ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ik kijk momenteel mijn ogen uit. De ontwikkelingen op de beurs zijn uitzonderlijk. Op het gebied van individuele aandelen zijn er veel verrassende ontwikkelingen, hier en daar worden absurd grote winsten gerealiseerd. Vanmorgen schreef ik over BAM, want het fonds steeg gisteren met 21,3%. Vandaag kwam daar nog eens een stijging van 22,3% bovenop. Ik weet niet wat beleggers van het bedrijf verwachten, maar het moet heel wat zijn. Het zijn niet alleen kleine aandelen die enorm stijgen. Neemt u bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, dat fonds is vanaf een bodem die op 28 oktober jongstleden ontstond met 58,3% opgelopen. Alleen vandaag al steeg het met 5,8%. ABN AMRO steeg deze maand met 46,4%, vandaag steeg het fonds met 6,1%. Laat u dit soort ridicule percentages eens op u inwerken. Beleggers met shortposities capituleren waarschijnlijk in groten getale, terwijl andere beleggers ongeëvenaard optimistisch zijn. 

  • Ongewone stappen zien we niet alleen bij aandelen, die doen zich ook bij indices voor. Een van die indices is onze AEX. In de weekgrafiek ziet u dat de beursindex boven de omgekeerde driehoek o-o' staat. De bovenkant ervan ligt deze week rond 606 en daar sloten we vandaag boven. Noteert de graadmeter aanstaande vrijdag aan het einde van de dag nog steeds boven 606 dan wordt een uitbraak naar boven tot stand gebracht uit dit patroon, een patroon dat normaliter als toppatroon fungeert. Ik kan er niet bij. Ervaring leert dat het op momenten dat beleggers extreem negatief of positief zijn het oppassen wordt. Extremen in het sentiment kondigen vaak een draai aan. Ik ben in dit verband benieuwd wat de index de overige drie beursdagen van deze week doet, waarbij ik me uiteraard laat leiden door de grafiek. Een voortzetting naar boven kan de AEX naar 613,2 of de top rond 632,1 doen gaan. Dat zijn de twee nog overgebleven potentiële weerstandsniveaus. Keert de beursgraadmeter echter terug binnen de omgekeerde driehoek, dus onder 606, dan kan het best eens zo zijn dat we de komende weken net zo hard omlaag gaan als we de afgelopen weken naar boven gingen. Dan blijft de AEX immers in de omgekeerde driehoek, wat in theorie kan uitmonden in een gang naar de onderkant van het patroon. Het is ongelooflijk spannend. Op dit moment kijkt de markt voor de toekomstige beweging in ieder geval naar boven, op fondsniveau hier en daar zelfs met uiterst hooggespannen verwachtingen.

  • Kijken we naar de daggrafiek dan zien we een hammer waarmee de AEX vandaag 1% steeg. Enige voorzichtigheid is naar aanleiding van deze candle op zijn plaats. Theoretisch kan het namelijk om een hanging man gaan, die bevestigd zou worden als zodanig indien een lange rode candle volgt. We doen er goed aan morgen te kijken of eventueel inderdaad een daling volgt. Een stijging boven het hoogste punt 608,3 van vandaag zou echter inhouden dat de beursgraadmeter verder gaat in de richting van de eerstvolgende weerstandsgrens 613,2.

  • De Bollinger Bands bieden heel veel ruimte naar boven, vanuit deze indicator gezien kan de AEX dus nog enorm omhoog. Uitermate opvallend is de afstand van de bovenste lijn ten opzichte van de stand van de AEX en de mate waarin deze lijn nog steeds scherp stijgt. Ook dit is exceptioneel.

  • De stijging van deze dag houdt in dat in de uurgrafiek een nieuwe hogere bodem is toegevoegd aan het patroon van hogere bodems. Een patroon van hogere bodems is het eenvoudigste en duidelijkste teken van een stijgende trend. Beleggers kopen op steeds hogere niveaus en zien in hun geestesoog dus een vervolg omhoog. 

  • Morgen vind ik het verloop ten opzichte van de top rond 608,3 uiteraard interessant, maar ook de stappen in relatie tot de bodem rond 601,4. Een eventuele daling daaronder zou het patroon van hogere bodems stoppen, het beeld zou aan kracht inboeten.

Resumerend: 

De AEX sloot vandaag boven 606 en staat hierdoor boven de omgekeerde driehoek o-o' in de weekgrafiek. Een omgekeerde driehoek is normaliter een omkeerpatroon. Het zou ongeldig  worden bij een uitbraak naar boven, wat het geval is als de beursindex aanstaande vrijdag boven 606 sluit. Het verloop ten opzichte van dat niveau heeft de komende dagen daarom mijn belangstelling, om het maar zacht uit te drukken. 
In de uurgrafiek werd opnieuw een hogere bodem geplaatst, een teken dat beleggers rekenen op een vervolg naar boven. Komt die inderdaad tot stand en wordt 608,3 blijvend uitgenomen dan gaat de AEX verder richting 613,2 of 632,1. De hammer van vandaag in de daggrafiek maakt ons wel tot voorzichtigheid. Het zou namelijk in theorie een hanging man kunnen blijken, wat het zou worden indien de marktindex zou dalen. Gaat de graadmeter omlaag dan ben ik geïnteresseerd in het verloop ten opzichte van de bodem rond 601,4. Dat verloop zou bij een eventuele daling onder die bodem namelijk aan kracht inboeten. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 24 nov 2020, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Dinsdag 24 nov 2020: Wat is me opgevallen?

24 nov 10.00u: AEX direct terug na doorbraak

24 nov 12.00u: Er wordt gewerkt aan doorbraak

24 nov 14.00u: Vasthoudende kopers in de markt

24 nov 16.00u: Ook verkopers blijken volhardend

 

De vorige analyse:

23 nov slot: AEX is niet uitgebroken naar boven

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven