ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze dag was de tweede achtereenvolgende spectaculaire beursdag op de Amsterdamse beurs. Gisteren won de AEX 2,2% en vandaag stond op het hoogste punt van de dag een winst van 1,7% op de borden. Aan het einde van de dag kwam een 1,3% hoger slot tot stand. De AEX kwam bijna bij het hoogste punt 616,5 dat we dit jaar tot nu toe realiseerden. Onze markt heeft hiermee in twee dagen het gehele verlies weggewerkt dat het gevolg was van de coronauitbraak in China. De boodschap die men hiermee geeft is dat men geen negatieve gevolgen ziet voor de wereldeconomie, althans geen gevolgen die negatief hoeven uit te pakken voor de koersvorming van de AEX. Daarmee zegt men nogal wat, er zijn namelijk al meerdere bedrijven die gewaarschuwd hebben voor omzetderving. Beleggers hebben er nochtans voor gekozen dit opzij te schuiven.

  • Dit is natuurlijk niet het hele verhaal, er zit ook nog een technische kant achter. De snelle stijging hield in dat heel wat beleggers die tot afgelopen maandagavond op een daling speculeerden verkeerd zaten. Velen van hen zullen hun posities hebben  aangepast, daarmee meehelpend aan de stijging. Dit fenomeen heet een short squeeze

  • Dit neemt natuurlijk niet weg dat de laatste twee candles getuigen van de aanwezigheid van een geweldig optimisme in de markt. Potentiële weerstandslijnen zijn de stippellijn rond 616,5 door de top van 17 januari jongstleden en lijn w'. Ziet de markt kans om ook deze lijnen doorbroken te krijgen dan zou dat een geweldig sterke stap zijn. Ik zal dus zeker volgen of deze stap eventueel volgt. Lijn w' ligt morgen overigens rond 620,5.

  • De middellijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek is met kracht doorbroken. In deze grafiek is de bovenste lijn van de banden de eerstvolgende weerstandslijn en dat geeft dus ruimte naar boven. De middellijn is na vandaag een potentiële steunlijn.

  • Het zijn morgen de grenzen 615,7 en 616,5 aan de ene kant en 612,6 aan de andere kant waarop we het koersverloop kunnen beoordelen. Een successievelijke doorbraak door 615,7 en 616,5 zou een vervolg omhoog inhouden. Voor een blik op het koersniveau 612,6 gaan we naar de kwartiergrafiek.

  • Een daling onder 612,6 zou de vorming van een klein hoofd en schouders patroon geven en dus mogelijk een correctie op de stijging van de afgelopen dagen veroorzaken.

Resumerend: 

Er komt geen economische schade voort uit de coronauitbraak, althans geen schade waar de markt rekening mee meent te hoeven houden in de koersvorming van de AEX. Dat is de zeer optimistische boodschap die onze aandelenmarkt met de stijging van gisteren en vandaag uitdraagt. De daling die volgde op de uitbraak is namelijk in slechts twee enerverende beursdagen geheel weggewerkt. Potentiële weerstand vinden we nog rond de koersniveaus 615,7 en 616,5, alsook bij lijn w' in de daggrafiek. Die lijn ligt morgen rond 620,5. Ik volg natuurlijk of onze markt kans ziet de beursgraadmeter door deze drie barrières te brengen, want zo'n stap zou uiteraard een geweldig sterke ontwikkeling zijn. Aan de andere kant let ik morgenochtend ook op de koersvorming ten opzichte van het steunniveau 612,5 in de kwartiergrafiek. Een daling onder dat niveau zou een klein toppatroon geven in de kwartiergrafiek en daarom mogelijk de start van een correctie op de sterke opmars van de afgelopen dagen zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 5 feb 2020, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 feb 09.15u: Beursindex is iets lager geopend

5 feb 10.00u: AEX doorgeschoten naar boven

Woensdag 5 feb 2020: Wat is me opgevallen?

5 feb 11.00u: AEX index is verder opgelopen

5 feb 12.00u: Beursindex een fractie hoger

5 feb 14.00u: Alles keurig op niveau gehouden

5 feb 15.00u: Markt maakt zich op voor doorbraak

5 feb 16.00u: Rode candle bij weerstandsniveau

5 feb 17.00u: Afronding klein toppatroon mogelijk

 

De analyse van gisteren:

4 feb slot: Dit was een opzienbarende beursdag

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven