ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week heb ik met enige verbazing gekeken naar het koersverloop van de AEX. Ik wist dat een oktober expiratie van grote invloed kan zijn op het verloop, het is een zware expiratie. Ik had echter geen invloed verwacht in de ordegrootte van de stijging van deze week. De AEX sloot 3,7% boven het slot van vorige week, waarvan een deel naar mijn mening is toe te schrijven aan belangen bij de indexexpiratie (16.00 uur) en de aandelenexpiratie (17.30 uur) van vandaag. De beursindex is niet ver meer verwijderd van de top rond 804,5. Een stijging van 0,6% volstaat om een doorbraak tot stand te brengen. Dit is realiseerbaar. Een doorbraak door 804,5 zou een voortzetting naar boven betekenen.

  • Gisteren tekende ik in de daggrafiek de vlag w-w'. Het patroon heeft geen betekenis meer, de markt heeft namelijk een uitbraak naar boven verwezenlijkt. Lijn w blijft wel van belang. Zou zich namelijk een daling ontwikkelen dan is deze lijn een potentiŽle steunlijn. De uitbraak naar boven is overigens een sterke ontwikkeling.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands werd vandaag bijna bereikt. In de buurt van deze lijn is de ontwikkeling van een top mogelijk, daar kunnen we aanstaande maandag dus attent op zijn.

  • In de uurgrafiek hebben we lijn x als nuttig gereedschap. Zolang de index boven deze lijn noteert mogen we uit gaan van een vervolg naar boven. Komt de AEX onder de lijn dan betreft het de start van een correctie op de stijging van deze week, mogelijk met een terugkeer naar en in het gap dat gisteren open bleef. Dit zou alsnog gesloten worden indien de beursindex naar 779 of lager gaat.

  • De AEX sloot praktisch op het hoogste punt van de dag. Normaal gesproken interpreteer ik dat als groot optimisme onder beleggers. Vandaag vond om 17.30 uur echter de aandelenexpiratie plaats. Het hoge slot zal hiermee te maken hebben, dat vind ik althans aannemelijk. Ik laat het dus maar voor wat het is en trek er geen conclusie uit.

Resumerend: 

De stijging van 3,7% van deze week heeft de AEX tot op kleine afstand van de top rond 804,5 gebracht, tot dusverre het hoogste punt dat de beursindex ooit bereikte. Een stijging van 0,6% volstaat voor de verwezenlijking van een doorbraak, dat is zonder meer te doen. Het zou een voortzetting naar boven inhouden. Van die voortzetting kunnen we uitgaan zolang de beursgraadmeter boven lijn x noteert die ik in de uur- en kwartiergrafiek getekend heb. Waar we rekening mee te houden hebben is dat de bovenste lijn van de Bollinger Bands vrijwel is bereikt. In de buurt van deze lijn kan zich eventueel een top ontwikkelen. Wordt lijn x in de uur- en kwartiergrafiek doorbroken dan behelst dat de start van een correctie op de stijging van deze week. In theorie kan de markgraadmeter dan naar of in het gap terugkeren dat gisteren open bleef. Dat zou alsnog gesloten worden in het geval van een daling naar 779 of lager. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 15 okt 2021, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 15 okt 2021: Wat is me opgevallen?

15 okt 10.00u: Gap bij opening werd snel gesloten

15 okt 12.00u: Top van vanmorgen niet doorbroken

15 okt 14.00u: Beursindex is blijven liggen rond 795

15 okt 16.00u: Expiratie niet ver onder 800 punten

Agenda van maandag 11 okt t/m vrijdag 15 okt 2021

 

De vorige analyse:

14 okt slot: Sterke koersontwikkeling van de AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven