ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Amsterdam realiseerde vandaag een winst van 1,1%. De toon werd echter niet met onze AEX, maar met het koersverloop van de S&P500 futures gezet. Daarin werd vanmorgen een doorbraak afgedwongen en werd de terreinwinst vervolgens effectief verdedigd. Dat zorgde gedurende de ochtend voor koersstijgingen in heel Europa en in de middag voor hogere openingen op de Amerikaanse aandelenmarkten. We spreken overigens nog over aandelenmarkten en aandelengraadmeters, maar eigenlijk zijn dat verkeerde termen. Aandelen zijn namelijk al lange tijd ondergeschikt aan derivaten. Binnen de lijntjes die bepaald worden met deze afgeleide producten kan het ene aandeel nog wel eens wat meer of anders bewegen dan het andere, maar de algehele koersvorming wordt daar niet door bepaald. Die wordt bepaald met derivaten. Als een aandeel niet meeloopt lopen andere aandelen wat harder. Kun je van aandelen nog uitrekenen wat de totale waarde is, van de derivatenberg die gebouwd is op die aandelen kan niemand dat bepalen. Worden die hefboomproducten dan zoals vandaag ook nog eens efficiŽnt bestuurd, wat in toenemende mate gebeurt, dan is er in theorie geen limiet meer aan de hoogte die indices kunnen bereiken. In theorie zeg ik, want als de ontwikkelingen teveel uit de pas lopen met de werkelijkheid keert de wal op een gegeven moment het schip. Oplopende aandelenkoersen betekenen immers hogere verwachtingen. Bedrijven zullen daar met hun resultaten uiteindelijk wel aan moeten beantwoorden. Er is dus gevaar verbonden aan het besturen van markten met behulp van futures, zoals dat vandaag rŁcksichtslos gebeurde.

  • Ga ik naar de ontwikkeling van de AEX dan kan ik slechts zeggen dat die sterk is. De potentiŽle top van gisteren (een dark cloud cover) had geen waarde, want die werd niet bevestigd. Je zou de term 'potentiŽle top' dezer dagen overigens haast niet meer gebruiken. Die van gisteren had in ieder geval geen betekenis. Onze aandelengraadmeter, ik blijf de term toch maar gebruiken, bleef onderweg naar de top rond 736,1 of hoger.

  • De trend in de Bollinger Bands wijst naar boven. In deze grafiek kan de AEX door naar de bovenste lijn van de indicator, waarbij wel moet worden gezegd dat dit gereedschap hier geen garantie voor geeft.

  • Vandaag werd de top van gisteren rond 730,5 doorbroken. Het houdt in dat we slechts de grenzen 734,6 en 736,1 overhouden als niveaus die een voortzetting naar boven eventueel nog in de weg kunnen staan.

  • Wordt de top rond 733,7 morgen uitgenomen dan volgt naar ik aanneem een doorbraakpoging bij 734,6 of 736,1. Bij een daling hangt het daaropvolgende verloop af van de plaats waar vervolgens steun wordt gevonden. Daar ga ik dan in mijn updates verder op in.

Resumerend: 

Vandaag sloot de AEX 1,1% hoger. Laat ik de oorzaak de oorzaak laten, daar heb ik genoeg over gezegd. Feit is dat de dark cloud cover in de daggrafiek van gisteren vandaag geen enkele waarde meer had als potentieel toppatroon. De markt heeft ondanks die candle een vervolgstap naar boven gerealiseerd. We hebben nog drie niveaus die een voortzetting naar boven in de weg kunnen staan. Het gaat om de top van vandaag rond 733,7 en de niveaus 734,6 en 736,1. Gaat de index verder omhoog dan beoordeel ik het verloop aan de hand van de ontwikkeling ten opzichte van deze drie grenzen. Bij een daling wordt de vervolgontwikkeling afhankelijk van de plaats waar dan steun wordt gevonden, daar ga ik in dat geval in mijn updates nader op in. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 24 jun 2021, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 24 jun 2021: Wat is me opgevallen?

24 jun 10.00u: AEX gestegen vanaf 38,2% niveau

24 jun 12.00u: Alle markten gelijktijdig naar boven

24 jun 14.00u: AEX index is boven weerstand 732,2

24 jun 16.00u: Beursindex gaat nog altijd omhoog

 

De vorige analyse:

23 jun slot: Mogelijk een top in daggrafiek van AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven