ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is ongewoon om een slotanalyse op maandag te beginnen met de weekgrafiek. De candle van deze week, de laatste candle, is pas aanstaande vrijdagavond af. De reden dat ik het toch doe is de doorbraakpoging waar onze markt zich vandaag aan heeft gewaagd. De AEX is boven de bovenste lijn van de omgekeerde driehoek o-o' geweest, de lijn die zoals ik afgelopen vrijdag schreef deze week rond 606 ligt. Het slot viel er echter onder, waardoor geen uitbraak werd gerealiseerd. Ik volg de komende vier dagen vanzelfsprekend of dat eventueel alsnog gebeurt. Vooralsnog kan echter een top ontstaan bij lijn o'. Het zou bij dit patroon overigens logisch zijn als dit gebeurde, want deze omgekeerde driehoek is een groot potentieel toppatroon. De formatie zou bij een uitbraak aan de onderzijde op de bij dit patroon gebruikelijke wijze worden afgemaakt. Een daling in de richting van de onderkant ervan ligt technisch dan ook het meest voor de hand, een uitbraak naar boven zou een uitzondering zijn.

  • In de daggrafiek is een potentieel toppatroon geplaatst, namelijk een bearish counterattack line. Volgt morgen een lager slot dan wordt deze top bevestigd. Het zou een mogelijke top bij de bovenkant van de omgekeerde driehoek in de vorige grafiek bevestigen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands ziet alles er nog hetzelfde uit. De trend is naar boven gericht, een vervolg omhoog is ook na vandaag dus realiseerbaar. De indicator is echter na-ijlend en belooft op dit vlak dus niets. We gaan verder naar de uurgrafiek.

  • Hier kan in principe nog een hogere bodem worden neergezet en dus een voortzetting naar boven worden verwezenlijkt. We krijgen dan te maken met potentiŽle weerstand van lijn o' in de weekgrafiek rond 606 en de top van vandaag 607,3. Het zou een sterke stap zijn zou 607,3 blijvend worden doorbroken. Het niveau 613,2 in de weekgrafiek zou dan overigens het volgende richtpunt worden. De graadmeter mag dan niet terugvallen zoals dat vandaag wel gebeurde.

  • Het koersverloop in de kwartiergrafiek van de AEX in de laatste fase van de dag was fascinerend. Er was een vlag ontstaan en dat is een patroon waarbij een uitbraak naar beneden gebruikelijk is. Beleggers op onze beurs waren echter stoutmoedig en zorgden voor een uitbraak naar boven. Dat brak hen op, want de index viel terug en brak alsnog naar beneden uit. Daalt de index verder dan kunnen we gaan kijken wat de koersvorming wordt ten opzichte van de potentiŽle steunniveaus in de grafiek. Dat zijn achtereenvolgens 600,5 (50%), 599,1 (61,8%), 598,7, 596,9 en 594,8. 

Resumerend: 

Bij een stijging werd de bovenste lijn van de omgekeerde driehoek o-o' in de weekgrafiek vandaag slechts tijdelijk doorbroken. De lijn ligt deze week rond 606 en het slot van de dag lag daaronder. Het is een belangrijk gegeven, want het wil zeggen dat bij dit niveau een top kan worden ontwikkeld. De bearish counterattack line die is gevormd in de daggrafiek is in dit opzicht interessant. Het gaat namelijk om een potentieel toppatroon, dat morgen bij een lager slot daadwerkelijk een top zou worden. Morgen kijk ik dus of een daling volgt.
Daar is op dit moment echter niets over te zeggen. Wordt een hogere bodem ontwikkeld in de uurgrafiek dan is een vervolg mogelijk., Zouden daarbij 606 en 607,3 blijvend doorbroken worden dan zou dat een sterke ontwikkeling zijn. Als de index niet opnieuw zou terugvallen zou een vervolg naar 613,2 aannemelijk zijn. Daalt de index dan kunnen we het verloop beoordelen aan de hand van de potentiŽle steunniveaus. Het gaat achtereenvolgens om 600,5, 599,1, 598,7, 596,9 en 594,8. Met de plaats waar de volgende bodem komt te staan kunnen we dan verder kijken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 23 nov 2020, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Maandag 23 nov 2020: Wat is me opgevallen?

23 nov 10.00u: Door drie toppen bij de opening

23 nov 12.00u: AEX index is het gap in gegaan

23 nov 14.00u: Het gap is helemaal gesloten

23 nov 16.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

 

De vorige analyse:

20 nov slot: Volgende week wordt het spannend

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven