ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na een daling waarbij de AEX op het laagste punt van de dag op een verlies van 3,4% stond is de beursdag geŽindigd met een 2,1% lager slot. Een deel van de daling werd dus gerepareerd. De candle die hierdoor werd gevormd is een hammer en dus in potentie een bodem. Morgen zal uit het koersverloop blijken of deze hammer door middel van een hoger slot bevestigd wordt als bodem. Dat zou een bijzondere stap zijn, want het zou inhouden dat de markt ternauwernood kans zou zien een hogere bodem boven de bodem van vorige week neer te zetten. Ik kijk daarom uit naar het verloop dat we morgen te zien krijgen. De ontwikkeling van een hogere bodem zou de weg naar boven open houden.

  • Het laagste punt van de dag vinden we rond 669,4. Een eventuele daling onder dat punt zou de waarde van de hammer als mogelijke bodem wegnemen. Mogelijke doelen zijn dan achtereenvolgens 662,2, 660 of 652,8, drie potentiŽle steunniveaus.

  • De onderste lijn van de Bollinger Bands werd net niet bereikt. Zou die morgen alsnog worden bereikt dan kan bij de lijn in theorie steun worden gevonden. Gaat de index omhoog dan kan de middellijn voor weerstand zorgen.

  • In de uurgrafiek ontstond na mijn laatste update de vlag p-p'. De index is naar boven uitgebroken, dus het patroon lijkt er niet meer toe te doen. Dat ligt zoals we hieronder zullen zien echter wat genuanceerder.

  • De uitbraak naar boven uit de vlag kwam in de slotveiling tot stand. Ik pleeg doorbraken in slotveilingen te negeren vanwege het gegeven dat niet iedereen dan nog actief is. De vlag kan wat mij betreft als de index morgen direct zou dalen nog steeds gebruikt worden. Een uitbraak aan de onderkant zou dan de afronding van het patroon zijn.

  • Dat de index daadwerkelijk kan dalen blijkt uit het gegeven dat de AEX de dag eindigde op het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 707,2 - 669,4 rond 678,3. Hier kan in theorie een top worden ontwikkeld. Het is dus mogelijk dat de beursgraadmeter ondanks de late uitbraak naar boven uit de vlag morgen toch daalt.

  • Technisch gezien is het vanwege het gap dat open bleef tussen 684,9 en 692,5 ook mogelijk dat we morgen een herstel zien. Het gap zou immers gesloten kunnen worden, wat om een stijging naar 692,5 of hoger vraagt. In de buurt van 692,5 zou dan eventueel een top kunnen worden ontwikkeld. Onderweg naar boven kan theoretisch weerstand gevonden worden rond 683,8 (38,2%), 684,9 (onderkant gap) of 688,3 (50%). Bij elk van deze drie grenzen is topvorming een mogelijk scenario.

Resumerend: 

We zagen vandaag een flinke daling van 2,1% van de AEX. Het verlies was gedurende de dag echter nog groter, namelijk 3,4%. Het gedeeltelijk herstel zorgde voor de vorming van een hammer in de daggrafiek. Dit is een potentiŽle bodem die aangeeft dat er morgen een technische basis is voor een herstelbeweging. Het gegeven dat tussen 684,9 en 692,5 een gap open bleef dat op een gegeven moment nog gesloten zou kunnen worden geeft eveneens aan dat een herstel mogelijk is. Gaat de index morgen naar boven dan zijn de grenzen 683,8, 684,9 en 688,3 niveaus waar de stijging eventueel zou kunnen eindigen. Wordt 688,3 doorbroken dan wordt het gap gesloten, wat een stijging naar 692,5 vergt. Daar is topvorming mogelijk. De index sloot de dag af op het 23,6% Fibonacci niveau in de kwartiergrafiek. Daar kan eventueel een top ontstaan, ondanks de uitbraak uit de vlag p-p' die eraan voorafging. Daalt de index dan beschouw ik de vlag als geldig. Een uitbraak aan de onderkant met een daaropvolgende daling onder de bodem rond 669,4 zou een vervolg naar beneden aangeven. Mogelijke doelen zijn dan 662,2, 660 of 652,8, drie potentiŽle steunniveaus. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 19 mei 2022, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Donderdag 19 mei 2022: Wat is me opgevallen?

19 mei 10.00u: AEX bij opening stevig onderuit

19 mei 12.00u: Verlies is opgelopen naar 3,2%

19 mei 14.00u: Bodem AEX bij een vorige bodem

19 mei 16.00u: Het ontbreekt nog aan kooplust

 

De vorige analyse:

18 mei slot: Inverted hammer bevestigd als top

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven