ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week ontstond aanvankelijk in de daggrafiek van de AEX en aan het einde van de week ook in de weekgrafiek een hoofd en schouders patroon. Deze week keerde de beursindex op dinsdag terug boven de neklijn 755,6 van het patroon, maar vandaag volgde een weekslot onder deze lijn. Het hoofd en schouders patroon bleef geldig, al was het wel op het nippertje. 

  • We kunnen volgende week gaan kijken of het laagste punt van de voorlaatste candle rond 734,4 eventueel doorbroken wordt. Dat zou namelijk een voortzetting naar het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 829,7 rond 725,8 of lager geven. Het zou een vervolgstap in de richting van het koersdoel 681,5 van het patroon zijn. De kans op deze ontwikkeling is gezien de inverted hammer van deze week groot.

  • Stijgt de AEX volgende week evenwel opnieuw en volgt een weekslot boven 755,6 dan zou het toppatroon alsnog ongeldig worden. De afstand tot de neklijn is nog niet erg groot, dus deze mogelijkheid staat onze markt nog open.

  • Hoewel de vorming van een hogere bodem boven 734,3 vanzelfsprekend nog mogelijk is ziet de lopende situatie in de daggrafiek er niet goed uit. Er was de afgelopen dagen flink wat verkoopdruk. De stemming moet door welke oorzaak dan ook wezenlijk veranderen wil een hogere bodem verwezenlijkt worden.

  • De trend in de Bollinger Bands is naar beneden gericht en dat maakt de kans op een daling naar de onderste lijn van de indicator groot. Ook hier ziet het beeld er dus slecht uit.

  • Er is zoals we in de uurgrafiek zien nog één reddingsboei. Ik bedoel het 76,4% Fibonacci niveau in deze grafiek, in de omgeving waarvan de AEX vanmiddag bij stevige op- en neergaande bewegingen meerdere malen steun vond. In principe is een herstelbeweging mogelijk vanaf dit niveau. Zou een herstel volgen, zichtbaar aan een doorbraak door de top rond 751,1, dan spreekt het voor zich dat ik kijk naar de loop van de AEX ten opzichte van de grens 755,6. Daar ligt immers de neklijn van het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek, ik wil dan weten of dat patroon bruikbaar blijft. Ingeval de AEX boven 755,6 mocht komen is de stippellijn rond 759 ook een potentieel weerstandsniveau.

  • Een daling onder het laagste punt 742 van vandaag zou een terugkeer naar de bodems rond 734,4 of lager logisch maken.

  • De kwartiergrafiek biedt verder geen extra aanknopingspunten. U ziet hier wel goed dat de neklijn rond 755,6 van het toppatroon in de weekgrafiek vanmorgen weerstand vormde. Met die lijn zouden we weer te maken krijgen indien de AEX boven 751,1 zou komen.

Resumerend: 

Het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek bleef deze week geldig. De terugkeer boven de neklijn rond 755,6 waarvan deze week sprake was bleek namelijk een tijdelijke ontwikkeling te zijn. De AEX eindigde de beursweek onder de lijn, waardoor het toppatroon bruikbaar bleef. De candle van deze week geeft als inverted hammer aan dat een voortzetting naar beneden de meest waarschijnlijke ontwikkeling is. Geraakt de marktgraadmeter onder de bodem rond 742 dan volgt een daling naar 734,4. Zou ook dat niveau doorbroken worden dan komt het naar ik veronderstel van een daling naar 725,8, wat een vervolgstap zou zijn in de richting van het koersdoel 681,5 dat op grond van het hoofd en schouders patroon te berekenen is. 
Steun die vanmiddag aanwezig was bij het 76,4% Fibonacci niveau in de uurgrafiek laat echter een kans op een herstel open. Wordt de top rond 751,1 doorbroken dan krijgt dit herstel vorm. Ik let dan op het verloop ten opzichte van potentiële weerstand rond de neklijn 755,6, belangrijk voor de geldigheid van het toppatroon in de weekgrafiek. Mocht 755,6 doorbroken worden dan is de grens 759 een potentieel weerstandsniveau waar ik naar zal kijken.
-Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 4 feb 2022, 18.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 4 feb 2022: Wat is me opgevallen?

4 feb 10.00u: Stijging in het eerste handelsuur

4 feb 12.00u: AEX onder 61,8% Fibonacci niveau

4 feb 14.00u: Steun gevonden bij 76,4% niveau

4 feb 16.00u: Strijd tussen kopers en verkopers

Agenda van maandag 31 jan t/m vrijdag 4 feb 2021

 

De vorige analyse:

3 feb slot: AEX teruggekeerd onder de neklijn

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven