ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Volgende week wordt een belangrijke week voor het toekomstig koersverloop van de AEX, dat is wat direct opvalt bij een blik op de weekgrafiek. De AEX steeg deze week en staat nu erg dicht bij zowel de bovenkant van de omgekeerde driehoek w-w' als bij de bovenste lijn van het stijgend lange termijn trendkanaal e-f. Breekt de beursindex komende week naar boven uit de driehoek dan wordt dit patroon ongeldig en het zou tevens een uitbraak naar boven uit het stijgend kanaal zijn. Een uitbraak naar boven uit een stijgend kanaal is een sterk signaal, we dienen dus zeker te volgen of het daar eventueel van komt.

  • Lijn e is uiteraard een potentiŽle weerstandslijn, een lijn waar topvorming het meest voor de hand ligt. Het is dus zeer wel mogelijk dat de aandelenmarktgraadmeter volgende week een daling inzet.

  • Een daling zou ook het beste passen bij de omgekeerde driehoek w-w'. Dit is immers een potentieel toppatroon, dat normaliter afgemaakt zal worden met een uitbraak aan de onderkant. Momenteel streeft de markt evenwel naar een uitbraak aan de bovenzijde. Zo'n uitbraak zou dit patroon ontdoen van zijn bruikbaarheid en dus een sterke koersontwikkeling zijn. We zagen in de weekgrafiek dat het in dit geval ook nog een opwaartse uitbraak naar boven uit een stijgend lange termijn trendkanaal zou inhouden, wat het een extra positieve lading zou geven. Lijn w' ligt op maandag rond 617,4, dat is dus een belangrijke waarde.

  • Zet de index volgende week een daling in dan is de kans op een 'gewone' uitbraak naar beneden aanwezig. De driehoek zou dan alsnog afgemaakt kunnen worden met een uitbraak aan de onderzijde, een daling onder lijn w. Er hangt dus veel af van het koersverloop van komende week, dat begrijpt u.

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands is iets naar boven gekruld, maar in principe kan hier aanstaande maandag nog steeds een top worden neergezet. De bovenkant van de banden vormt immers potentiŽle weerstand. Een eventuele stijging zou ook in deze grafiek een belangrijke stap zijn, want daar kan dan een nieuwe stijgende trend uit voortkomen.

  • De inverted hammer van gisteren heeft overigens geen waarde meer als potentiŽle top, want er volgde vandaag een stijging op die candle.

  • De AEX bereikte vanmorgen de vorige top rond 615,7 en bleef daar de hele dag hangen. Een daling volgde echter niet, ook niet later op de dag. Beleggers zijn dus vol vertrouwen met hun posities het weekend in gegaan. Men verwacht gezien dit verloop een voortzetting naar boven.

  • Maandagochtend zijn de top rond 616,5 en de bodem rond 614,9 de punten die in eerste instantie van belang zijn. Bij een stijging boven 616,5 kunnen we gaan kijken of de beursindex naar boven uit de driehoek in de weekgrafiek breekt, waarvoor de waarde 617,4 van belang is. Bij een daling onder 614,9 ga ik bekijken waar steun gevonden kan worden en ik volg dan of die stap onder 614,9 dan eventueel de start is van een daling binnen de besproken driehoek w-w'.

Resumerend: 

Volgende week wordt een cruciale week in de koersontwikkeling van de AEX. De beursgraadmeter kwam vandaag namelijk erg dicht bij de bovenkant van de omgekeerde driehoek w-w' en de bovenste lijn van het lange termijn stijgend trendkanaal e-f, dat is lijn e in de weekgrafiek. De driehoek is een potentieel toppatroon, normaliter zul je bij dit patroon een uitbraak aan de onderzijde zien. Op dit moment streeft de markt echter naar een uitbraak naar boven, een uitbraak die het patroon van zijn bruikbaarheid zou ontdoen. In dit geval zou extra positief zijn dat het ook direct een uitbraak naar boven uit het stijgend kanaal e-f zou inhouden en dat zou vanzelfsprekend een erg sterke ontwikkeling zijn. 
Een daling ligt vanaf de bovenkant van een kanaal het meest voor de hand. De driehoek w-w' is een potentieel toppatroon, ook hier zou een daling een gewone ontwikkeling zijn. In de Bollinger Bands kan de bovenste lijn daarnaast nog weerstand vormen, ook in die grafiek is een daling vooralsnog de meest logische ontwikkeling. De markt kan echter anders beslissen en daar zal ik uiteraard voor open staan.
Maandagochtend zijn de grenzen 616,5 en 614,9 mijn eerste referentiepunten. Indien de AEX boven 616,5 komt volg ik of de index vervolgens eventueel naar boven uit de driehoek w-w' breekt. Hiervoor is de waarde 617,4 van belang, want daar ligt lijn w' maandag. Bij een daling onder 614,9 ga ik bekijken waar eventueel steun gevonden kan worden. Ik volg dan ook of die stap dan wellicht het begin is van een daling binnen de besproken omgekeerde driehoek w-w'. en het kanaal e-f. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 17 jan 2020, 18.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 jan 09.15u: Hogere opening, AEX weer bij 614

17 jan 10.00u: AEX boven top van gisteren geweest

17 jan 11.00u: Index na steun op 614 verder omhoog

Vrijdag 17 jan 2020: Wat is me opgevallen?

17 jan 12.00u: AEX kort boven recente top geweest

17 jan 14.00u: Sterk, stijging na inverted hammer

17 jan 15.00u: Index nadert bovenkant van driehoek

17 jan 16.00u: Iets naar beneden tijdens expiratie

17 jan 17.00u: Beleggers zijn optimistisch gestemd

Agenda van maandag 13 jan t/m vrijdag 17 jan 2020

 

De analyse van gisteren/afgelopen vrijdag:

16 jan slot: Weer kleine stijging beursgraadmeter

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven