ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was een sterke beursdag, waarin onze aandelenmarkt een doorbraak door de top rond 528,7 van 30 april jongstleden verwezenlijkte. Het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 632,1 - 389,6 dat u in de vorm van een magenta stippellijn rond 539,5 ziet. De AEX kan na de doorbraak van vandaag in principe door naar dat niveau.

  • Niets is overigens zeker op de beurs. Het verdient aanbeveling te controleren of de vermeende voortzetting naar 539,5 werkelijkheid wordt. De markt voelde zich vandaag sterk genoeg om een doorbraak neer te zetten. De stemming kan echter zomaar weer omslaan, daar dien je als belegger mentaal dag na dag op te zijn voorbereid. Het is een van de moeilijkste aspecten aan het handelen op de beurs. Valt de beursindex terug onder de doorbroken grens 528,7 dan is dat niet best. In theorie kan daar dan namelijk opnieuw weerstand komen te liggen. Dan heb ik het nog niet gehad over een eventuele daling onder het laagste punt 517,5 van vandaag en de bodem van gisteren 515, dat zou slecht zijn. We zouden dan toch weer rekening moeten houden met eventuele topvorming. Alles is mogelijk, ook dit negatieve scenario.

  • Er is een technische reden om een daling niet uit te sluiten. De AEX heeft namelijk de bovenste lijn van de Bollinger Bands bereikt en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Bij deze lijn kan een top tot ontwikkeling komen, al kan ik u daar geen zekerheid over bieden.

  • In de uurgrafiek heb ik lijn w geplaatst. We kunnen zolang de graadmeter boven deze lijn noteert veilig uit gaan van een voortzetting naar boven. Een eventuele daling onder deze lijn zou inhouden dat we moeten controleren of de AEX boven het vandaag uitgenomen niveau 528,7 blijft. Het is een potentieel steunniveau.

  • De zelfverzekerdheid waarmee beleggers handelden was groot. Nadat de doorbraak door 528,7 was verwezenlijkt werd direct voor steun gezorgd bij dat niveau. Het is op het arrogante af. De inzet is de realisatie van een vervolg naar boven, het is aan ons om te verifiŽren dat dit vervolg inderdaad tot stand komt.

Resumerend: 

In de AEX werd vandaag een doorbraak door de top van 30 april jongstleden verwezenlijkt. Het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau is het 61,8% niveau rond 539,5 en de beursindex kan in principe door naar die grens. Er zijn echter geen zekerheden op de beurs. Een doorbraak geeft een grote kans op een voortzetting naar boven, maar biedt daar geen garantie voor. In dit geval hebben we bovendien te maken met potentiŽle weerstand, namelijk de bovenste lijn van de Bollinger Bands waar in theorie een top kan ontstaan. Morgen kunnen we allereerst letten op het koersverloop ten opzichte van lijn w in de uur- en kwartiergrafiek. Zolang de index boven die lijn koerst kunnen we ons veilig richten op een vervolg naar boven. Dat is het positieve scenario, dat waar de markt vandaag op heeft ingezet. Een daling onder lijn w zou het daarentegen nodig maken te controleren of de beursindex wel boven 528,7 blijft. Het is een potentieel steunniveau. Een terugkeer daaronder zou zwak zijn, want dan zou het niveau vervolgens opnieuw weerstand kunnen vormen. Een eventuele daling onder 517,5 en 515 zou een negatieve ontwikkeling zijn, dan zouden we namelijk toch weer rekening moeten houden met eventuele topvorming. De inzet van de markt is zoals we in de laatste fase van de dag zagen de realisatie van een voortzetting naar boven. Het is aan ons om na te gaan of dat scenario werkelijkheid wordt.

En dan nog dit...

Morgen en overmorgen treft u geen nieuwe pagina's of actuele grafieken aan op deze site. Ik laat de beurs een paar dagen de beurs en schrijf geen updates of slotanalyses. Maandagochtend ben ik er weer. Hopelijk bent u er dan ook opnieuw, gezond en wel. Goed weekend. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 20 mei 2020, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 mei 09.15u: Lagere start, maar alles nog mogelijk

20 mei 10.00u: Onze markt koos og geen richting

20 mei 11.00u: Met korte aanval door top 521

Woensdag 20 mei 2020: Wat is me opgevallen?

20 mei 12.00u: Dalende wig afgerond in grafiek

20 mei 14.00u: Nog geen doorbraak gerealiseerd

20 mei 15.00u: AEX boven recente top 525,2

20 mei 16.00u: Koersverloop heeft vorm van wig

20 mei 17.00u: Doorbraak, alsof AEX werd bediend

Agenda van maandag 18 mei t/m vrijdag 22 mei 2020

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

19 mei slot: AEX weer dichter bij top 528,7 gekomen

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven