ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Optimisme troef na miljarden garanties van Europese overheden die zijn weerga niet kennen, dat kenmerkt deze beursdag. De AEX-index steeg met 10,6% en sloot het gap dat vorige week vrijdag ontstond. Er heerst hoop dat we het dieptepunt hebben bereikt. Kijk ik naar bovenstaande grafiek dan kan ik het optimisme op grond van de naakte technische feiten echter nog niet delen. We bevinden ons in een dalende trend, iets dat zo blijft zolang we onder lijn h noteren. Enige relativering is ook noodzakelijk daar waar het gaat om het grote percentage van de stijging van vandaag. Het gegeven dat we met de index dit jaar zo'n 50% terrein kwijt zijn geraakt zorgt ervoor dat we ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag 100% zullen moeten stijgen om terug te keren naar de stand van begin dit jaar. Dit is voorwaar niet eenvoudig. Een derde punt is dat de weekgrafiek afgelopen vrijdag uitwees dat de waarde 218 voor de AEX een aannemelijk koersdoel is. Dalingen vinden plaats met op- en neergaande bewegingen, het is dientengevolge niet ondenkbaar dat deze opleving er een is binnen een dalende trend die ons uiteindelijk inderdaad naar 218 of zelfs lager zal leiden. Laat de aandelenmarkt eerst de dalende trend maar stoppen door middel van een doorbraak door lijn h, dan is er wat meer ruimte voor een gunstiger koersverloop.

  • De vraag is allereerst of we naar lijn h toe zullen gaan, een vraag die ik in de uurgrafiek zal proberen te beantwoorden. De neerwaartse uitbraak uit het kanaal h-h' is in ieder geval een valse uitbraak geworden, waardoor de mogelijkheid voor een stijging naar lijn h aanwezig is. Op een valse uitbraak volgt namelijk vaak een beweging in de richting tegenovergesteld aan de uitbraakrichting.

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt eveneens dat er nog geen aanleiding is voor optimisme. De lijnen van de indicator dalen scherp en de index bevindt zich onder de middellijn, wat wijst op een dalende trend. Hieraan komt bij dit stuk gereedschap pas een eind als de beursgraadmeter naar boven door de middellijn zou breken en daar zijn we nog ver vandaan.

  • De beweging van vandaag was in technische zin noodzakelijk om de AEX terug te laten keren binnen de banden. Zoals ik vorige week schreef duurt een stand onder deze indicator meestal niet lang, de beweging van vandaag past in technische zin dus goed. De terugkeer binnen de onderste band maakt voor morgen zowel een daling als een stijging weer mogelijk, terwijl afgelopen vrijdag een stijging op grond van deze banden nog het meest waarschijnlijk was.

  • Om een inschatting te maken van de kansen op een stijging naar lijn h plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling vanaf lijn h, van 344,2 naar 254,4. Mogelijke weerstandsniveaus vinden we rond 288,7, 299,3 en 309,9.

  • Eén van de moeilijkste keuzes bij de plaatsing van Fibonacci lijnen is het kiezen van de bewegingen waarover je die tekent. Ik worstel daar nog regelmatig mee. Zo is er bijvoorbeeld ook wat voor te zeggen om lijnen over de daling 293,9 - 254,4 te tekenen, zoals ik dat hieronder in de kwartiergrafiek heb gedaan.

  • In die grafiek ziet u dat het slot van vandaag rond het 76,4% Fibonacci niveau van die daling 293,9 - 254,4 ligt. Hoewel de kans erop niet groot is, ligt er hier een kleine kans op weerstand. Daarom heb ik voor het geval er zich een daling voor mocht doen een extra set Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst, namelijk die over de stijging 254,4 - 285.3. Deze lijnen zijn alleen geldig als we morgen direct omlaag gaan, dat zeg ik er met nadruk bij. Mogelijke steunniveaus vinden we dan rond 278, 273,5, 269,9 en 266,2. Verder zijn ook lijn x en de horizontale stippellijn rond 275 nog potentiële steunlijnen.
  • Stijgen we morgen dan richt ik me op de Fibonacci niveaus uit de uurgrafiek, om te beginnen 288,7.

Resumerend:

Een winst van 10,6%, dat is de reactie op de maatregelen die dit weekend door de gezamenlijke Europese overheden bekend werden gemaakt. Er heerste opluchting. De grafieken tonen aan dat enige terughoudendheid bij deze winst echter geboden is, met name zolang we ons in de twee daggrafieken in deze analyse onder lijn h en de middellijn van de Bollinger Bands bevinden. Zolang we die beiden niet doorbroken hebben bevinden we ons namelijk in een dalende trend, wat in combinatie met het koersdoel 218 dat ik voor een wat langere periode van maanden hanteer in een hervatting van de neerwaartse beweging zou kunnen resulteren. Wat daarom de komende tijd met name belangrijk is, is de beweging ten opzichte van lijn h. Tussen de huidige stand en lijn h bevinden zich in de uurgrafiek een aantal Fibonacci niveaus die weerstand kunnen vormen, te weten 288,7, 299,3 en 309,9. Nemen we die uit dan bereiken we lijn h. Voor het geval we morgen vanaf het 76,4% niveau in de kwartiergrafiek meteen dalen heb ik voorlopig lichtgrijze Fibonacci lijnen in de grafiek geplaatst, waaruit blijkt dat er steun zou kunnen liggen rond 278, 273,5, 269,9 en 266,2. Verder zouden ook lijn x en de stippellijn rond 275 eventueel steun kunnen bieden. We hebben hiermee de scenario's voor morgen, laat die nieuwe beursdag maar komen.

En dan nog dit...

We hebben jaren van voorspoed en economische groei achter ons, voor een belangrijk deel veroorzaakt door een enorme geldgroei die jaar in jaar uit tussen 10 en 12% lag. De geldpersen draaiden volop, al dat nieuwe geld verdween uiteraard in de economie en dat bracht ons groei en welvaart. Kenmerkend voor de periode 2003 tot 2007 is in mijn optiek een breed gedragen geloof dat overheden niet alleen in staat zijn economische groei te creëren, maar ook met de juiste maatregelen te handhaven. Als je er maar genoeg geld in pompt dan komt het goed, zo leek het devies. Het kwam ook goed, althans een aantal jaren. Vorig jaar echter werden we geconfronteerd met de gevolgen van de ruimgeldpolitiek, een bubbel in de financiële sector. De oplossing die overheden nu massaal kiezen is interessant, zij draaien de geldkraan extreem ver open. Ministers van financiën overal ter wereld hebben hun voorzichtigheid geheel laten varen, lenen honderden miljarden en schrijven zonder terughoudendheid een cheque uit waarvan het uiteindelijke bedrag open gelaten is. Er is geen precedent, niemand heeft ervaring met staatssteun op deze schaal. Het risico is duidelijk. De overheidsschuld zal toenemen en de rentelasten zullen moeten worden verhaald op de burger. Dit zal leiden tot inflatie. Blijft de economische groei gehandhaafd dan is dat geen probleem. Waar men dan voor zal moeten zorgen is dat men op tijd de rente verhoogt om de inflatie weer af te remmen om niet opnieuw een bubbel te veroorzaken. Vermindert de economische groei daarentegen, een proces dat al enige tijd loopt, dan ontstaat een cocktail van economische stagnatie in combinatie met inflatie, stagflatie genoemd. De achtergrond voor het zo grootschalig optreden is helder, er heerst een breed gedragen consensus onder beleidsbepalers en economen dat het noodzakelijk is om te voorkomen dat het financiële verkeer tot stilstand komt. In een poging dat te bestrijden gaat men het grootste economische experiment aan dat ooit is uitgevoerd, iets dat in de toekomst ofwel de geschiedenisboeken in zal gaan als laatste stuiptrekking van het brede geloof in de maakbaarheid van de economie ofwel als historische maatregel waarmee het financieel systeem werd gered. Welke van de twee opties het wordt? Wie het weet mag het zeggen. -Ad Nooten-

 

(geplaatst maandag 13 okt 2008, 20.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 okt 09.15u: AEX-index 5,8% hoger geopend

13 okt 10.00u: Index afgelopen uur zijwaarts

13 okt 10.30u: AEX valt dalende trendlijn aan

13 okt 11.15u: Dalende trend is intact gebleven

13 okt 12.00u: Opnieuw doorbraakpoging trendlijn

13 okt 13.15u: Teruggedraaide doorbraak trendlijn

13 okt 14.00u: Geen verandering in beeld AEX

13 okt 15.00u: Index valt top van vanmorgen aan

13 okt 16.00u: Stijging, gap niet geheel gesloten

13 okt 17.00u: Gap van afgelopen vrijdag is dicht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven