ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het nieuws dat de Amerikaanse inflatie op jaarbasis geen 8% bedraagt zoals verwacht, maar 7,7% zorgde bij beleggers voor een enorme kooplust. De Federal Reserve zal zich matigen bij het verhogen van de rente of die helemaal niet meer verhogen, dat is de achterliggende aanname. De AEX steeg met 3,45%. Vanaf het laagste punt van de dag bij lijn k was de stijging zelfs nog groter, namelijk ruim dertig punten oftewel 4,3%. Het zijn ongehoorde percentages. Als je de markt mag geloven ligt de beursdruk achter ons. Eerst zien, dan geloven.

  • Het 61,8% Fibonacci niveau is doorbroken. Dat geeft mogelijkheden voor een terugkeer naar de top rond 736,3. Na een doorbraak door een 61,8% grens zie je namelijk vaak een teugkeer naar het 100% niveau. De markt legt dus aan op het volledig wegwerken van de daling  van begin augustus tot half oktober, een ambitieuze instelling.

  • De stippellijn rond 703,4 is een mogelijke sta-in-de-weg, met als de stippellijn rond 719 door toppen die in april en mei van dit jaar werden ontwikkeld. Morgen zal ik dus allereerst kijken of rond 703,4 eventueel een top ontstaat.

  • Omdat we in de weekgrafiek in de buurt van een belangrijke lijn staan maak ik, hoewel de week morgen pas afgelopen is, hieronder eerst een uitstapje naar die grafiek. Daarna ga ik pas verder met de gebruikelijke tweede daggrafiek.

  • De lijn waar de AEX bij in de buurt is gekomen is de bovenste lijn van de grote dalende wig e-e' in deze weekgrafiek. Het hoeft geen betoog dat deze lijn een potentiŽle weerstandslijn is. Morgen zal ik dus zeker nagaan of bij lijn e' de opmars eventueel stopt of stokt. In theorie kan de wig morgen evenwel worden afgerond met een uitbraak naar boven. In deze grafiek is het 50% Fibonacci niveau van de daling 829,7 - 611,7 rond 720,7 dan overigens het volgende potentiŽle weerstandsniveau.

  • We pakken de normale volgorde van de grafieken weer op. De AEX is boven de Bollinger Bands in deze daggrafiek gesloten. Hoewel een index enkele dagen boven deze indicator kan blijven kan het morgen eventueel al van een terugkeer binnen de banden, dus van een daling komen. Laten we ons dus nog niet rijk rekenen met een vervolg naar boven, maar checken of we die daadwerkelijk krijgen.

  • Het is beleggers in de bol geslagen, dat is wat ik wil opmerken als toelichting bij de stijging van vanmiddag. De beweging die om 14.30 uur na de bekendmaking van het Amerikaanse inflatiecijfer moet tot enorme paniek hebben geleid bij marktpartijen die met posities op een daling speculeerden. De short squeeze die ontstond onder deze partijen moet een belangrijke component zijn geweest van de grote snelle opmars. Dat effect is morgen uitgewerkt, ik ben nieuwsgierig naar de beweging die dan volgt.

  • Frappant is dat in de markt aan het einde van de dag geen noemenswaardige verkoopdruk was te bespeuren. Als je na een stijging van deze grootte en snelheid naar boven gerichte posities meeneemt naar de volgende dag ben je nogal een haantje. Het vergt moed om dan in de markt te blijven, maar dat is desalniettemin wat beleggers in meerderheid deden. Overspelen ze hun hand?!? We weten het morgen.

Resumerend: 

Vandaag werd bij een grote stijging het 61,8% Fibonacci niveau rond 688,7 ruimschoots doorbroken. Deze ontwikkeling kan in theorie resulteren in een terugkeer naar de top rond 736,3. De eerste weerstandslijnen waar we mee te maken hebben zijn de stippellijn rond 703,4 in de daggrafiek en de bovenkant van de dalende wig (lijn e') in de weekgrafiek. Bij die lijnen is topvorming mogelijk. Worden beide lijnen blijvend en op een overtuigende wijze doorbroken dan zijn de grenzen 719 (daggrafiek) en 720,7 (weekgrafiek) de eerstvolgende niveaus waar de graadmeter naar toe kan gaan. Het slot van vandaag ligt echter boven de Bollinger Bands in de daggrafiek. De beursgraadmeter zal een van de komende beursdagen terugkeren binnen de banden en dat kan morgen eventueel al zijn. Het is dus voorstelbaar dat de beursindex morgen daalt. Dat is gezien het feit dat winstnemingen aan het einde van de dag uitbleven bepaald niet waar beleggers op speculeren. Dat kan nog interessant worden mochten we inderdaad een daling kunnen noteren. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 10 nov 2022, 19.32u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Donderdag 10 nov 2022: Wat is me opgevallen?

10 nov 10.00: Hoofd en schouders patroon af

10 nov 12.15: Fraai staaltje sturing in de AEX

10 nov 14.00: Door 61,8% en driehoek gevormd

10 nov 15.00: Grote stijging AEX, met doorbraak

10 nov 16.00: Voor steun gezorgd bij 61,8% grens

 

De vorige analyse:

9 nov slot: In potentie een top in de daggrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven