ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de drempel naar 2023 moet ik constateren dat 2022 een slecht beursjaar was. Ik prijs me overigens gelukkig met een positief handelsresultaat, maar ben me bewust van het gegeven dat niet iedereen dit zal hebben bereikt. Zo'n 70 tot 85 procent van de particuliere beleggers die in derivaten handelt doet dat met verlies, dat zijn dramatische cijfers. Ik hoop dat ik u het afgelopen jaar heb geholpen buiten deze grote groep te blijven en winst te boeken. Verder wil ik nog vermelden dat ik blij ben dat de reclame-inkomsten uit deze site wat zijn aangetrokken. Een site maken kost geld. Deze inkomsten zijn nodig om ook in 2023 door te kunnen gaan.

  • In 2022 is de AEX met bijna 109 punten gedaald, wat neerkomt op bijna 13,7%. Van de vier kwartalen van het jaar was alleen het vierde goed. Er ontstond een bodem een fractie boven het 50% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 829,7 rond 609,6, namelijk twee punten daarboven. Dit kan in theorie het begin van een nieuwe stijgingsfase zijn, want dat is mogelijk vanaf een bodem bij een 50% niveau.

  • Verfijnen we het beeld iets door naar de maandgrafiek te gaan, dan wordt het beeld wat minder rooskleurig. U ziet in deze grafiek namelijk een top die iets onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 829,7 - 611,5 ligt die u rond 746,4 ziet. Een top bij een 61,8% niveau is slecht nieuws, want het kan de start zijn van een volgende neergaande beweging. Deze top rond 741,1 en het 61,8% niveau 746,4 dienen doorbroken te worden wil de stijgingsfase uit de weekgrafiek er nog inzitten. Vooralsnog is dat niet het geval.

  • Het beeld in de weekgrafiek is evenmin goed. Het slot van het jaar ligt onder het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 611,7 - 741,1 rond 691,7. In theorie volgt een daling naar lijn e' (potentiŽle steunlijn), naar 676,4 (50%) of naar 661,2 (61,8%). Indien de markt erin slaagt een hogere bodem neer te zetten boven die rond 611,7 kan het negatieve tij nog worden gekeerd.

  • De laatste dag van 2022 was een zwakke dag. Het lijkt er niet op dat beleggers met vertrouwen naar het nieuwe jaar kijken, anders hadden wat grotere partijen wel een jaarslot boven 700 punten afgedwongen. Dit geeft niet veel hoop.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de trend naar beneden gericht en beweegt de graadmeter met de onderste lijn mee naar beneden. Dit is voor beleggers evenmin een beeld om blij van te worden. Dit geldt uiteraard niet voor die mensen die zowel naar boven als beneden handelen, die maakt het niets uit of de trend naar boven of beneden is gericht.

  • In de uurgrafiek is aan het begin van het nieuwe jaar lijn v van belang. Wordt die lijn doorbroken dan maakt dat een herstelbeweging mogelijk, terwijl het beeld negatief blijft zolang die lijn niet blijvend is doorbroken.

  • In de kwartiergrafiek heb ik lijn v uit de uurgrafiek overgenomen. Aanstaande maandag 2 januari kunnen we gaan kijken of eventueel een beweging in de richting van lijn v wordt opgezet. Een daling onder de bodem rond 688,2 zou daarentegen een voortzetting naar beneden inhouden.

Resumerend: 

Het jaar 2022 gaat met een verlies van 13,7% in de boeken als een slecht beursjaar. De kwartaalgrafiek leert ons dat alleen het vierde kwartaal een positief kwartaal was. Er ontstond een bodem ter hoogte van het 50% niveau in die grafiek, wat in principe een stijgingsfase mogelijk maakt. De maandgrafiek belooft echter niet veel goeds, want daar ontstond een top bij het 61,8% niveau. Dit betekent in theorie geen stijgings-, maar een dalingsfase. De top rond 741,1 en het 61,8% niveau rond 746,4 dienen als de wiedeweerga te worden doorbroken wil de stijgingsfase uit de kwartaalgrafiek toch werkelijkheid kunnen worden. De situatie in de weekgrafiek en lager is echter evenmin goed. De AEX lijkt onderweg naar lijn e' in die grafiek (een potentiŽle steunlijn), dan wel naar 676,4 of 661,2. Het negatieve tij kan evenwel nog worden gekeerd indien de markt erin slaagt een bodem neer te zetten boven de bodem rond 611,7, zo vertelt de weekgrafiek ons.
Voor de korte termijn is het verloop ten opzichte van lijn v in de uur- en kwartiergrafiek van belang. Een stijging met een doorbraak door die lijn zou van een herstelbeweging een optie maken. Zolang de lijn niet doorbroken is blijft het korte termijn beeld negatief, een eventuele daling onder de bodem rond 688,2 zou een vervolg naar beneden inhouden.
 

En dan nog dit: 

Het jaar 2022 zit erop en 2023 komt er aan, een jaar vol nieuwe kansen waar ik naar uitkijk. Ik heb het afgelopen jaar met plezier gewerkt en ga er in het nieuwe jaar daarom weer vol tegenaan. Ook in 2023 hoop ik u van dienst te kunnen zijn met actuele en bij het handelen nuttige analyses. 
Ik wens u en de mensen die u lief zijn een goed (beurs)jaar toe, mag het u brengen wat u ervan hoopt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst zaterdag 31 dec 2022, 12.30u.

 

De vorige analyse:

23 dec slot: Weekcandle geeft geen duidelijkheid

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven