ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag is de AEX onder de candles van vorige week en met een verlies van 1,4% gesloten, de index daalt dus verder. Bij een correctie is een 38,2% Fibonacci niveau een logisch doel. Ik neem dan ook aan dat de beursgraadmeter naar het 38,2% niveau 708,6 of lager zal gaan. Twee andere mogelijke doelen zijn het 50% niveau rond 697,9 of het 61,8% niveau rond 687,3. Of we van een daling naar 697,9 uit mogen gaan hangt af van het verloop ten opzichte van 708,6. Of 687,3 op de borden kan komen wordt bepaald door het verloop ten opzichte van 697,9.

  • Laten we wel contoleren of de aandelenindex daadwerkelijk naar 708,6 of lager loopt. Er is reden om ons behoedzaam op te stellen. De markt toonde vandaag namelijk veel veerkracht, waarover verderop bij de kwartiergrafiek meer. Een stevig deel van de markt werkte vandaag erg hard om een daling te voorkomen en ik wil dat aspect van het verloop meenemen in mijn overwegingen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we dat de AEX index vandaag onder de middellijn is gesloten. Dit is een verzwakking van het beeld, een ontwikkeling die kan uitlopen op een daling naar de onderste lijn van de banden. De middellijn is morgen een potentiŽle weerstandslijn, de onderste lijn van de indicator een potentiŽle steunlijn. 

  • De laatste candle van de dag is een hammer en dat is een teken dat een deel van de markt speculeert op bodemvorming. We zien dit ook terug in de kwartiergrafiek hieronder.

  • De laatste drie candles vormen een morning star en dat is net als de hammer in de uurgrafiek een potentiŽle bodem. Morgenochtend zal blijken of dit inderdaad een bodem wordt.

  • Rond 713,5 hebben we momenteel een dubbele bodem in deze grafiek. In theorie kan vanaf een dubbele bodem een nieuwe stijging worden opgebouwd. Om hier echt een bodem van te maken is echter een stijging boven de top rond 721,1 van vanmorgen noodzakelijk. Na een doorbaak door dat punt is vervolgens een aanval op de toppen rond 727,3 mogelijk. 

  • In de manier waarop vanuit de markt gedurende de dag werd gereageerd op dalingen onder bodems rond 715,5 en 715 van vorige week lees ik veerkracht en de bereidheid om geld in de AEX te steken teneinde een daling te voorkomen. Maar liefst vier dalingen werden teruggedraaid. Uiteindelijk was toch het verkopende deel van de markt het sterkt, maar vlak het kopende deel gezien de wijze van handelen van vandaag nog niet uit. De marktpartijen aan die kant van de markt laten het morgen alleen maar lopen als het echt niet anders meer kan.

Resumerend: 

Het verlies van vandaag maakt in de daggrafiek van de AEX een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 708,6 of lager tot de meest logische ontwikkeling. Mocht het niet bij een daling naar 708,6 blijven dan zijn de grenzen 697,9 of 687,3 in diezelfde grafiek vervolgens mogelijke doelen. Indien de beursgraadmeter morgen inderdaad omlaag gaat is de onderste lijn van de Bollinger Bands een potentiŽle steunlijn. Bij de middellijn van die indicator kan weerstand liggen. 
Uit het verloop van vandaag blijkt evenwel dat er marktpartijen zijn die bereid zijn tot het gaatje te gaan om een vervolg naar beneden te voorkomen. De dag is bovendien geŽindigd met potentiŽle bodempatronen en een dubbele bodem in de uur- en kwartiergrafiek. Het is dus niet zo dat de aandelengraadmeter morgen vanzelfsprekend verder daalt. Een deel van de markt streeft naar een herstel. Gaat de AEX inderdaad omhoog dan bepaalt het verloop ten opzichte van de top rond 721,1 hoe ik er vervolgens in sta. Een doorbraak door die top zou van de dubbele bodem een echte bodem maken en een aanval op de toppen rond 727,3 faciliteren. Zolang 721,1 niet doorbroken is kan op een eventueel herstel alsnog een daling volgen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 11 apr 2022, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 11 apr 2022: Wat is me opgevallen?

11 apr 10.00u: Eerste twee candles opvallend

11 apr 12.00u: AEX index opnieuw opgevangen

11 apr 14.00u: Vlag ongeldig, toch een daling

11 apr 16.00u: Beursindex nogmaals opgevangen

 

De vorige analyse:

8 apr slot: Rode candle bij 50% niveau weekgrafiek

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven