ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen vrijdag verwezenlijkte onze markt een slot boven de neklijn van het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek waarover ik schreef, dat toppatroon werd hierdoor ongeldig. Na ons slot volgde door een stellige uitspraak van president Biden ("Poetin heeft besloten OekraÔne binnen te vallen") echter een flinke daling op de Amerikaanse markten. De Aziatische en Europese markten volgden en in de AEX kwam een opening ruim onder het doorbroken niveau 755,6 tot stand. Of het toppatroon in de weekgrafiek eventueel toch nog als bruikbaar kan worden gezien zal aanstaande vrijdag blijken. De eindstand van de week ten opzichte van de grens 755,6 is hiervoor beslissend. Bij de slotstand van vandaag zouden we het toppatroon toch nog kunnen blijven gebruiken, want de AEX eindigde de dag ruim onder 755,6. In vier dagen is echter veel mogelijk. Ik laat tot vrijdag dus maar in het midden wat het wordt. Voor 20 februari aanstaande zal Rusland naar ik aanneem overigens sowieso niet binnenvallen in OekraÔne. Het zou een enorme schoffering zijn ten opzichte van de Chinese buur, die tot die datum de Olympische winterspelen organiseert waarvoor president Poetin te gast was bij de opening.

  • Lijn c is vanochtend doorbroken, die lijn heeft dus geen betekenis meer. Ik haal de lijn na het schrijven van deze analyse uit de grafiek.

  • De candle die vandaag werd ontwikkeld is een hammer en dat is een potentiŽle bodem. Misschien wordt morgen volgend op deze hammer het gap gesloten dat open bleef tussen 749,4 en 754. Dat zou tevens de bevestiging van de hammer zijn en dus passen bij die candle. Het is gesloten indien een stand van 754 of hoger wordt bereikt.

  • Mocht de bodem rond 738 van vandaag daarentegen doorbroken worden dan betekent de hammer niets meer en volgt een daling naar de stippellijn rond 734,4 of lager.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands keerde de AEX terug onder de middellijn. Die lijn is indien de AEX zou oplopen een potentiŽle weerstandslijn, waar in theorie een top kan volgen. De trend is door de terugkeer onder de lijn opnieuw negatief.

  • Vanmiddag vond onze beursgraadmeter steun ter hoogte van de bodem van de vierde van deze maand. Dit geeft aan dat in de markt op een herstelbeweging wordt gespeculeerd.

  • Een vlag die in de kwartiergrafiek is gevormd en afgerond met een uitbraak naar boven geeft hetzelfde aan. De markt denkt aan een herstel. Volgt dit inderdaad en wordt het 38,2% Fibonacci niveau rond 748,2 alsnog blijvend gepasseerd dan zijn potentiŽle weerstandsniveaus waar we mee te maken krijgen de onderkant van het gap rond 749,4, het 50% niveau rond 751,3, de bovenkant van het gap rond 754, het 61,8% niveau rond 754,5, de stippellijn rond 755,6 en die rond 759. Ieder van deze grenzen kan als barriŤre fungeren waarop het herstel stukloopt.

  • Een daling onder de bodem rond 746,2 zou een grote kans op een daling onder de bodem rond 738 en dus op een voortzetting naar beneden brengen.

Resumerend: 

De afgelopen vrijdag na het slot van onze beurs door president Biden geuite opmerking "president Poetin heeft besloten OekraÔne binnen te vallen" veranderde het beeld vanmorgen drastisch. De AEX daalde fors. Wat het betekent voor het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek wordt aanstaande vrijdag duidelijk aan de hand van het koersverloop ten opzichte van het niveau 755,6. Ik gok maar niet op de uitkomst, want in vier dagen kan veel gebeuren.
In de daggrafiek is een hammer ontstaan en dat is in potentie een bodem. In theorie wordt volgend op deze candle het gap gesloten dat open bleef tussen 749,4 en 754. Dit zou passen als vervolg op de hammer. De bodem rond 742 in de uurgrafiek en de met een uitbraak naar boven afgeronde vlag in de kwartiergrafiek duiden op speculatie op een herstel. Volgt een blijvende doorbraak door het 38,2% niveau in de kwartiergrafiek rond 748,2 dam zijn de grenzen
749,4, 751,3, 754, 754,5, 755,6 en 759 potentiŽle hindernissen waar vervolgens eventueel een top kan ontstaan.
Volgt echter een daling onder de bodem nabij 746,2 dan maakt dat de kans op een daling onder het laagste punt van deze dag rond 738 groot. Zou dit niveau doorbroken worden dan betekent de hammer in de daggrafiet niets meer en gaat de AEX naar 734,4 of lager. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 14 feb 2022, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 14 feb 2022: Wat is me opgevallen?

14 feb 10.00u: Flinke klap op onze aandelenmarkt

14 feb 12.00u: Een dalende lijn langs de candles

14 feb 14.00u: Kopers openden aanval om 13.30u

14 feb 16.00u: Fibonacci niveau niet doorbroken

 

De vorige analyse:

11 feb slot: Slot boven neklijn, patroon ongeldig

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven