ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De wijze waarop de markt vandaag een verlies dat in het eerste uur tot stand kwam draaide naar een winst van 2,4% heeft veel indruk op me gemaakt. Er zit ongelooflijk veel (veer)kracht in de markt. Het nieuwe gratis geld van de Europese Centrale Bank vindt zijn weg naar de aandelenmarkten, dat is wel duidelijk. Het zorgt zoals ik vanmorgen in mijn rubriek Wat is me opgevallen? schreef in zo ongeveer alle markten voor uitermate ongewone koersontwikkelingen. Waar dit op uit loopt weet ik niet, maar ik voel me er unheimisch bij. Gevoel is echter een slechte raadgever, laten we dus bij de grafieken blijven.

  • De candle van vandaag geeft aan dat er veel steun ligt bij de onderzijdes van drie candles van vorige week. In onze markt leeft absoluut de wens om een verder herstel in de AEX te bewerkstelligen. Voor de verwezenlijking daarvan dient de top rond 483 te worden uitgenomen, zodat de AEX een vervolgstap naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 496,3 kan zetten. Een blijvende daling onder het laagste punt 455 van vandaag, mocht die zich voordoen, zou alsnog een negatieve ontwikkeling aangeven. Dit lijkt volgend op de winst van vandaag onwaarschijnlijk, maar ik houd rekening met alle denkbare mogelijkheden en werk die ook uit.

  • Het slot van de dag lag boven de middellijn van de Bollinger Bands, hetgeen een vervolg omhoog mogelijk maakt. Ik ben echter nog enigszins terughoudend. De index sloot afgelopen donderdag immers ook iets boven de lijn, zonder dat daar een voortzetting naar boven op volgde. De kans op een stijging is echter gezien de stap boven de lijn wel aanwezig.

  • Een teken van kracht was dat de AEX naar boven uit een stijgende wig brak, een ongebruikelijke en sterke stap. In de markt wordt onmiskenbaar aangezet voor een vervolg omhoog.

  • Zou zich ondanks dat een daling onder 455 ontwikkelen dan verloopt de zaak negatief. Dat zou op basis van de hoogte van het koersverloop tussen 482 en 455 een koersdoel van ongeveer 428 geven.

  • Dat de markt de AEX naar boven wil hebben bleek ook uit omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in de kwartiergrafiek werd afgerond. Het koersdoel 477,2 van het patroon ligt niet erg ver meer weg en kan morgen dus zeker bereikt worden.

  • De beursindex brak niet alleen met een versnelling (duidend op extra ingelegde koopopdrachten) naar boven uit de wig, maar met dezelfde candle ook door het 61,8% niveau van de voorgaande daling. Hierop zal normaliter een terugkeer naar de top rond 483 volgen. De markt is heel wat van plan, het is morgen aan u en mij om na te gaan of die plannen ook omgezet worden in daden.

  • Een achtereenvolgende terugkeer in de wig die wordt gevolgd door een doorbraak aan de onderkant van het patroon zou een negatieve ontwikkeling zijn. In dat geval kunnen we gaan kijken of de markt een bodem weet neer te zetten boven de bodem die vanmorgen rond 455 werd gerealiseerd.

Resumerend: 

Kracht, dat straalde de koersontwikkeling van de AEX vandaag uit. Het mag duidelijk zijn dat in onze markt wordt gestreefd naar en gewerkt aan een verder herstel van de AEX. Dat wordt verwezenlijkt bij een blijvende doorbraak door de top rond 483, want dat zou een vervolgstap naar 496,3 waarschijnlijk maken. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 477,2, de stijging boven het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek en de uitbraak naar boven uit de stijgende wig k-k' geven een voortzetting naar 477 of 483 aan. Wordt dat laatste niveau bereikt dan kunnen we gaan kijken of een doorbraak wordt gerealiseerd. Zou de AEX achtereenvolgens terugkeren in de wig en daar naar beneden uitbreken dan is dat een verzwakking van het beeld. In dat geval is het verloop ten opzichte van de bodem rond 455 van vandaag van belang, omdat een daling daaronder na de sterke koersvorming van vandaag een negatieve stap zou zijn. Dat zou namelijk een koersdoel van ongeveer 428 impliceren. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 30 mrt 2020, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 mrt 09.15u: Beursstemming is licht negatief

30 mrt 10.00u: Ik loop achter de feiten aan

30 mrt 11.00u: Koersontwikkeling erg verraderlijk

Maandag 30 mrt 2020: Wat is me opgevallen?

30 mrt 12.15u: Het beeld is razendsnel veranderd

30 mrt 14.00u: Al snel reactie op korte termijn top

30 mrt 15.00u: Kopers beheersen nu het verloop

30 mrt 16.00u: Stijgende wig in de kwartiergrafiek

30 mrt 17.00u: AEX naar bovenkant wig gegaan

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

27 mrt slot: AEX ging deze week naar 38,2% niveau

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven