ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week geraakte de AEX in de weekgrafiek nogmaals onder het kanaal i-i'. Vorige week keerde de beursindex na een daling onder het kanaal nog dezelfde week terug binnen het patroon. Dat ging deze week anders, de AEX sloot namelijk onder het kanaal. Op het laagste punt van de week bedroeg het verlies ten opzichte van vorige week vrijdag 5,6%. De slotstand van vandaag lag echter maar 2,1% onder het slot van die dag. Ik kan daarom geen negatieve conclusie verbinden aan de uitbraak uit het kanaal, want het herstel laat zien dat de daling flink wat kooplust opriep onder beleggers. Waar kooplust is, is een vervolg naar boven mogelijk.

  • In de daggrafiek ontstond bij de daling van deze week gisteren een bodem boven het 61,8% Fibonacci niveau. Op basis hiervan is een vervolg naar de top rond 719,3 of hoger zeker mogelijk.

  • De AEX is vandaag het gap in gegaan dat afgelopen dinsdag werd gevormd. Voor een vervolg naar boven dient de markt allereerst dit gap te sluiten met een terugkeer van de index naar 710,8. Dat niveau dient dan blijvend gepasseerd te worden, zodat een aanval kan worden gedaan op de top rond 719,3.

  • Mocht volgende week een lagere top volgen in deze grafiek, een top onder 719,3, dan zou vervolgens toch nog een daling kunnen volgen. Laten we daarom goed kijken wat het verloop ten opzichte van 719,3 wordt.

  • De middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands is bij een eventuele verdere stijging van de AEX index volgende week een potentiŽle weerstandslijn. De trend in deze grafiek is naar beneden gericht zolang de marktgraadmeter onder deze middellijn koerst. Dat is een negatief punt.

  • Vandaag sloot onze aandelenmarktgraadmeter bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 703,5. Het is een correctieniveau waar in theorie een top kan worden geplaatst. Komende maandag kijk ik daarom allereerst wat de koersvorming wordt ten opzichte van dit niveau.

  • Zou het blijvend doorbroken worden dan wordt een gang naar de bovenkant van het gap rond 710,8 aannemelijk. Het gap zou dan gesloten worden. In de buurt van 710,8 zou zich dan theoretisch een top kunnen ontwikkelen, want de bovenkant van een gap vormt in potentie weerstand.

  • Het slot van vandaag lag op het hoogste punt van de dag. Beleggers kenden geen aarzeling en kochten tot het eind van de dag. Zij kennen zoals dit handelen ons leert geen twijfel, in hun ogen gaat de beursgraadmeter aanstaande maandag verder omhoog.

  • Mocht toch een daling volgen dan is de stippellijn rond 696,9 het eerste belangrijke potentiŽle steunniveau. Een eventuele daling daaronder zou een correctie inluiden op de herstelbeweging van de afgelopen twee dagen.

Resumerend: 

Vorige week werd in de weekgrafiek van de AEX een uitbraak uit het stijgend kanaal i-i' teruggedraaid. Deze week volgde alsnog een uitbraak. Een negatieve conclusie kan ik hier echter niet uit trekken. Er is maar ťťn zwak punt, dat is de positie onder de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek. Dit wil zeggen dat de trend naar beneden is gericht. Het herstel van een verlies van 5,6% naar een daling met 2,1% ten opzichte van vorige week was echter sterk. De bodem boven het 61,8% niveau in de daggrafiek opende bovendien de deur voor een stijging naar de top rond 719,3 of hoger. Hiervoor dient eerst het gap van afgelopen dinsdag gesloten te worden door middel van een terugkeer van de AEX naar de bovenkant ervan rond 710,8. Dat niveau moet daarna doorbroken worden wil een aanval op de top rond 719,3 gepleegd kunnen worden.
Het slot van de dag lag op het 61,8% Fibonacci niveau in de uurgrafiek. Hoewel de markt met het slot op het hoogste punt van de dag aangeeft van een vervolg naar boven uit te gaan kan hier in principe een top worden gevormd. Zou de index inderdaad dalen dan is de stippellijn rond 696,9 het eerste belangrijke potentiŽle steunniveau. Een eventuele daling hieronder zou een correctie aankondigen op de herstelbeweging van gisteren en vandaag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 14 mei 2021, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 14 mei 2021: Wat is me opgevallen?

14 mei 10.00u: Openingswinst AEX verdween snel

14 mei 12.00u: Omhoog ondanks stap onder lijn

14 mei 14.00u: AEX bleef liggen bij Fibonacci grens

14 mei 16.00u: Weerstand rond 698,6 doorbroken

Agenda van maandag 10 mei t/m vrijdag 14 mei 2021

 

De vorige analyse:

13 mei slot: Opmerkelijk herstel beursgraadmeter

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven