ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursgraadmeter is vandaag met 0,6% gestegen, maar dat is in vergelijking met de voorgaande daling geen beweging van een zodanige grootte dat we al van bodemvorming uit kunnen gaan. De candle van vandaag is naar verhouding klein. Hij valt wel binnen zijn voorganger, waardoor het als een bearish harami gezien zou kunnen worden en als een mogelijke bodem. De candle staat echter helemaal onderaan de vorige candle, wat het een minder sterk patroon maakt waar ik geen conclusie uit wil trekken. Het is dientengevolge onduidelijk of we alsnog verder zullen dalen tot onder het 50% niveau Fibonacci rond 455,2 om naar 445,6 gaan of vanaf de huidige positie toch op gaan veren.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat ons zowel een stijging als een daling open, daar hebben we dus niets aan. We staan rond de onderste lijn, wat in principe een voortzetting van de daling op zou kunnen leveren. We zagen dat al eerder in januari. Er zou daarentegen ook een beweging naar de middellijn kunnen komen, ook dat zou passen binnen de dalende trend waarin we ons bevinden. Laten we daarom maar snel naar de uurgrafiek gaan om te kijken of we daar bruikbare informatie uit kunnen halen.

  • Hier stonden we de gehele middag op het punt om naar boven uit het dalend trendkanaal l-l' te breken waar we door stijgende S&P500 futures naar toe waren gegaan. U ziet dat we niet overtuigend uitgebroken zijn, ook aan deze grafiek heb ik dus niets.

  • Kijken we iets dieper dan in de uurgrafiek, dus in de kwartiergrafiek waarin we wat meer detail zien, dan blijkt dat we licht boven lijn l' gesloten zijn. Er ligt in principe dus een mogelijkheid om te stijgen. Daarvoor moeten we dan wel boven het 38,2% Fibonacci niveau rond 460,4 geraken en dat is tot dusverre niet gebeurd.
  • Morgen let ik op de laatste top rond 461 en de laatste bodem rond 457,5, dan wordt vanzelf duidelijk of ik aan een herstel of een voortgaande daling moet denken. 
  • Boven 461 gaan we een herstelfase in waarin in eerste instantie het 50% niveau rond 461,8 of het 61,8% niveau rond 463,2 weerstand kunnen vormen.
  • Onder 457,5 keren we terug naar de bodem van gisteren rond 455,7 waar dan moet blijken of we al dan niet verder naar beneden gaan. De kans daarop is dan groot.

Resumerend:

De AEX-index is vandaag gestegen en heeft vanmiddag voortdurend geprobeerd naar boven uit het dalend kanaal l-l' te breken. We zijn daar in de kwartiergrafiek uiteindelijk licht boven gesloten, maar van een echte uitbraak kan ik nog niet spreken. Het gevolg is dat ik nog niet kan zeggen of we morgen verder zullen dalen of toch een herstelfase in zullen gaan. Het zal afhangen van twee grenzen, waarvan de eerste 461 is. Komen we boven die waarde dan gaat het om een herstelbeweging, de eerste potentiële weerstandsniveaus die we dan tegenkomen liggen rond 461,8 en 463,2. De tweede grens van belang is 457,5, verzeilen we onder die waarde dan keren we terug naar 455,7 en mogelijk ook lager.

En dan nog dit...

Vandaag bespreek ik naast de grafieken van de AEX een grafiek waarvan ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik ermee aan moet, ook dat hoort echter bij het leven van een technisch analist. Laat ik mijn onzekerheid met u delen.

  • U ziet een grafiek waarin de euro is uitgezet tegenover de Japanse yen. De euro is recentelijk naar boven door lijn f gebroken, waarmee die munt de opwaartse beweging heeft voortgezet. Waar ik nog geen verklaring voor gevonden heb is de vraag wat dit nu met de carry-trades doet. Carry-trades zijn transacties waarbij in Japan geleend geld meegenomen wordt naar hier (carry) en hier omgezet wordt in euro's, waarna er hier mee gehandeld wordt (trade). Carry-trades vormden de laatste jaren een belangrijke steunpilaar onder de stijgende aandelenmarkten. Het is in principe zo dat een stijgende euro zowel wijst op een toenemende belangstelling voor euro's als op een toenemende winst voor carry-trades. Om met het laatste te beginnen, dit soort transacties wordt namelijk lucratiever naarmate de euro sterker wordt. Speculanten krijgen bij inwisseling van hun euro's tenslotte meer yens. Voor wat de belangstelling voor euro's betreft ging ik er tot voor kort van uit dat de sterke euro veroorzaakt werd door een toenemend volume aan carry-trades. Dat leidt immers tot een grotere vraag naar euro's en dat maakt de munt sterker. We bevinden ons nu echter in een dalende beurs, strijdig met de veronderstelling dat een toename in carry-trades de oorzaak zou zijn van de stijging van de euro. De enige mogelijkheid die ik zie is dat het aantal carry-trades toch toeneemt, maar dat het in tegenstelling tot de voorgaande jaren om speculaties op een verdere daling gaat. Dat lijkt me momenteel nog de beste verklaring. -Ad Nooten-

(geplaatst donderdag 12 juni 2008, 19.40u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen