgrafiek zijn we vandaag opnieuw dichtbij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 540,8 - 521,1 gekomen, een niveau dat cruciaal is. Zouden we er in slagen om door dit niveau te breken dan opent dat de mogelijkheid om terug te keren naar 540,8, het zou dus een essentiële stap zijn in de uitbraakpoging uit het kanaal e-g in de daggrafiek. In de maandgrafiek ligt de bovenkant van dat kanaal in mei trouwens rond 535, dat is zeker ook een grens die we bij een stijging tot boven 533,2 in de gaten zouden moeten houden.

  • Zolang we nog niet door 533,2 gebroken zijn bestaat de dreiging van een daling nog. Ik moet daarbij wel opmerken dat de aandelenmarkt zich hier getuige de voortdurend hoger liggende bodems geen enkele zorg over maakt. Bij iedere daling wordt er op een hoger niveau gekocht, wat overduidelijk aangeeft dat de markt voor een stijging gaat.

  • In de kwartiergrafiek ontstond vanmiddag een vlag, iets wat ik op dat moment niet opgemerkt blijk te hebben. Zulke dingen gebeuren, ook ik mis wel eens patronen. Deze vlag wijst op de wens om tot hogere koersen te komen. Het patroon staat achteraf gezien over het algemeen halverwege de totale beweging, wat wil zeggen dat de aandelenbeurs op zijn minst aan een stijging naar het weerstandsgebied tussen de vorige toppen op 533 en 533,7 denkt. We zullen morgen zien wat daar van uitkomt.uitsprak niet uit, ik let dan op de laatste bodem op 529,3. Een daling onder dat niveau zou de voortzetting naar boven weer op losse schroeven zetten.

Resumerend:

Er komt maar geen eind aan de pogingen van de aandelenmarkt om het lange termijn trendkanaal e-g aan de bovenkant te verlaten. In de maandgrafiek is daar deze maand een stijging boven 535 voor nodig en de markt blijft ondanks verkoopdruk de beursindex steeds weer in die richting sturen. Dat gebeurt ook nog eens vanaf steeds hoger geplaatste bodems in de uurgrafiek, wat de vastberadenheid van de kopers weergeeft. De belangrijkste barrière waar we op weg naar boven mee te maken hebben is het 61,8% Fibonacci niveau rond 533,2 in de uurgrafiek. Als we die weten te overwinnen ligt in de uurgrafiek de weg naar 540,8 open en dat betekent in ieder geval dat we dan in onze niet aflatende pogingen om naar boven uit te breken de weerstand van lijn e in de maandgrafiek rond 535 weer zouden gaan uitproberen. Zouden we morgen echter weer gaan dalen en onder 529,3 uitkomen dan wordt dat weer onzeker omdat dan het patroon van hogere bodems waarmee de markt nu haar vertrouwen heeft uitgesproken verbroken zou worden.

En dan nog dit...

Het is bij een stijgende trend waarin nieuwe all-time highs worden neergezet niet altijd gemakkelijk om een koersdoel vast te stellen voor de beweging. Ik pas in dergelijke gevallen de Fibonacci theorie nog wel eens op een aparte manier toe door er namelijk van uit te gaan dat een stijging vanaf het moment dat er nieuwe hoogtepunten worden gezet 38,2%, 50% of 61,8% van de voorgaande correctie kan bedragen. Pas ik die theorie toe op de maandgrafiek van de Dow Jones dan constateer ik dat die index gisterenavond een niveau bereikt heeft waar eventueel weerstand zou kunnen liggen.

  • De Dow Jones kende in de jaren 2000 - 2002 een daling van 11750 naar 7200. Tel ik bij de waarde 11750 38,2% van deze daling op dan kom ik op 13490 uit, wat precies de stand is waar de Dow Jones gisteravond op eindigde. Er zou op dit niveau een al dan niet tijdelijke top kunnen ontstaan. Rond 19u vanavond staat er in de VS slechts een miniem verlies op de borden en is er dus nog niets met zekerheid te zeggen over een mogelijke top. Zou de Dow trouwens doorstoten naar boven dan wordt het 150% niveau rond 14025 het volgende doel.
  • Koppel ik dit aan het koersverloop van onze AEX-index dan kan ik stellen dat de kans dat wij uitbreken uit ons kanaal e-g bij een doorbraak van het 138,2% niveau op 13490 van de Dow Jones groot zou zijn. Daartegenover staat dat topvorming op 13490 ons binnen het kanaal zou houden. Dat maakt het de moeite waard om te volgen wat de Amerikaanse index dezer dagen doet. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen