ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het slot van deze week ligt een fractie onder dat van vorige week. Een negatieve conclusie rechtvaardigt dit feit op zich nog niet. De candle van deze week laat als doji echter zien dat er twijfels leven in de markt. Beleggers zijn niet zeker van een voortzetting naar boven. Een doji kan in theorie op topvorming uitlopen, laten we volgende week dus scherp letten op een eventuele draai in deze grafiek.

  • Het hoogste punt van deze week vinden we rond 622. Wordt dat punt blijvend doorbroken dan is dat een positief vervolg op de doji. De AEX gaat dan verder in de richting van de top rond 632,1 uit februari van dit jaar.

  • Lijn u in de daggrafiek is vandaag doorbroken, die biedt dus geen steun meer. Steun kunnen we wel vinden bij de Fibonacci niveau van de stijging 594 - 622 rond 611,3 (38,2%), 608 (50%) en 604,7 (61,8%). Vandaag bereikten we het 38,2% niveau rond 611,3 op een haar na. Dat niveau en de twee andere grenzen kunnen alleen een rol spelen indien het laagste punt van vandaag rond 611,5 naar beneden doorbroken wordt. In theorie zou dan nog een bodem gevormd kunnen worden bij 611,3, maar een vervolg naar 608 of eventueel lager is gezien het kleien verschil tussen 611,5 en 611,3 in dat geval logischer.

  • Bij winst van de AEX daarentegen kunnen we gaan kijken of de top rond 622 eventueel doorbroken wordt. Een voortzetting naar boven blijft mogelijk zolang de kans op de vorming van een bodem boven 594 aanwezig is. De kans daarop is ruimschoots aanwezig, want de afstand tot 594 is nog groot. Het wil zeggen dat een vervolg omhoog technisch zeker mogelijk is.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kijk ik aanstaande maandag scherp naar de koersontwikkeling ten opzichte van de middellijn van de indicator. Dat is een potentiŽle steunlijn. De opwaartse trend zoals deze banden die momenteel nog aangeven is intact zolang de AEX boven deze middellijn noteert.

  • Vanmiddag werd rond 616,8 een lagere top gevormd. Eerder vandaag kwam een eind aan het patroon van hogere bodems. Dit is een belangrijke verandering, want het patroon heeft lange tijd een stijgende trend aangegeven. U heeft er in mijn analyses elke dag over kunnen lezen. Het einde van het patroon van hogere bodems geeft in combinatie met de lagere top aan dat de markt mogelijk een draai heeft gemaakt.

  • De kwartiergrafiek laat ons zien dat de top rond 616,8 ontstond bij het 50% Fibonacci niveau van de voorafgaande daling van de afgelopen dagen. Een top bij een 50% niveau kan het beginpunt zijn van een voortzetting naar beneden. Een daling is op grond hiervan zeer wel mogelijk.

  • De markten wisten zich de laatste anderhalve maand na elke daling echter snel te herpakken. Wie weet doet men dat dus weer. Zou de top rond 616,8 doorbroken worden dan is het 61,8% niveau rond 618 een potentieel weerstandsniveau. Zou dat blijvend doorbroken dan kan in theorie de gang naar 622 of hoger worden gemaakt.

Resumerend: 

In de uurgrafiek van de AEX werd het patroon van hogere bodems vandaag gestopt en ontstond vanmiddag een lagere top. Die top lag bij het 50% niveau van de voorgaande daling. In de weekgrafiek is een doji gevormd. Het is een candle die onzekerheid onder beleggers weergeeft en dus kan resulteren in een daling. Er is dus alle reden om rekening te houden met een beweging omlaag. Het laagste punt van vandaag vinden we rond 611,5. Zou dat doorbroken worden dan krijgen we naar de daggrafiek ons leerde te maken met de potentiŽle steunniveaus 611,3, 608 en 604,7. Een daling onder 611,3 ligt in dat geval voor de hand, wat dan een beweging naar 608 of lager geeft. 
Het is dan echter wel belangrijk om te kijken of de middellijn van de Bollinger Bands eventueel voor steun zorgt. De opgaande trend in die indicator is intact zolang de AEX boven de middellijn noteert. Omdat bij elke stand boven 594 bovendien nog een vervolg omhoog kan worden gerealiseerd en de markt de laatste tijd steeds weer veerkracht heeft laten zien blijft op dit moment een voortzetting naar boven mogelijk. Wordt de top rond 616,8 van vanmiddag uitgenomen dan kan eventueel weerstand gevonden worden rond 618. Zou daar geen top worden gevormd dan kan in theorie een gang naar 622 of hoger worden gemaakt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 11 dec 2020, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Vrijdag 11 dec 2020: Wat is me opgevallen?

11 dec 10.00u: Stijgende trend staat onder druk

11 dec 12.00u: Daling maakte einde aan de trend

11 dec 14.00u: Afgelopen anderhalf uur gestegen

11 dec 16.00u: Twee hindernissen zijn genomen

Agenda van maandag 7 dec t/m vrijdag 11 dec 2020

 

De vorige analyse:

10 dec slot: Lichte daling, maar trend nog intact

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven