ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De koersontwikkeling van vandaag kende twee kanten. In het eerste deel van de dag werd de AEX op een effectieve wijze naar boven door de weerstandsniveaus 552,2 en 554,3 geduwd. Vanaf kwart over twee volgde een daling waarmee de marktgraadmeter vrijwel terugkeerde bij de grens 552,2. Het gaat om het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 dat we door dit verloop nog steeds niet als doorbroken mogen beschouwen.

  • Kijk ik naar de candle van vandaag dan vraag ik me ook af of het morgen alsnog doorbroken wordt. Het gaat namelijk om een inverted hammer en dus om een potentiŽle top. Bevestiging is nog wel nodig voordat zeker is dat het een top betreft, die moet bestaan uit een rode candle. 

  • Zou het hoogste punt rond 555,6 van vandaag doorbroken worden dan heeft de inverted hammer geen betekenis meer. De AEX stijgt dan verder. Rond 565,6 vinden we dan pas weer het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau, een punt waar in augustus 2018 een top werd gerealiseerd.

  • We hebben in de daggrafiek met Bollinger Bands het derde opeenvolgende slot boven de banden. Een vierde slot boven deze indicator komt maar heel zelden voor. Daarom vormt deze situatie een aanwijzing voor een daling.

  • In de uurgrafiek vond in de middag weliswaar een daling plaats, maar de vorming van een hogere bodem is nog mogelijk. Aan de hand van deze grafiek is dus geen daling te voorspellen.

  • Hetzelfde geldt voor de kwartiergrafiek. De laatste candle was die uit de slotveiling en die candle is niet altijd even representatief voor het komende verloop. Ik kan niet uitsluiten dat in deze grafiek een bodem ontstaat boven de bodems rond 550,9. Mocht zo'n hogere bodem volgen dan blijft de weg naar boven open.
  • Een daling onder de bodems rond 550,9 zou vanzelfsprekend negatiever zijn. Het zou de start van een correctieve beweging zijn op de stijging die we vanaf de achtste van deze maand kennen. Deze stijging ziet u in zijn geheel als u even terugkijkt in de uurgrafiek.

Resumerend: 

De inverted hammer in de daggrafiek en het derde achtereenvolgende slot boven de Bollinger Bands in de andere daggrafiek doen vermoeden dat zich morgen een daling voor gaat doen. De inverted hammer is namelijk een potentieel toppatroon en vier slotstanden achter elkaar boven de banden doen zich slechts bij hoge uitzondering voor. Het 76,4% Fibonacci niveau rond 552,2 is bovendien nog niet op een overtuigende wijze doorbroken en kan dus nog een top geven. Uit de uur- en kwartiergrafiek wordt echter duidelijk dat de vorming van een bodem boven de bodems rond 550,9 de weg omhoog open zou houden. Zo'n hogere bodem en een doorbraak door 555,6 van vandaag zouden de inverted hammer ongeldig maken en een stap in de richting van het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau 565,6 betekenen. Een daling onder de bodems rond 550,9 zou daarentegen negatief zijn. Dat zou de start inhouden van een correctie op de stijging die we vanaf de achtste van deze maand getuige het beeld in de uurgrafiek kennen.

En dan nog dit...

De Belgische beursindex is sinds 11 maart jongstleden opnieuw gestegen en dat heeft gezorgd voor de ontwikkeling van een uitzonderlijk patroon. U ziet dit in de daggrafiek van de BEL20.

  • Het gaat om het patroon r-r'. Dit is een omgekeerde driehoek, dus een driehoek waarvan de lijnen uit elkaar lopen. Een omgekeerde driehoek zie je wel vaker. Van het patroon in deze grafiek stijgen beide lijnen echter en dat maakt het speciaal. Deze driehoek staat te boek als een omkeerpatroon. Omdat het echter zo zelden voorkomt weet ik niets over de betrouwbaarheid ervan. Loopt de ontwikkeling nochtans volgens het boekje dan zou de BEL20 op een gegeven moment naar de onderzijde van het patroon dalen, waar dan een uitbraak naar beneden volgt waarmee het patroon wordt afgerond. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 19 mrt 2019, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 mrt 09.15u: Weer een doorbraakpoging bij 552,2

19 mrt 10.00u: AEX kopers drukten dit keer door

19 mrt 11.00u: Er zijn nog geen fouten gemaakt

19 mrt 12.00u: AEX doelgericht door 554,3 gestuurd

19 mrt 14.00u: Kopers handelen ijzersterk vandaag

19 mrt 15.00u: Steun voor de AEX index rond 554,9

19 mrt 16.00u: Correctie op stijging van vanmorgen

19 mrt 17.00u: Er is voor steun gezorgd rond 553,2

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven