ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is vandaag 1,6% van de AEX-index afgegaan, waarmee de beurs de neerwaartse beweging vanaf lijn s aangehouden heeft. We zijn met onze index onderweg naar beneden, dat is althans de conclusie ik trek uit het gegeven dat we vorig maand de vlag e-s naar beneden verlaten hebben. We zouden in principe echter nog een hogere bodem kunnen vormen boven de bodem die begin deze maand rond 241,7 ontstond. Hoewel ik op grond van de afgeronde vlag uit ga van een verdere daling moeten we op zijn minst door die bodem rond 241,7 zakken wil die daling er Łberhaupt kunnen komen. Het is die bodem waar ik de komende dagen op let. 

  • Een beweging onder 241,7 zou ons naar de bodem rond 227,5 of lager doen gaan. Momenteel hebben we nog potentiŽle steun rond 245 waar we vorige week opveerden, wat ruimte overlaat voor de vorming van een hogere bodem boven 241,7. Het eerste punt waar mijn aandacht de komende dagen ligt is dus bij 245 waar bepaald wordt of er al dan niet een hogere bodem gaat ontstaan. Een daling onder 245 zou resulteren in een beweging naar 241,7 en een test van de steun aldaar.

  • De AEX-index is licht onder de middellijn van de Bollinger Bands gekomen, een lijn die hiermee geen rol speelt. In theorie is nu een daling naar de onderzijde van de indicator mogelijk, dat is in deze grafiek namelijk de eerstvolgende steunlijn.

  • In de uurgrafiek is vandaag de dalende lijn q ontstaan. Onze beursgraadmeter is sowieso onderweg omlaag zolang zij zich onder deze lijn bevindt. Doel is in eerste instantie de laatste bodem rond 245. 

  • In tweede aanleg zouden we naar de bodem rond 241,7 en het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 227,5 - 264 daar net onder rond 241,4 kunnen gaan, maar dat hangt van het verloop ten opzichte van 245 af.

  • Een eventuele doorbraak door lijn q zou een volgende stijgingspoging betekenen. Hier wil ik zolang we onder de lijn staan echter niet over spreken, een daling is dan immers waarschijnlijker dan een stijging.
  • Vandaag besprak ik het koersverloop aan de hand van Fibonacci lijnen over de stijging 245 - 254,2, die lijnen heb ik in deze slotanalyse echter verwijderd. We bevinden ons namelijk onder het 76,4% niveau van deze stijging dat rond 247,1 lag, hetgeen een vervolg naar 245 aannemelijk maakt.
  • De stippellijn rond 246,2 zou de daling naar 245 of lager eventueel nog kunnen voorkomen, maar daar verwacht ik gezien het feit dat deze lijn afgelopen donderdag al doorbroken is geweest niet veel meer van. De lijn zal de daling naar 245 of lager naar ik veronderstel niet kunnen voorkomen, al houd ik de lijn wel in de peiling.

Resumerend: 

Het verlies van 1,6% van de AEX-index van vandaag heeft duidelijk gemaakt dat er nog geen einde is gekomen aan de daling die de graadmeter kent vanaf de onderkant van de vlag, lijn s. De vlag voorspelt een daling. Momenteel bevinden we ons echter in de situatie dat er een hogere bodem boven de voorgaande zou kunnen komen die rond 241,7 lag. Dit maakt de daling die voortvloeit uit de vlag onzeker. Ik let daarom allereerst op de beweging ten opzichte van de bodem rond 245, waarbij ik er er zolang we ons onder lijn q in de kwartiergrafiek bevinden van uit ga dat we naar die grens zullen gaan. Zouden we door 245 zakken dan wordt 241,7 het volgende punt waar we naar toegaan en daar wordt dan beslist of we al dan niet doorgaan naar 227,5. Zo volg ik de beweging naar omlaag deel voor deel en wordt straks vanzelf duidelijk of we zoals de vlag zegt inderdaad verder gaan dalen.

En dan nog dit...

Het aantal indices dat op het punt staat om terug te keren naar de bodems van eind vorig jaar neemt toe, ook de Japanse Nikkei index hoort in dit lijstje.

  • De Nikkei vormde recent tot twee keer toe een top rond het 38,2% Fibonacci niveau van de daling die in januari plaats vond. De eerste keer gebeurde dat middels de vorming van een evening star (30 jan), de tweede keer kwam de top in de vorm van een engulfing bearish line (9 feb). De index staat nu op de bodem die vorige maand rond 7670 ontstond. Zakt de graadmeter door deze bodem dan is een terugkeer naar de bodem rond 6995 waarschijnlijk, waarbij ook een daling onder die grens bepaald niet uit te sluiten zou zijn. Redding is er voor de Japanse belegger alleen bij een stijging boven 8300 waar de twee genoemde toppen zijn ontstaan. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 16 feb 2009, 18.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 feb 09.15u: Lagere start voor de AEX-index

16 feb 10.00u: Steun tussen twee niveaus in

16 feb 11.15u: Na beperkt herstel daling hervat

16 feb 12.00u: AEX vlagbij het 76,4% niveau

16 feb 13.00u: Bodem op technisch vreemde plek

16 feb 14.00u: Vloertje onder koersen rond 248,1

16 feb 15.00u: Geraffineerde stijgingspoging

16 feb 16.00u: AEX-index niet verder gestegen

16 feb 17.00u: Graadmeter heeft daling hervat

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven