ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben vandaag een kleine winst van 0,3% geboekt, maar bleven daarbij nogal achter bij de andere Europese beurzen. We danken dit aan het feit dat het hoofdfonds DSM vandaag naar aanleiding van cijfers en verwachtingen met 10,6% is gedaald. Ik kan wel stellen dat kopers van het aandeel veel te optimistisch zijn geweest, zij bleven het fonds kopen zonder ook maar één moment over mogelijke gevaren na te denken. Ik sprak daar gisteren in mijn analyse van DSM al mijn twijfel over uit. Geconfronteerd met de werkelijkheid kozen zij vanochtend het hazenpad en dat resulteerde net zoals vorige week bij Buhrmann in een fikse daling. De markt drijft koersen voortdurend naar boven zonder nog acht te slaan op het toekomstperspectief, de andere kant van de medaille is dan dat je als beurs met dit soort dalingen te maken krijgt. Gezond is het niet, zowel het onvermogen van de markt om te handelen op basis van een goede inschatting van de mogelijkheden van bedrijven als dalingen ter grootte van die als de bewegingen van DSM en Buhrmann baren me zorgen. Alles draait om het gaande houden van het momentum terwijl over bedreigingen nauwelijks nog wordt nagedacht.

  • FED-voorzitter Ben Bernanke ziet al evenmin bedreigingen voor de Amerikaanse economie als geheel en schetste een mooi toekomstbeeld van redelijke groei en gematigde inflatie. Alle aandelenbeurzen stegen daarop, Amsterdam deed met een door DSM getemperde winst mee. De stijging heeft ons dicht bij de weerstand rond 509 gebracht waar we ons vorige week ondanks de stijging naar 509,9 niet boven wisten te handhaven. Dit schept de mogelijkheid voor een nieuwe aanval op die weerstand.

  • De Bollinger Bands bieden ons nog wat ruimte naar boven voordat we de bovenkant bereiken die weerstand kan vormen, daar zal het niet aan liggen als we morgen niet verder stijgen.

  • Een grens die de beweging naar boven morgen nog wel zou kunnen voorkomen is het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 509,9 - 502,5 rond 508,2 in de uurgrafiek. We vonden daar vanmorgen in het eerste uur weerstand, maar keerden er nadat Bernanke zijn optimistisch getoonzette toekomstvisie had geëtaleerd weer terug. We zullen morgen snel weten waar we ten aanzien van dit niveau aan toe zijn, we zijn er namelijk vlakbij geëindigd.

  • Openen we morgen hoger dan attaqueren we direct de weerstand rond 509. Komen we boven die grens dan moeten we ook nog door 509,9 breken waar we vorige week een top maakten en in tegenstelling tot vorige week ook boven 509,9 weten te blijven. Dit zou in de daggrafiek de voortzetting in de richting van het lange termijn doel 518 inhouden dat ik eerder op basis van de maandgrafiek bepaalde.

  • Starten we de dag lager dan ligt mijn focus op de bodem die vandaag rond 506,4 is ontstaan, zolang we boven dat punt blijven waar we vandaag drie keer steun vonden is een voortzetting van de stijging nog zeer wel mogelijk, zoniet het meest waarschijnlijk. 

  • Dat verandert zouden we onder 506,4 komen, we zouden dan in de daggrafiek namelijk weer richting lijn c' gaan die op 503,8 ligt.

Resumerend:

We zijn vandaag in verhouding tot de overige Europese beurzen in beperkte mate gestegen, wat met name te danken is aan de forse daling van DSM. De stijging heeft ons tot bijna bij de weerstand op 509 gebracht waar we vorige week kort boven kwamen, maar niet blijvend wisten te doorbreken. Ons staat opnieuw de mogelijkheid open om te proberen boven deze grens te komen teneinde door te kunnen gaan naar 518. We moeten daarvoor morgen in ieder geval boven 506,4 blijven, daaronder zouden we namelijk terug gaan naar lijn c' rond 503,8 in de daggrafiek. Doen we dat en komen we boven 508,2 waar het 76,4% Fibonacci niveau in de uurgrafiek nog weerstand vormt dan betekent dat een nieuwe poging om over de hindernis op 509 heen te springen, een poging die gezien de in stand gebleven stijgende trend dan een goede kans op succes biedt.

En dan nog dit...

Nadelig voor onze beurs is het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar. Het ziet er naar uit dat de euro sterker gaat worden, wat schadelijk kan zijn voor bedrijven die vanwege export inkomsten in dollars ontvangen of een belangrijk deel van hun activiteiten in de VS ontplooien. 

 

  • De Europese eenheidsmunt is in de daggrafiek van 18.00u vanavond die u hierboven ziet door de weerstand op $1,305 gebroken en dat is een voor de Nederlandse aandelenmarkt negatieve ontwikkeling. De doorbraak betekent namelijk dat de kans op een stijging naar de bovenkant van het kanaal ii' waarin de munt zich ten opzichte van de dollar bevindt erg groot is. De enige redding die nog mogelijk is dat de euro een top maakt op of onder het ter wille van de overzichtelijkheid niet in de grafiek getekende 61,8% Fibonacci niveau $1,318 van de daling uit de voorgaande maanden, maar daar wil ik vanwege de overtuigende beweging van vandaag niet van uit gaan. Uiteraard zal ik het wel voor u en voor mezelf in de gaten houden. In een stijging van de euro ligt namelijk automatisch een winstdaling van vele in de AEX genoteerde bedrijven besloten, wat het de moeite van het volgen waard maakt. Vroeg of laat worden we als deze beweging zich voortzet immers hoe je het ook wendt of keert met de gevolgen ervan geconfronteerd en een gewaarschuwd mens telt voor twee. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen