ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De daling met 3,75% van vandaag wijst op capitulatie van kopers, in dat opzicht kan ik constateren dat we een bodem naderen. Aan het eind van een trendmatige beweging zie je namelijk vaak een versnelling. Concreet hebben we echter niets aan dat gegeven, laat ik me daarom gewoon op de lijnen richten. 

  • We zijn onder het 76,4% Fibonacci niveau rond 492 gekomen dat ik de laatste dagen als mogelijk steunniveau noemde. Ik verwachtte hier zoals ik schreef eigenlijk geen bodem, maar wilde voor alle zekerheid controleren dat dit niet toch zou gebeuren. In de korte termijn grafieken speelt het 76,4% niveau de laatste tijd namelijk opmerkelijk vaak een rol als weerstandsniveau bij stijgingen of steunniveau bij dalingen. Mijn voorzorg bleek overbodig, we bevinden ons onder 492. Dit zou me er normaal gesproken toe brengen om het 100% niveau als koersdoel aan te nemen, maar deze keer wil dat vanwege de aanwezigheid van lijn g niet doen. De lijn is de onderkant van het lange termijn trendkanaal e-g en ligt morgen in de buurt van 475.

  • Ik kan op dit moment evenwel nog niet met zekerheid zeggen dat we meteen naar die lijn toe gaan, dat heeft te maken met het gap dat vandaag tussen 497,6 en 501,3 is ontstaan. De theorie wil dat we nog terug zouden moeten gaan naar de bovenkant van dit gap op 501,3, dit om het gap zoals we dat noemen 'te sluiten'. Het probleem echter is dat we eerst naar lijn g zouden kunnen gaan om vervolgens terug te keren naar 501,3, maar ook eerst naar 501,3 zouden kunnen gaan om daarna door te gaan naar lijn g. Het koersverloop van morgenochtend zal ons moeten leren welke keus de aandelenmarkt maakt.

  • De beursindex is door de forse daling van vandaag onder de Bollinger Bands terecht gekomen, wat volgens de theorie maar in beperkte mate zou moeten gebeuren. Eerdere bewegingen in februari en juli laten ons echter zien dat die situatie bij een extreem negatief marktsentiment als dit een paar dagen kan voortduren, ik durf er daarom geen conclusie uit te trekken. Dat de trend neerwaarts gericht is is zal u duidelijk zijn.

  • In de uurgrafiek zien we in de lijnen q en q' lijnen die ons nog van dienst zouden kunnen zijn. Om te beginnen vormen de lijnen een enorm grote dalende wig, wat wil zeggen dat we eerdaags een herstel zouden kunnen gaan zien. Dat beeld past wel bij de opmerking die ik bij de daggrafiek over de versnelling naar beneden plaatste.

  • Eerst zijn we echter nog duidelijk onderweg naar beneden en moet blijken of lijn q deze neerwaartse beweging op gaat vangen. Het zou niet stroken met het koersdoel 475 als we snel naar boven uit het patroon zouden breken, daarom houd ik daar op dit moment nog geen rekening mee. Ik neem voorlopig aan dat we pas door lijn q' gaan breken nadat we het koersdoel lijn g in de daggrafiek bereikt hebben.

  • In de kwartiergrafiek zien we onder lijn q' nog de lijn s, die ik in de update van 17u overigens ten onrechte lijn q' noemde, wellicht is u dat opgevallen. Om het gap van vandaag te kunnen sluiten zullen we boven lijn s moeten komen, maar de lijn kan bij een eventuele stijging het sluiten van het gap nog voorkomen, daarom heb ik hem eerder vandaag getekend.

  • Er zijn twee niveaus waar ik morgen bij opening op let, te weten 491,6 waar het laatste topje ontstond en 487,1 waar we eindigden. Boven 491,6 keren we terug naar het gap van vanochtend en lijn s en onder 487,1 gaan we naar lijn q, waarbij ik gezien het koersdoel 475 niet kan garanderen dat die lijn steun vormt.

Resumerend:

Onze AEX-index gaat samen met alle andere indices hard naar beneden, het lijkt per dag sneller te gaan. Juist dat geeft me het idee dat we in de voorlopig laatste fase van de daling zitten, wat strookt met een beweging naar 475 waar we nog 2,4% van verwijderd zijn. Die daling kan er na alles wat we gehad hebben nog wel bijkomen. Waar we nog wel rekening mee moeten houden is het gap dat vanmorgen ontstond, wellicht gaan we dat zoals dat ook met het gap van vorige week vrijdag gebeurde eerst sluiten voordat we verder naar lijn g gaan. Het koersverloop zal ons dat morgenochtend moeten leren. Komen we boven 491,6 dan zie ik dat als een poging om terug te keren naar het gap teneinde dat met een stijging naar 501,3 te sluiten. We zouden daarvoor dan nog wel door lijn s in de kwartiergrafiek moeten breken. Komen we morgen onder het slot van vandaag dan kan lijn q in de kwartiergrafiek eventueel steun vormen, maar zeker ben ik daar gezien het koersdoel van 475 allerminst van. We zouden er dan gezien de sterk negatieve stemming ook best onder kunnen duiken in een snelle beweging naar lijn g in de daggrafiek.

En dan nog dit...

De voorgaande dagen zag u de Dow Jones en de S&P500 op deze plaats aan bod komen, laat ik nu het rondje maar afmaken en aandacht aan de Nasdaq besteden.

  • Deze index daalt vandaag fors, ik kon om 19u al een verlies van 2,8% noteren. Het heeft de Nasdaq onder het 76,4% niveau van de stijging 2332 - 2725 gebracht, waardoor de kans op een voortzetting naar 2332 groot is. Aan de andere kant kan ik dat ook weer niet beloven omdat de S&P500 index met een stand van 1371 niet ver meer boven 1364 staat waar in maart van dit jaar een bodem ontstond. Feit is dat zowel de Dow als de S&P500 en de Nasdaq onder hun 61,8% niveaus staan waardoor het voor alle drie de indices mogelijk is dat zij terugkeren naar de bodems uit maart. Daarbij houd ik de ogen wel open voor eventuele herstelbewegingen die uit het niets komen, want ook daar geldt dat een versnelling zonder dat het eindpunt precies aan te geven is als vooraankondiging van een omkeer kan worden gezien. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen