ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursgraadmeter van de Amsterdamse aandelenmarkt boekte vandaag een winst van 0,3%. Tot ongeveer 16u stond de AEX op verlies, door een snelle Amerikaanse stijging na slechte cijfers uit de dienstensector in de VS wist de beurs dit echter weg te werken. Een bevredigende reden voor de rally in de VS heb ik overigens niet. In de grafiek ziet u het kanaal f-f ', wat feitelijk een grote vlag is. Zolang we niet naar boven uit dit kanaal breken kan er op een zeker moment een hervatting van de daling volgen. Van een dergelijke hervatting kan ik echter pas uit gaan na een uitbraak naar beneden uit het patroon. Op dit punt in de tijd kan ik op grond van het patroon niet meer zeggen dan dat een daling aannemelijk, maar nog niet zeker is.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands bevinden we ons nog altijd in het onderste deel van de indicator. De middellijn daalt, hetgeen aangeeft dat het om een licht dalende trend gaat. 

  • De buitenste lijnen van deze indicator komen steeds dichter bij elkaar, de banden versmallen zich. Dit kan betekenen dat ons een grote beweging te wachten staat. De richting hiervan laat zich op grond van dit gereedschap niet voorspellen, dat zal de praktijk uit moeten wijzen.

  • De aandelenmarkt doet in ieder geval haar uiterste best om die uiteindelijke beweging geen daling te laten zijn. Er ligt een zwaar steunniveau rond 234 dat belangrijk is voor de vervolgbeweging. Een eventuele daling onder die grens zou de hervatting van de neerwaartse beweging inhouden, een beweging onder een drievoudig steunniveau is immers negatief. De grens 234 is dus het punt dat ik scherp in de gaten zal houden mochten we morgen alsnog gaan dalen.

  • Stijgen we daarentegen dan is er één potentieel weerstandsniveau, namelijk het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 254,4 - 229,4 rond 244,8. Daar kan zich eventueel topvorming voordoen. Zouden we echter door 244,8 breken dan gaan we naar 254,4 of eventueel naar lijn f '. Die laatste lijn zag u gisteren overigens als lijn y'. Ik heb de naam veranderd om duidelijker te laten worden dat hij bij lijn f hoort die u onderin de grafiek ziet. Ze vormen samen immers één patroon.

  • De voorlaatste candle in de kwartiergrafiek is een omkeerpatroon, de candle daarvoor werd immers teruggedraaid. Dit is echter niet veelzeggend, het zijn uiteindelijk het slot in de VS, eventueel nieuws en de bewegingen van de S&P500 futures voorbeurs die morgen de opening bepalen.
  • Zou er morgen een top ontstaan dan plaats ik daarop nieuwe Fibonacci lijnen in de grafiek, aan de hand waarvan ik de daling dan ga beoordelen. Dat levert dan namelijk de potentiële steunniveaus op. Het is op dit moment prematuur om die lijnen al te plaatsen, want ik ben er nog niet in voldoende mate van overtuigd dat we hier daadwerkelijk topvorming gaan zien. De top is immers nog niet bevestigd door middel van een rode candle.

Resumerend: 

We zijn vandaag feitelijk niet veel wijzer geworden. De AEX-index is met 0,3% gestegen, wat veroorzaakt werd door een voor mij niet verklaarbare stijging in de VS die volgde op slechte cijfers. Wellicht voedt het zoals een lezer me schreef de hoop op een renteverlaging, laat ik het daar maar op houden. We bevinden ons in de daggrafiek binnen de grote vlag f-f '. Zolang dat het geval blijft kijken we naar ik veronderstel tegen een aanstaande daling aan. Een vlag is namelijk veelal een voorbode voor een voorzetting van de aan het patroon voorafgaande beweging. Dit zegt echter nog niets voor de korte termijn, we zouden bijvoorbeeld best nog verder naar boven kunnen gaan binnen dit patroon. Gaan we morgen omhoog dan vinden we rond 244,8 de eerste mogelijke weerstand, daar zouden we eventueel topvorming kunnen zien. Breken we daar echter doorheen dan gaan we naar 254,4 of mogelijkerwijs zelfs naar lijn f '. Dalen we morgen dan volg ik dat met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen, die echter ondergeschikt zijn aan het drievoudige steunniveau rond 234. Zakken we daar doorheen dan zetten we alsnog de daling voort.

En dan nog dit...

Laat ik tot slot de belangrijke waardes voor de S&P500 index noemen, net zoals ik dat gisterenavond voor de Dow Jones index deed.

  • Cruciaal voor deze Amerikaanse index zijn de waardes 800, 820 en 900. De eerste twee grenzen zijn respectievelijk het 61,8% en het 50% niveau van de stijging van afgerond 740 naar 900. Een daling onder beiden zou handhaving van de dalende trend impliceren. Een stijging boven 900 daarentegen zou een teken van bodemvorming zijn en een verder herstel mogelijk maken. Het zal u gezien de rond het 50% niveau gevormde bodem duidelijk zijn dat dit laatste de beweging is die de markt momenteel nastreeft. Een bodem op dat Fibonacci niveau kan namelijk de basis vormen voor een opwaartse beweging, mits die beweging uiteraard dan wel wordt voortgezet. Dat moet een dezer dagen blijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 3 dec 2008, 19.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 dec 09.15u: AEX-index in stijgende wig gebleven

3 dec 10.00u: Graadmeter naar beneden uit wig

3 dec 11.00u: Kleine vlag gevormd in dit uur

3 dec 12.00u: Stijging die niet past bij de vlag

3 dec 13.00u: Weerstand AEX rond 61,8% niveau

3 dec 14.00u: Fibonacci niveau opnieuw barrière

3 dec 15.15u: AEX-index heeft de daling hervat

3 dec 16.00u: Steun rond bodem van vanmorgen

3 dec 17.00u: Sprint naar boven zonder oorzaak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven