ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week realiseerde onze markt in deze weekgrafiek een uitbraak naar boven uit het stijgend lange termijn kanaal e-f. Het was gezien de uitbraak van het coronavirus een nogal stoutmoedige stap. Deze week is de uitbraak teruggedraaid, het is een zogenaamde valse uitbraak geworden. De AEX keerde namelijk terug onder lijn e. Op een valse beweging volgt over het algemeen een koersverloop in de richting tegenovergesteld aan die van de oorspronkelijke uitbraak. De candle van deze week zou dan de eerste candle zijn van een nieuwe dalingsfase.

  • In de daggrafiek werd vandaag het gap van 11 februari jongstleden alsnog overbrugd, pijnlijk voor partijen die in de dagen na de vorming van dat gap kochten. Men kocht achteraf gezien te enthousiast, de markt is teruggekeerd op haar schreden.

  • In de daggrafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 589,4 - 632,1. Zou het laagste punt 613,2 van vandaag doorbroken worden dan zijn het 50% niveau rond 610,8 en het 61,8% niveau rond 605,7 potentiŽle steunniveaus. Mocht de AEX daaronder belanden dan wordt een terugkeer naar 589,4 vervolgens de waarschijnlijke ontwikkeling.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat de AEX met de candle van vandaag bij de middellijn. Dit is een potentiŽle steunlijn, wat wil zeggen dat een stijging volgende week mogelijk is. Er kan in theorie tenslotte een bodem worden gevormd bij deze lijn. Het hoeft dus niet noodzakelijkerwijs negatief uit te pakken met het verloop. Hier zou verandering in komen zou de lijn alsnog doorbroken worden.

  • In de markt ging men na vijven uit van een herstel, want de AEX werd gekocht. Het is gedurfd om onder deze omstandigheden kort voor het einde van de beursweek te kopen. Het laat zien dat niet iedere belegger zich zorgen maakt, sommigen zien kansen in de daling.

  • Vanmorgen ontstond een hoofd en schouders patroon. Het is de vraag of dit aanstaande maandag nog een rol speelt, want dan zijn immers de daden van andere markten het belangrijkst. Ik neem het patroon niet meer mee.

  • In de kwartiergrafiek heb ik twee sets Fibonacci lijnen geplaatst, die over de daling vanaf 629,5 en lijnen vanaf de top rond 621,9 van vandaag. Alle stippellijnen die dit geeft zijn bij een eventueel herstel potentiŽle weerstandslijnen, net als de stippellijnen rond 622 en 622,8 die eerder een rol speelden in het verloop. Het belangrijkst is het 61,8% niveau rond 623,3. Een blijvende doorbraak zou een echte verbetering zijn, de index zou dan waarschijnlijk teruggaan naar 629,5. Zolang deze blijvende stap boven 623,3 niet is gezet hebben we in de stippellijnen rond 623,3 en daaronder een fikse reeks niveaus waar ingeval de index oploopt topvorming mogelijk is.

Resumerend: 

De uitbraak naar boven van vorige week uit het kanaal e-f in de weekgrafiek is een valse uitbraak geworden. Omdat op een valse beweging meestal een koersontwikkeling volgt in de richting tegenovergesteld aan de oorspronkelijke uitbraakrichting kan het zijn dat de candle van deze week de eerste candle is van een nieuwe dalingsfase. Zolang in de daggrafiek met Bollinger Bands de middellijn echter niet doorbroken is blijft een vervolg naar boven een optie. Die lijn is namelijk een potentiŽle steunlijn. Gaat de beursindex omhoog dan hebben we met de stippellijnen in de kwartiergrafiek een fikse reeks grenzen waar in theorie een top tot ontwikkeling kan komen. Het belangrijkst is het 61,8% niveau rond 623,3 in die grafiek. Een blijvende doorbraak door dat niveau zou een belangrijke verbetering zijn, de AEX zou dan waarschijnlijk terugkeren naar 629,5. Het laagste punt van deze week, dat vandaag werd bereikt, lag rond 613,2. Bij een eventuele daling onder dat niveau hebben we te maken met twee potentiŽle steunniveaus, dat zijn de grenzen 610,8 en 605,7 in de daggrafiek. Mocht het laatste niveau blijvend doorbroken worden dan zou dat een terugkeer naar 589,4 aannemelijk maken.    

En dan nog dit...

Volgende week moet u het zonder mijn analyses stellen, ik neem namelijk een week vrij. Van maandag 24 t/m vrijdag 28 februari werk ik niet. Het wil zeggen dat op deze site geen nieuwe pagina's zullen verschijnen, ik maak deze site namelijk alleen. Ook de agenda zal niet beschikbaar zijn en de gebruikelijke actuele grafieken zal ik evenmin plaatsen. Vanaf maandag 2 maart aanstaande werk ik weer en is alles op deze site dus weer als vanouds. Ik wens u een plezierige en succesvolle beursweek. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 21 feb 2020, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 feb 09.15u: Opening met een gap naar beneden

21 feb 10.00u: Gap AEX is voor flink deel geslotene 10.00 uur

21 feb 11.00u: Er is koopbereidheid in de markt

Vrijdag 21 feb 2020: Wat is me opgevallen?

21 feb 12.00u: Een stijgende wig in ontwikkeling

21 feb 14.00u: Patroon is wat groter gewordente 14.00 uur

21 feb 15.00u: Wig is afgerond met een uitbraak

21 feb 16.00u: AEX heeft 38,2% niveau bereikt

21 feb 17.00u: Korte termijn bodem in de AEX

Agenda van maandag 17 feb t/m vrijdag 21 feb 2020

 

De analyse van gisteren:

20 feb slot: Verloop aan einde beursdag omgeslagen

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven