ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren stelde ik bij de bespreking van de maandgrafiek dat de AEX in maart boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9 moet blijven. Nadat het niveau achtereenvolgens in de week- en maandgrafiek doorbroken is dient aan het einde van het kwartaal namelijk een doorbraak in de kwartaalgrafiek te worden gerealiseerd. Het gaat om een lange termijn niveau en dat maakt deze volgende stap noodzakelijk. Kijk ik naar de candle van deze week dan zie ik echter een potentiŽle top. Het wordt dus spannend, want het is de vraag of onze beursgraadmeter wel boven het Fibonacci niveau blijft. 

  • De candle in de daggrafiek bevestigt de twijfel die spreekt uit de weekgrafiek. Het gaat om een dark cloud cover en dat is een potentieel toppatroon. Aanstaande maandag zal blijken of de candle bevestigd wordt als top. Een daling zou de bevestiging zijn, een stijging boven het hoogste punt 543,1 van vandaag zou de dark cloud cover ongeldig maken. Op beide zaken moeten we dus letten.

  • De beursgraadmeter koerst boven de middellijn van de Bollinger Bands en de trend is dus nog steeds naar boven gericht. Opvallend is dat de lijnen van de indicator snel naar elkaar toelopen. Dit is een aanwijzing voor een mogelijk felle beweging in de nabije toekomst, zonder dat vooraf te zeggen is in welke richting die scherpe beweging ons zal brengen.

  • Vandaag is opnieuw een lagere top gevormd in de uurgrafiek. De bodems van de voorgaande dagen waren lagere bodems, reden om rekening te houden met een daling onder de bodem rond 536,9. Dat zou de start van een correctie zijn.

  • Aanstaande maandag kunnen we letten op het verloop ten opzichte van lijn r. Zolang we onder deze lijn koersen moeten we rekening houden met een eventuele daling onder de bodem van gisteren. Wordt lijn r daarentegen doorbroken dan gaat het om een nieuwe stijgingspoging. We zullen het succes daarvan vervolgens moeten beoordelen, zoals we in de daggrafiek zagen aan de hand van de koersontwikkeling ten opzichte van het hoogste punt 543 van vandaag.

Resumerend: 

Gisteren schreef ik dat de AEX in maart boven het 61,8% niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9 moet blijven. Op die wijze wordt de doorbraak die in februari achtereenvolgens in de week- en de maandgrafiek bij dat niveau tot stand kwam eind maart bekrachtigd met een doorbraak in de kwartaalgrafiek. De candles in de week- en daggrafiek en het verloop in de uurgrafiek leren ons dat het de vraag is of de AEX wel boven 536,9 blijft. Met name de dark cloud cover in de daggrafiek en het patroon van lagere toppen en lagere bodems in de uurgrafiek brengen daar twijfel over. Aanstaande maandag let ik in dit kader allereerst op het koersverloop ten opzichte van lijn r in de kwartiergrafiek. Zolang we onder deze lijn staan met de index moeten we rekening houden met een eventuele terugkeer onder 536,9. Dat zou de start van een correctie zijn. Wordt lijn r echter doorbroken dan houdt dat een nieuwe stijgingspoging in. We zullen het resultaat daarvan vervolgens moeten beoordelen aan de hand van het verloop ten opzichte van de top van vandaag 543. Een stijging zou de dark cloud cover in de daggrafiek ongeldig maken en daarom een verbetering  van het nu negatieve beeld zijn.

En dan nog dit...

Gisteren besprak ik de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek van de Spaanse beursindex. Dichter bij huis hebben we er echter ook een, daar wil ik nu aandacht aan besteden.

  • De lijn rond 3.585 is de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek van de Belgische BEL20. Er waren de afgelopen anderhalve week twijfels omtrent het patroon. Het werd vorige week woensdag afgerond, maar de stijging zette niet door. In plaats daarvan ging de BEL20 op en neer rond de neklijn en was het de vraag of het patroon geldig zou blijven. Vandaag heeft de Belgische markt de knoop doorgehakt, de sprong van vandaag maakt duidelijk dat het patroon nu echt af is. Het grote bodempatroon blijft geldig zolang de BEL20 boven de bodems rond 3.565 blijft en geeft een heel wat positiever beeld dan dat in de AEX grafieken. Ofwel het beeld van ons zal sterker moeten worden of het Belgische beeld zwakker. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 1 mrt 2019, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 mrt 09.15u: Opening bij 76,4% Fibonacci niveau

1 mrt 10.00u: Steun gevonden bij top van gisteren

1 mrt 11.00u: AEX is afgelopen uur iets gedaald

1 mrt 12.00u: Beursgraadmeter staat onder lijn q

1 mrt 14.00u: Poging AEX boven lijn te brengen

1 mrt 15.00u: Nog maar een van de drie over

1 mrt 16.00u: Opleving en daling na opening in VS

1 mrt 17.00u: Poging bodem te maken bij 61,8%

 

Agenda van maandag 25 feb t/m vrijdag 1 mrt 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven