ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het Damrak heeft vandaag wederom winst geboekt. De stijging bedroeg echter maar 0,2% en was dus niet om over naar huis te schrijven. Er is desondanks wel iets over te vertellen. De AEX-index heeft namelijk de dalende lichtgrijze studielijn bereikt die ik op vrijdag 8 mei jongstleden in de weekgrafiek tekende en in deze daggrafiek overgenomen heb. Ik tekende de lijn vanwege de mogelijkheid dat er theoretisch een groot dalend trendkanaal zou kunnen ontstaan met de lijn linksonder in de grafiek als onderzijde en de lichtgrijze lijn als bovenzijde. De graadmeter is vandaag aangekomen bij de grijze lijn, het hangt nu geheel van het koersverloop de komende dagen af of dat kanaal inderdaad gaat ontstaan. Dit is het geval als de index de komende dagen een daling inzet.

  • Zou de graadmeter door de lijn breken dan gaan we door naar de stippellijn rond 271,9, waar de top van dit jaar tot dusverre te vinden is.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands vormde vandaag weerstand. De lijn stijgt echter, dus er is geen zekerheid dat we morgen dalen. De graadmeter zou namelijk ook met de lijn mee verder kunnen stijgen. De mate waarin de index kan stijgen is dan echter beperkt, een index komt normaal gesproken namelijk niet of maar een klein stukje boven deze indicator.

  • In de uurgrafiek is bij de stijging die in het tweede deel van de middag plaats vond als voorlaatste candle een inverted hammer ontstaan. Deze candle geeft weerstand aan, hetgeen impliceert dat er hier eventueel een top zou kunnen ontstaan. Bevestiging hiervan hebben we echter nog niet, want er is nog geen daling op gevolgd. De eerste candle morgenochtend moet uitwijzen of de top er komt of niet.

  • De markt heeft vanmiddag de mogelijkheid van een stijging evenwel opengehouden. De AEX vond namelijk steun op de eerder doorbroken stippellijn rond 268,9 en kan vanaf die lijn de stijging eventueel weer oppakken.
  • Zou de graadmeter echter onder 268,9 geraken dan wordt de uitbraak van vandaag een valse uitbraak en is er een grote kans op een daling. Die daling wordt echter pas concreet zodra we onder de laatste bodem rond 266,9 belanden, daar let ik dus op zou er zich een daling voordoen.

Resumerend: 

We bevinden ons op een bijzonder punt, namelijk op de studielijn die ik begin mei als potentiŽle bovenzijde voor een dalend trendkanaal tekende. Dalen we vanaf morgen dan is de vorming van dit kanaal een feit, breken we er echter doorheen dan gebeurt dit niet en gaan we verder naar de januari top rond 271,9. In de uurgrafiek is een inverted hammer ontstaan die aangeeft dat een daling aanstaande is. De candle is echter niet bevestigd en de index staat in de kwartiergrafiek op de stippellijn rond 268,9 die nog steun kan bieden, zeker is een daling dus allerminst. Gaan we morgen direct omhoog dan ontstaat er een bodem rond 268,9 en gaan we een poging zien om door de top van vandaag rond 270,1 en de grijze lijn in de daggrafiek te breken. Openen we echter lager dan keren we terug in het gebied waar we vanmiddag naar boven uitbraken, wat de kans op een daling zou doen toenemen. Een concrete uitspraak over die daling kan ik dan echter niet doen, dat kan pas in het geval we onder 266,9 zouden belanden. Voorlopig zijn alle opties dus nog open, al hebben we zoals gezegd wel een lijn bereikt die in principe weerstand kan vormen.

En dan nog dit...

De Britse beurs is tot dusverre in tegenstelling tot andere indices niet door de toppen van vorige maand gebroken. Dit heeft met de koers van Barclays te maken, sterk gedaald door het nieuws dat Abu Dhabi's International Petroleum Investment aankondigde 1,3 mrd aandelen te gaan verkopen. Dit hield de stijging van de FTSE zoals u in de daggrafiek hieronder ziet tegen.

  • Er is een drievoudige top ontstaan, maar de trend is nog wel naar boven gericht. Dit blijft namelijk zo zolang de index boven lijn o koerst. Een omslag in negatieve zin is er pas als het opeenvolgend van een daling onder lijn o en de dubbele bodem rond 4295 komt. Zolang die stap nog niet is gezet kan het alsnog van een vervolg naar de top uit januari van dit jaar rond 4675 komen, vooropgesteld natuurlijk dat de index binnenkort alsnog naar boven door de weerstand rond 4520 breekt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 2 juni 2009, 19.23u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 juni 09.15u: Beursgraadmeter half procent lager

2 juni 10.00u: Verlies AEX-index is weggewerkt

2 juni 11.00u: Weerstand rond 269 niet uitgenomen

2 juni 12.15u: Opnieuw een aanval op weerstand

2 juni 13.00u: Wederom een hogere bodem AEX

2 juni 14.15u: Derde doorbraakpoging is gefaald

2 juni 15.00u: Gedaald, maar steun rond oude top

2 juni 16.15u: Doorbraak na goed cijfer uit de VS

2 juni 17.00u: AEX-index niet door weerstand heen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven