ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanwege de inverted hammer in de daggrafiek van de AEX en de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands die hieronder volgt achtte ik een daling voor vandaag de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Ik zat er meteen bij de opening vanmorgen echter al naast. Vanuit de voorbeurshandel tussen acht en negen werd de beursgraadmeter bij de opening boven de toppen van de voorgaande beursdagen gezet, waardoor de inverted hammer direct zijn waarde verloor. De AEX steeg daarop verder en heeft het weerstandsgebied 719 - 720,7 waarover ik u de afgelopen beursdagen vertelde bijna bereikt. In of in de buurt van dat gebied kan in theorie een top tot ontwikkeling komen.

  • Een blijvende doorbraak door 720,7 zou van een terugkeer naar de top rond 736,3 een plausibel scenario maken.

  • Van oudsher is het zo dat je bij bewegingen buiten de Bollinger Bands over het algemeen maximaal drie opeenvolgende slotstanden boven of onder de banden ziet. Dit jaar is dat anders. De AEX sloot vandaag voor de vierde beursdag achter elkaar boven de banden. Vier slotstanden achter elkaar buiten deze indicator werden dit jaar al eerder bereikt. U kunt ze zien in de grafiek, het gebeurde namelijk in juli bij een stijging en in augustus bij een daling. Dat neemt niet weg dat het een bijzondere stap is, om precies te zijn statistisch bijzonder. Daar is de theorie van het aantal slotstanden boven of onder de banden dat je achtereen kunt hebben namelijk uit afkomstig. Het houdt in dat de beweeglijkheid van de beursindex en de mate waarin trends worden aangehouden dit jaar bijzonder hoog is. Vandaag was het dus de vierde slotstand op rij boven de banden. Ik zal er mijn hand niet voor in het vuur steken, maar nu dit aantal is bereikt zouden we morgen toch echt een daling met een terugkeer binnen de banden moeten gaan zien.

  • In de uurgrafiek er evenwel niets dat op een aanstaande daling wijst. Het beeld is sterk. Dit geldt sowieso zolang de AEX boven lijn l in deze grafiek koerst. Die lijn en de stippellijn rond 710,1 zijn potentiŽle steunlijnen. Een eventuele daling daaronder zou het beeld verzwakken.

  • De kwartiergrafiek geeft me geen aanleiding om iets toe te voegen aan het voorgaande.

Resumerend: 

Tegen mijn aanname van gisteren in steeg de AEX vandaag verder. Hierdoor kwam een vierde opeenvolgend slot boven de Bollinger Bands tot stand. Het zou uitzonderlijk zijn zou morgen een vijfde slot boven de banden worden gerealiseerd. Ik ga daarom opnieuw uit van een daling, al zal ik er mijn hand niet voor in het vuur steken. Het beeld is zoals ik bij de uurgrafiek opmerkte namelijk sterk. Gaat de index toch verder omhoog dan kan in of in de buurt van de weerstandszone 719 - 720,7 eventueel een top tot ontwikkeling komen. Zou 720,7 blijvend doorbroken worden, dus met een slotstand, dan zou een terugkeer naar de top rond 736,3 een plausibel scenario worden. De stippellijn rond 710,1 en lijn l zijn indien een daling volgt potentiŽle steunlijnen. Een daling daaronder zou neerkomen op verzwakking van het beeld. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 15 nov 2022, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Dinsdag 15 nov 2022: Wat is me opgevallen?

15 nov 10.00: Toppen bij opening doorbroken

15 nov 12.00: Al drie keer steun rond 710,1

15 nov 14.00: AEX ging tussen de middag omhoog

15 nov 16.00: Weerstandszone werd bijna bereikt

 

De vorige analyse:

14 nov slot: Derde opeenvolgend slot boven banden

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven