ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De stijging van 0,7% van vandaag is bijzonder, in die zin dat de oorzaak uitzonderlijk is. Vanavond eindigt namelijk de beursnotering van ABN AMRO, het bankentrio dat de bank over gaat nemen heeft het bod namelijk zoals dat heet 'gestand gedaan', wat wil zeggen dat zij het uit gaan voeren. Dit was voor de beursorganisatie NYSE Euronext aanleiding om de beursnotering van ABN AMRO met ingang van morgen te schrappen, wat tot gevolg heeft dat er vanavond een herweging van de 24 overgebleven fondsen plaats vindt. Een aan de koersbewegingen te zien aanzienlijk deel van de beursdeelnemers liep vandaag al vooruit op de nieuwe weging door de andere aandelen uit de AEX bij te kopen en dat had een opdrijvend effect op de beursindex. Zo wordt vanavond dus een herweging uitgevoerd over een index die door diezelfde herweging vooraf opgelopen is. De stijging van de AEX heeft al met al niets te maken met hoger gestelde verwachtingen of iets dergelijks, maar heeft een cijfermatige oorzaak.

  • Dat neemt niet weg dat de stijging ons naar boven door de lijnen p' en e heeft doen breken, wat technisch een belangrijke stap is. Het maakt namelijk een voortzetting naar de top rond 564 aannemelijk, dat is immers het volgende weerstandsniveau.

  • Ik moet bekennen dat ik hier wat aarzeling bij voel, dit omdat de beweging van de beursgraadmeter zo'n vreemde achtergrond heeft. Ik wil aan de aanname dat we naar 564 toe gaan dan ook de expliciete voorwaarde verbinden dat we niet terugvallen onder de vandaag doorbroken lijnen p' en e. Soms moet je in mijn optiek in de technische analyse, hoewel dat volgens de klassieke regels niet hoort, op grond van de oorzaak een vraagteken durven zetten bij een stijging en vandaag is zo een dag. Ik zal scherp opletten wat we morgen doen.

  • Zouden we morgen trouwens gaan dalen dan geeft dat het interessante beeld dat allerlei grote beleggers vandaag om zo dicht mogelijk bij de verhoudingen binnen de AEX te blijven tegen een te hoge prijs gekocht zouden hebben.

  • De stijging van vandaag heeft ons aan de bovenzijde van de Bollinger Bands gebracht en dat maakt de stijgingsmogelijkheden morgen beperkt. Een index komt over het algemeen niet of maar in beperkte mate boven deze indicator en dat betekent dan vanzelf dat we morgen zouden kunnen gaan dalen. De bovenste lijn kan de stijging voor dit moment namelijk beperken.

  • Er is vandaag in de uurgrafiek een nieuwe trendlijn ontstaan, namelijk lijn s. Deze lijn heeft de functie van lijn m overgenomen en loopt ook vrijwel parallel met die lijn. Ik wil lijn s morgen gebruiken om vast te stellen of de beweging naar boven al dan niet wordt voortgezet.

  • De laatste candle heeft een zogenaamde long upper shadow, iets dat op weerstand en op een mogelijke top duidt. Zoals bij de candlestick techniek te doen gebruikelijk is moeten we wachten op bevestiging door middel van een daling alvorens van die top uit te kunnen gaan.

  • De laatste drie candles in de kwartiergrafiek wijzen eveneens op een mogelijke daling, zij vormen namelijk een toppatroon dat bekend staat onder de naam evening star. Ook hier geld dat het pas werkelijk een toppatroon wordt zodra er een daling op volgt, al maakt het de kans dat we morgen daadwerkelijk gaan dalen natuurlijk wel groot.

  • We kunnen morgenochtend op de laatste bodem rond 552,9 en op lijn s letten, komen we onder beiden dan volgt er een neerwaartse correctie die ik vervolgens met de gebruikelijke Fibonacci techniek zal gaan beoordelen. Zolang de daling onder lijn s en 552,9 er niet staat is het voorbarig om er al op vooruit te lopen, daarom plaatste ik de lijnen vanavond nog niet.

Resumerend:

Het verdwijnen van ABN AMRO uit de AEX-index en de herweging die daarvan het gevolg is hebben vanmiddag hun schaduw vooruit geworpen en voor een stijging gezorgd. Vele partijen rekenden namelijk al uit hoeveel stukken zij van de overige fondsen bij zouden moeten kopen en pasten hun portefeuille er alvast op aan. Het zorgde voor een doorbraak van de lijnen p' en e die er anders waarschijnlijk niet zou zijn geweest. Dat maakt ook dat ik niet volmondig op een stijging naar 564 aan durf te sturen, wat ik bij een 'normale' doorbraak wel zou hebben gedaan. Ik wacht het koersverloop van morgen af om te zien of deze doorbraak terug gedraaid gaat worden. In de uurgrafiek en de kwartiergrafiek zijn potentiële toppatronen ontstaan, wat wijst op een mogelijke daling. Die daling is een feit zodra we in de kwartiergrafiek onder lijn s en 552,9 terecht komen, zolang dat nog niet het geval is houd ik de blik naar boven gericht.

En dan nog dit...

Met enige weemoed plaats ik vandaag de laatste beursgrafiek van ABN AMRO. Nederlands grootste bank is verkocht en zal in stukken gehakt worden, 'dé bank' bestaat straks niet meer.

  • U ziet een lange termijn grafiek van ABN AMRO waarin iedere candle een kwartaal koersverloop vertegenwoordigt. Ik zal u niet vermoeien met een analyse, dat heeft onder de gegeven omstandigheden immers niet veel zin meer. De overname is tenslotte een feit. 
  • Hiermee komt een einde aan het bestaan van een grote Nederlandse internationaal georiënteerde bank, een bank waar wij allen trots op hadden moeten zijn, maar niet in voldoende mate waren om ontbinding ervan te willen voorkomen. Uiteindelijk telde zoals ik dat ook op 2 mei van dit jaar al schreef slechts de macht van de aandeelhouder. Laat ik volstaan met een herhaling van wat ik die dag schreef, want ik sta daar nog steeds geheel achter.
  • "Ik kijk de ontwikkelingen betreffende de mogelijke overname en het in stukken hakken van ABN AMRO en andere bedrijven de laatste tijd met verbazing aan. Het zijn de aandeelhouders die uitmaken wat er gebeurt, andere belangen lijken niet meer te tellen. Werknemers en klanten van ABN AMRO staan volledig buitenspel. Dat het niet alleen de taak van directie en raad van commissarissen is om de aandeelhouderswaarde van een onderneming te vergroten, maar dat zij ook een verantwoordelijkheid dragen jegens werknemers en klantenkring van die onderneming en de continuïteit ervan komt in het geheel niet ter sprake. Het verbaast me. Deelbelangen voeren de boventoon, het is de macht van de sterkste. De ene na de andere onderneming zou als het spel zo gespeeld blijft worden opgedeeld kunnen worden alsof het een slagroomtaart is die je in stukken snijdt en verdeelt. Partij 1 zegt: "Ik wil het stukje met de chocolade erop." Nummer 2 zegt: "Geef mij maar dat stuk met wat minder slagroom."  Dan komt club 3 aan met de opmerking: "Oh, mag ik dan dat randje van je, want ik vind die korreltjes tegen de zijkant zo lekker." Wat ze niet lusten gooien ze weg. We hebben echter met meer te maken dan met slagroomtaarten, maar met bedrijven met werknemers van vlees en bloed. Het wordt tijd dat leiders van ondernemingen zich hier van bewust worden en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Die telt mijns inziens zwaarder als het belang van financieel sterke korte termijn aandeelhouders die een klein aandelenbelang van een onderneming opbouwen om daarmee vervolgens ijskoud op ontvlechting aan te sturen. Dat laatste is hoewel het tegenwoordig als acceptabel lijkt te worden gezien mijns inziens in de kern asociaal. Het zal de tijdgeest wel zijn, maar ik zie het hoewel ik een belegger in hart en nieren ben eerlijk gezegd liever anders." -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen