ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De eerste dag van deze nieuwe beursweek is afgesloten met een winst van 1,6% voor de AEX. Het is een flink stijgingspercentage, waaruit blijkt dat een respectabel deel van de markt speculeert op hogere standen. De stemming is de laatste beursdagen echter uitermate wisselend. De ene dag een hammer, de andere dag een inverted hammer, de daaropvolgende dag weer een hammer, er zit geen lijn in. Per saldo is de beweging naar boven die met de candle van vorige week donderdag startte echter intact gebleven. Het kopende segment van de marktdeelnemers is per saldo dus het sterkst. Morgen kan dat gezien het wisselende beeld overigens zo weer anders zijn, maar op dit moment verwachten beleggers in meerderheid een voortzetting naar boven.

  • Het slot van vandaag ligt iets boven middellijn van de Bollinger Bands. Die lijn is doorbroken en dat bevestigt de kans op een stijging. De middellijn zou steunlijn kunnen worden. De doorbraak is echter erg kunstmatig tot stand gekomen, waardoor wel het een en ander af te dingen is van de stap. Daarover bij de kwartiergrafiek meer, maar eerst gaan we naar de uurgrafiek.

  • In deze uurgrafiek betekent de laatste candle een doorbraak door het 61,8% Fibonacci niveau rond 692,7. Het 76,4% niveau rond 698,2 is het volgende doel. Dat is een grens waar een kleine kans is op de ontwikkeling van een top. Zou dat niveau doorbroken worden dan krijgen we naar ik aanneem een terugkeer naar 707,2.

  • De manier waarop de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en het 61,8% niveau werden doorbroken heeft een sterk manipulatief karakter. De doorbraak werd namelijk afgedwongen in de slotveiling, een handelsfase waarin heel wat marktpartijen niet meer mogen meedoen. Doorbraken die tijdens deze veiling worden gecreŽerd zijn in het verleden niet altijd even betrouwbaar gebleken als indicatie voor de vervolgbeweging. Het is verstandig morgen te controleren of het vervolg naar boven, waar met de doorbraak zo opzichtig op werd aangestuurd, daadwerkelijk tot stand komt. Ik ben daar vanwege het tijdstip van de doorbraak niet zeker van.

  • Een daling onder lijn q zou in dit verband mijn scepsis bevestigen  Dit zou de start van een correctie zijn op de stijging van de afgelopen drie beursdagen.

Resumerend: 

Een aanzienlijk deel van de markt speculeert op hogere standen, dat blijkt uit de winst van 1,6% van de AEX. Het slot boven de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en het 61,8% niveau rond 692,7 in de uurgrafiek ondersteunt deze gedachte. Op grond hiervan is het 76,4% niveau rond 692,7 het eerste doel, zou daar geen top ontstaan dan wordt de top rond 707,2 het tweede.
Het wisselend karakter van het verloop dat we in de daggrafiek hebben gezien en het moment van de doorbraak door middellijn en 61,8% niveau geven echter te denken. Een hammer, een inverted hammer, een hammer, er zit geen lijn in het verloop in de daggrafiek. Een doorbraak door een lijn en een Fibonacci niveau die plaatsvindt tijdens een slotveiling maakt deze stap nogal manipulatief van karakter. Een doorbraak in een veiling zorgt niet altijd voor het vervolg dat men ermee probeert af te dwingen, zo leert ervaring uit het verleden. We kunnen in dit kader letten op het koersverloop ten opzichte van lijn q. Bij een daling onder die lijn gaat het vermeende vervolg naar boven niet door, maar komen we terecht in een correctie op de stijging van de afgelopen beursdagen.  -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 23 mei 2022, 18.24u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Maandag 23 mei 2022: Wat is me opgevallen?

23 mei 10.00u: Beleggers goed gehumeurd gestart

23 mei 12.00u: Opnieuw top bij het 61,8% niveau 

23 mei 14.00u: AEX gestegen tussen de middag

23 mei 16.00u: Index nog onder weerstandsgrens

 

De vorige analyse:

20 mei slot: Week met een nietszeggende candle

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven