ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand oktober is voorbij. We gaan november in, de laatste maand waarin de gehele maand vol wordt gehandeld. In december is dat in de laatste twee weken niet meer het geval. Begin december worden bovendien de bonussen bepaald van beheerders van grote vermogens, die belangen gaan zo langzamerhand spelen. Die beheerders zien in dit kader graag een eindejaarsrally en hebben de macht over veel geld, daarom zie je vaak een eindejaarssprint. De inhoud van de eigen portemonnee is nu eenmaal belangrijk. Als nu een daling volgt dan doet dat pijn. Het wordt dan redden wat te redden valt, waarbij felle dalingen mogelijk zijn. Dat geeft dus een heel andere dynamiek. Hier komen dan nog de Amerikaanse verkiezingen en Covid-19 bovenop. Het maakt de beursmaand die aanstaande maandag begint tot een erg belangrijke en interessante maand, waar ik enorm naar uitkijk.

  • We gaan naar de grafieken. Over het beeld in de maandgrafiek kan ik kort zijn. We hebben een rode candle met het lichaam aan de onderkant en een slot dat niet ver af ligt van die onderkant. Het geeft een negatief beeld. In deze grafiek ligt een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 389,6 - 587 rond 511,6 of lager voor de hand.

  • In de weekgrafiek zagen we deze week een terugkeer in de dalende wig i-h en en daling onder het laagste punt van dat patroon. De wig speelt geen rol meer en dat heeft het beeld verzwakt. De onderste lijn ervan, lijn i, kan overigens nog wel van belang zijn als potentiŽle steunlijn. Op die lijn richt ik me allereerst indien de AEX volgende week verder zou dalen. Lijn h verwijder ik na vandaag uit mijn grafieken.

  • Lijn i ligt aanstaande maandag rond 522,7, dat is mijn koersdoel indien het laagste punt van gisteren rond 527,9 doorbroken zou worden.

  • Het is de vraag of dit gebeurt, daar wind ik geen doekjes om. Onze markt houdt de laatste dagen vol wilskracht vast aan de verwezenlijking van een herstelbeweging, dat zult u verderop in deze analyse zien. Het is helder dat in Amsterdam gestreden wordt voor de realisatie van een herstelbeweging.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands laat de situatie zich opnieuw niet eenvoudig beoordelen. Laat ik me echter net als gisteren op het slot richten. Dat slot lag op de onderste lijn van de indicator. Het gegeven dat we dus geen doorbraak naar beneden hebben maakt dat aanstaande maandag alle opties op tafel liggen, zowel naar boven als naar beneden.

  • In de uurgrafiek ziet u dat vandaag twee bodems boven die van gisteren werden ontwikkeld. Er is de laatste dagen zoals u ziet erg veel steun voor de AEX, er wordt bij elke daling naar de stippellijn rond 529,8 fanatiek gekocht. De wens om tot een herstel te komen is groot.

  • Nog steeds geldt dat een doorbraak door de stippellijn rond 538,2 de afronding van een bodempatroon zou inhouden, namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het koersdoel van het patroon zou rond 548,4 liggen, zou het inderdaad worden afgemaakt. Vanzelfsprekend zouden we zoals ik gisterenavond ook schreef dan wel moeten kijken naar eventuele weerstandsniveaus op de weg naar boven. Ik laat dat maar even voor wat het is en wil volgende week om te beginnen zien hoe het vervolg aangaande de grenzen 527,9 en 538,2 uitpakt.

Resumerend: 

De rode candle van de maand oktober en de terugkeer van de AEX in de dalende wig i-h in de weekgrafiek zijn ontwikkelingen die het beeld hebben  verzwakt. Zou de index verder dalen onder de bodem rond 527,9 van gisteren dan neem ik lijn i als mijn eerste doel. De lijn ligt maandag rond 522,7. Uit de maandgrafiek blijkt dat een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 511,6 of lager voor de hand ligt, daar gaat mijn aandacht naar toe ingeval van een daling onder lijn i. De AEX index heeft de laatste dagen echter erg veel steun ondervonden ter hoogte van de stippellijn rond 529,8. Kopers in de markt waren standvastig en zagen keer op keer kans om de graadmeter naar boven te krijgen vanaf posities in de buurt van dat niveau. Men ambieert een herstelbeweging. Daar komt het daadwerkelijk van indien de toppen rond 538,2 in de uur- en kwartiergrafiek doorbroken zouden worden. Dat geeft dan namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon in die grafieken. Het zou een koersdoel van 548,4 geven, waarbij onderweg naar dat punt nog wel gekeken zou moeten worden naar eventueel aanwezige weerstand. Dat komt dan wel als het zover is, eerst maar eens zien welke richting de markt aanstaande maandag ten opzichte van de grenzen 527,9 en 538,2 kiest. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 30 okt 2020, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 30 okt 2020: Wat is me opgevallen?

30 okt 10.00u: AEX meteen gekocht na lager begin

30 okt 12.00u: Markt overtuigd van mogelijkheden

30 okt 14.00u: De stijgende beweging is gestopt

30 okt 16.00u: Hoofd en schouders patroon is af

Agenda van maandag 26 okt t/m vrijdag 30 okt 2020

 

De vorige analyse:

29 okt slot: Minieme winst en een doji in de AEX

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven