ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanuit de markt werd vandaag een poging gedaan om de AEX naar boven uit de wig z-z' te doen breken. Het lukte aanvankelijk om de index boven het patroon te brengen. Later op de dag volgde echter een daling, waarna een slot binnen de wig volgde. De uitbraakpoging mislukte. Het impliceert dat een uitbraak naar beneden voor morgen opnieuw een potentieel scenario is. Dit zou vanuit ervaringen in het verleden met dit patroon een 'gewone' ontwikkeling en in theorie de start van een correctie zijn.

  • De poging om een uitbraak naar boven te forceren van vandaag is echter exemplarisch voor het tegenwoordige verloop. Er wordt bij patronen die een daling aangeven tegenwoordig structureel en met flink wat koopkracht gewerkt aan de tegenovergestelde koersontwikkeling. Het is jammer dat we met sturing als deze rekening moeten houden, maar het is gemeengoed geworden. De AEX zou technisch gezien naar beneden moeten uitbreken, maar het is verre van zeker dat dit ook gebeurt. Een blijvende uitbraak naar boven zou betekenen dat de AEX verder gaat in de richting van 780, waar deze maand de bovenste lijn van een stijgend trendkanaal in de maandgrafiek loopt. De bovenste lijn van de wig loopt morgen rond 771,9, de onderste ligt op ongeveer 765,9.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands bleef de AEX bij de bovenste lijn, wat inhoudt dat de trend sterk bleef. Een situatie waarin de bovenste lijn en de beursindex samen naar boven gaan is het sterkste beeld dat je kunt hebben. In theorie kan de graadmeter morgen daarom verder omhoog. De algehele trend is in deze indicator overigens naar boven gericht zolang de graadmeter boven de middellijn noteert.

  • De top van gisteren werd vanmorgen uitgenomen en vervolgens vond de index vanmiddag steun rond 767,6, een fractie boven die top. Vanaf de daar ontwikkelde bodem is in principe een voortzetting naar boven mogelijk. Op een doorbraak door de top rond 771,6 kan in theorie een uitbraak naar boven uit de wig in de daggrafiek volgen, waarvan de bovenkant morgen zoals u las rond 771,9 loopt.

  • Bij een daling onder de bodem rond 767,6 let ik op het koersverloop ten opzichte van het niveau 765,9 dat ik bij de daggrafiek besprak. De bodems rond 763,9 en 763,1 zijn echter ook relevant. Zou de beursgraadmeter boven die bodems blijven dan kan het verloop vervolgens eventueel alsnog positief uitpakken.

Resumerend: 

De uitbraakpoging aan de bovenkant van de wig z-z' van vandaag is karakteristiek voor het verloop dat zich tegenwoordig voordoet bij patronen die een daling aangeven. Er wordt in zulke gevallen structureel gewerkt aan een tegenovergestelde koersontwikkeling, iets dat bovendien gepaard gaat met heel wat koopkracht. Speculeren op een daling is door deze regelrechte sturing levensgevaarlijk geworden. Sta er niet van te kijken als morgen vanaf het steunniveau 767,6 opnieuw een uitbraakpoging naar boven volgt. Een uitbraak aan de bovenkant komt tot stand indien de bovenste lijn van de wig rond 771,9 blijvend wordt uitgenomen. De AEX gaat dan verder richting 780. Een uitbraak naar beneden uit de wig zou historisch gezien beter passen bij het patroon, dat zou de normale ontwikkeling zijn. De onderkant van de wig ligt morgen rond 765,9. Een uitbraak naar beneden dient vervolgens op zijn minst bevestigd te worden met een daling onder de bodems rond 763,9 en 763,1 van vandaag en gisteren voordat deze koersbeweging enige waarde krijgt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 5 aug 2021, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Donderdag 5 aug 2021: Wat is me opgevallen?

5 aug 10.00u: Stemming is nog steeds uitstekend

5 aug 12.00u: AEX naar boven uit de wig gebroken

5 aug 14.00u: Poging om index boven wig te houden

5 aug 16.00u: Het is de vraag of uitbraak er komt

 

De vorige analyse:

4 aug slot: Beleggers kochten AEX met graagte

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven