ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Of de ontwikkeling van deze week werkelijk cruciaal is geweest zal later blijken, maar op dit moment kan ik het verloop die kwalificatie in ieder geval geven. De AEX is namelijk naar boven uit de omgekeerde driehoek o-o' gebroken en dat is een belangrijke stap. Het patroon is gewoonlijk namelijk een toppatroon. Dat wil zeggen dat zich over het algemeen een uitbraak aan de onderkant ontwikkelt in plaats van een aan de bovenkant. De uitbraak van deze week houdt in dat de omgekeerde driehoek ongeldig is geworden en dat mag worden gezien als een belangrijke overwinning voor het kopende deel van onze markt. Het komt neer op een voortzetting naar boven. Vandaag ondervond de AEX weerstand bij de bovenkant van een oud gap rond 613,2. Het hoogste punt van de candle van deze week ligt rond 613,6. Wordt dat niveau volgende week blijvend uitgenomen dan is de weg naar de top rond 632,1 uit februari van dit jaar vrij.

  • In de buurt van 613,2 kan evenwel nog een top worden ontwikkeld, want het is een potentiŽle weerstandsgrens. Doet zich volgende week inderdaad een top voor doordat de index daalt, dan let ik op het koersverloop ten opzichte van de bovenste lijn van de omgekeerde driehoek. Dat is lijn o' die volgende week rond 606,5 ligt. Mocht het van een terugkeer onder die lijn komen, dan zou de uitbraak van deze week een valse uitbraak worden en dat zou negatieve consequenties hebben. Indien de beursgraadmeter zou dalen kijk ik dus in het bijzonder naar het koersverloop ten opzichte van het niveau 606,5.

  • De inverted hammer van gisteren vormde vandaag geen enkele belemmering voor de markt om een stijging neer te zetten voor de AEX. De terreinwinst was 0,7%. Zoals ik bij de weekgrafiek al memoreerde werd het potentiŽle weerstandsniveau 613,2 bereikt. Volgende week gaan we zien of hier een top wordt geplaatst of een voortzetting richting 632,1 volgt.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de afstand naar de bovenste lijn nog groot. Het biedt mogelijkheden voor een vervolg naar boven. Of de markt die mogelijkheden volgende week benut kan ik op basis van deze na-ijlende indicator helaas niet zeggen.

  • De AEX brak vanmiddag naar boven uit de wig s-s' die ik gisteren in de uur- en kwartiergrafiek tekende. Het sentiment onder beleggers is uitstekend, dat is wat deze uitbraak zegt. Over het algemeen zie je bij dit patroon namelijk een uitbraak aan de onderkant, waarna zich een correctie ontrolt.

  • Een vervolg omhoog is dus zeker een optie. Bij een blijvende doorbraak door de top rond 613,6 zou ook de stippellijn rond 613,2 gepasseerd worden, zoals we zagen nog het enige weerstandsniveau tussen het punt waar we ons nu met de index bevinden en de top rond 632,1.

  • Zou de beursindex door een daling onder lijn s' terugkeren binnen de wig s-s', dan zou zich toch nog een negatieve ontwikkeling kunnen ontvouwen. Die zou concreet worden bij een daling onder lijn s, in welk geval we kunnen gaan letten op de koersontwikkeling ten opzichte van het niveau 606,5 dat ik bij de weekgrafiek besprak. Zou het van een daling onder dat niveau 606,5 komen dan wordt de uitbraak uit de weekgrafiek teruggedraaid, wat een mogelijke kentering in het nu zo sterke beeld zou zijn.

Resumerend: 

Deze week brak de AEX in de weekgrafiek naar boven uit de omgekeerde driehoek o-o'. Het is een belangrijke stap. Deze driehoek was namelijk een potentieel toppatroon, dat door deze uitbraak echter ongeldig is geworden. Weerstand vinden we rond 613,2 en de top van deze week 613,6. Wordt blijvend afgerekend met die grenzen dan is de weg naar de top rond 632,1 open. Die weg zouden we dan in potentie kunnen bewandelen. De AEX brak vanmiddag naar boven uit de wig s-s' in de uur- en kwartiergrafiek. Dat is een vertoon van kracht. Daalt de index aanstaande maandag echter en keert zij terug in de wig dan kunnen we gaan kijken naar het koersverloop ten opzichte van lijn s. Een daling onder die lijn zou de noodzaak brengen om te gaan kijken naar het verloop ten opzichte van de bovenste lijn van de omgekeerde driehoek in de weekgrafiek, die volgende week rond 606,5 loopt. Een eventuele terugkeer in die driehoek, dus onder 606,5, zou het beeld doen kantelen van extreem positief naar potentieel negatief. Dat zou van de uitbraak van deze week namelijk een valse beweging maken, het recept voor een draai. Op dit moment is dat echter niet aan de orde. Het optimisme onder beleggers is gezien de uitbraken naar boven in de grafieken hierboven erg groot.

En dan nog dit: 

Omdat ik morgen een cursus geef en dus zoals gewoonlijk mijn weekend met een dag opschuif en ik bovendien aanstaande dinsdag een tentamen heb werk ik pas komende woensdag weer. Op maandag en dinsdag zult u dus geen nieuwe pagina's of grafieken aantreffen op deze site. Die maak ik namelijk alleen en ik kan het werk dus niet doorschuiven naar een ander. Op woensdag 2 december aanstaande rond kwart over tien plaats ik mijn eerstvolgende pagina. Rest me u een goed weekend te wensen, tot woensdag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 27 nov 2020, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 27 nov 2020: Wat is me opgevallen?

27 nov 10.00u: AEX in richting van bovenkant wig

27 nov 12.00u: Steeds weer pogingen naar boven

27 nov 14.00u: Weerstand bij bovenkant van wig

27 nov 16.00u: AEX naar boven uit wig gebroken

Agenda van maandag 23 nov t/m vrijdag 27 nov 2020

 

De vorige analyse:

26 nov slot: Na hammer nu een inverted hammer

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven