ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het tweede kwartaal is afgelopen en dat wil zeggen dat ik ten opzichte van een 'gewone' woensdag twee extra grafieken behandel, de kwartaal- en de maandgrafiek. Over de kwartaalgrafiek kan ik kort zijn. De markt heeft in deze grafiek een derde kwartaal op rij met een stijging afgerond. De top uit 2000 werd doorbroken en de markt realiseerde hiermee een nieuwe en belangrijke stap naar boven. De markt toonde vertrouwen in de toekomst.

  • Hetzelfde beeld komt naar voor in de maandgrafiek. Vorige maand was er nog twijfel, maar deze maand werd de candle van vorige maand tot een bodem gemaakt. Beleggers hebben hiermee laten zien te geloven in een voortzetting naar boven.

  • Afgelopen vrijdag noemde ik twee doelen (740 en 745), te gebruiken indien de top rond 736,1 blijvend doorbroken zou worden. Dat is niet gebeurd, in plaats daarvan is een dubbele top voortgekomen uit het koersverloop. Het is niet zeker dat de markt kans gaat zien een permanente stap boven 736,1 te zetten. Die stap is echter nog wel mogelijk, dat blijkt uit de volgende grafiek.

  • Vandaag vond de AEX namelijk steun bij de middellijn van de Bollinger Bands. In theorie kan de aandelenindex op grond hiervan morgen in theorie omhoog. De trend is naar boven gericht zolang de index boven de middellijn noteert.

  • Na de vorming van een bodem in de buurt van het 38,2% Fibonacci niveau in de uurgrafiek volgde de ontwikkeling van een lagere top. Dat is niet sterk. De stippellijn rond 729,1 is evenwel een potentieel steunniveau waar een bodem kan worden geplaatst. De markt zou morgen met een nieuwe stijging vanaf deze grens de vorming van de lagere top eventueel dus nog kunnen corrigeren.

  • Het laagste punt van de dag zagen we rond 726,9. Zou dit doorbroken worden dan gaat de graadmeter naar het 50% niveau rond 725,1 of het 61,8% niveau rond 722,5. U weet het, Fibonacci niveaus zijn potentiŽle steunniveaus waar een bodem kan volgen. Mocht 722,5 blijvend doorbroken worden dan maakt dat een terugkeer naar de bodem rond 713,9 echter waarschijnlijk.

  • De lagere top waar ik het bij de uurgrafiek over had lag bij het 76,4% retracement niveau rond 374,1 van de voorgaande daling. Na een top bij een Fibonacci niveau is in principe een daling onder de voorgaande bodem mogelijk. Met dit scenario moeten we rekening houden indien de stippellijn rond 729,1 morgen naar beneden doorbroken zou worden.

Resumerend: 

De kwartaal- en de maandgrafiek zijn helder, de markt vertrouwt op een positieve toekomstige ontwikkeling. De daggrafiek leert ons dat voor deze ontwikkeling het niveau 736,1 permanent doorbroken dient te worden. We zagen afgelopen vrijdag dat de AEX dan naar 740 of 745 kan gaan. Rond 736,1 zien we nu echter in de daggrafiek een dubbele top, dat brengt onzekerheid. In de grafiek met Bollinger Bands vond de beursindex echter steun bij de middellijn. Dit wil zeggen dat een vervolg naar boven zeker nog een optie is. De stippellijn rond 729,1 kan bovendien fungeren als steunniveau en dus als het startpunt van een nieuwe opwaartse koersbeweging. Wordt het 76,4% niveau rond 374,1 in de kwartiergrafiek doorbroken dan volgt een volgende doorbraakpoging bij 736,1.
Komt evenwel een daling onder 729,1 tot stand dan is de kans aanwezig dat vervolgens de bodem rond 726,9 van vandaag doorbroken wordt. Een doorbraak, zou die zich voordoen, zou van de niveaus 725,1 en 722,5 mogelijke doelen maken. Het gaat om potentiŽle steunniveaus. Een daling onder 722,5 zou een terugkeer naar 713,9 waarschijnlijk maken en dus het slechtste scenario zijn van de mogelijkheden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 30 jun 2021, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Woensdag 30 jun 2021: Wat is me opgevallen?

30 jun 10.00u: Een lichte daling na het eerste uur

30 jun 12.00u: Snelle daling in de afgelopen uren

30 jun 14.00u: Flink herstel op de ochtenddaling

30 jun 16.00u: AEX door twee genoemde niveaus

 

De vorige analyse:

29 jun slot: Beleggers tonen zich nog steeds vast

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven