ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze aandelenmarkt realiseerde vandaag een winst van 1,1% voor de beursgraadmeter AEX. Het is een uitstekende prestatie, een resultaat dat aangeeft dat de stemming onder beleggers in Amsterdam uitstekend is. In de grafiek ziet u magenta lijnen, dat zijn Fibonacci lijnen over de daling 571,9 - 543,6. Het 50% niveau rond 557,7 is doorbroken, wat reden is om het 61,8% niveau rond 561,1 als koersdoel te nemen. Ik vraag me echter af of ik dat moet doen. Ik neem namelijk aan dat de stijging van deze week gericht is op een expiratie rond 560, een expiratie die morgenmiddag plaatsvindt. Zouden we toch naar 561,1 gaan dan kan daar eventueel weerstand gevonden worden.

  • Het algehele beeld in de grafiek is sterk. U ziet dat de bodem die afgelopen maandag ontstond boven de bodem van 25 maart jongstleden ligt. Die bodem ligt op zijn beurt weer boven die van 8 maart. Zolang dit patroon van hogere bodems behouden blijft is de algehele trend naar boven gericht. Dit kan dus eventueel resulteren in een gang naar 571,9 of hoger, iets dat vanuit deze grafiek gezien zou gebeuren zou het 61,8% niveau rond 561,1 met een slotstand doorbroken worden.

  • Een eventuele daling onder de bodem rond 543,6 zou een slechte zaak zijn, want dat zou een einde maken aan het patroon van hogere bodems dat de huidige stijgende trend karakteriseert.

  • Gaat de AEX ook morgen verder omhoog dan wordt het rond de middellijn van de Bollinger Bands opletten voor eventuele topvorming. Die lijn is namelijk een potentiŽle weerstandslijn. De lijn ligt dan in de buurt van 561,8.

  • Zou de marktgraadmeter morgen dalen dan kunt u letten op het koersverloop ten opzichte van lijn p' en de bodems rond 553,9. Een terugkeer onder deze bodems zou gezien de stijging van vanmiddag net zo bijzonder zijn als de uitbraak naar boven uit de vlag p-p' van vandaag. Het zou de kans op een negatieve toekomstige ontwikkeling (die nu weg lijkt) terugbrengen.

  • Mocht het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 571,9 - 543,6 rond 561,1 doorbroken worden dan kan er nog weerstand liggen ter hoogte van voorgaande bodems rond 565. Het is dus niet zeker dat de marktindex in dat geval naar 571,9 of hoger zou gaan, daarvoor zou eerst 565 uitgenomen moeten worden.

  • De AEX is voor de derde dag achter elkaar op het hoogste punt van de dag gesloten. Het is een unicum. Grote partijen hebben zich gecommitteerd aan een vervolg naar boven, wat zoals ik schreef te maken kan hebben met de expiratie van morgen. 

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag met 1,1%. De stemming onder beleggers in Amsterdam is uitstekend, wat ook tot uiting komt  in het gegeven dat we vandaag voor de derde dag op rij op het hoogste punt van de dag zijn gesloten. De markt gaat vol voor een vervolg naar boven. In de daggrafiek is het 50% niveau rond 557,7 doorbroken, een ontwikkeling op grond waarvan het 61,8% niveau rond 561,1 op het eerste gezicht het volgende doel is. Ik denk echter dat 560 een beter richtpunt is, ik vermoed dat daar de belangen van grote marktpartijen voor de expiratie van morgenmiddag liggen. In de buurt van 560 kan bij een nieuwe stijging dus eventueel weerstand worden gevonden. Zou 561,1 wel worden bereikt dan kan daar in theorie weerstand liggen en dus een top ontstaan. Ook bij de middellijn van de Bollinger Bands rond 561,8 kan eventueel topvorming optreden. Bij een blijvende doorbraak door die lijn zou 565 de volgende halte worden, zou dat niveau worden uitgenomen dan volgt een stijging naar 571,9 of wellicht hoger. Hiermee zijn de mogelijke stappen naar boven aangegeven, stappen waarvan we stuk voor stuk kunnen volgen of ze worden gezet.
Een daling onder lijn p' en de bodems rond 553,9 in de uurgrafiek zou een zwakke zaak zijn en een contrast met de koersontwikkeling van vandaag. Het zou de kans op een negatieve ontwikkeling, die nu helemaal verdwenen lijkt, terugbrengen. Een eventuele toekomstige daling onder de bodem rond 543,6 zou als die zich zou voordoen een negatieve ontwikkeling zijn. Het zou namelijk een eind maken aan het patroon van hogere bodems dat ik bij de daggrafiek beschreef. Dat patroon geeft nu echter aan dat het grote beeld in de AEX dat van een stijgende trend is, het algehele beeld is positief.

En dan nog dit...

Morgen neem ik een vrije dag, ik maak tijd voor andere bezigheden. Het wil zeggen dat ik geen updates of slotanalyse zal schrijven. Van de rubriek 'Wat is me opgevallen?' zal evenmin een nieuwe pagina verschijnen. Aanstaande maandag werk ik weer en vindt u hier dus alle gebruikelijke pagina's. Goed weekend en graag tot maandag. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 16 mei 2019, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 mei 09.15u: Daling, de vlag is intact gebleven

16 mei 10.00u: Bodem bij 50% Fibonacci niveau

16 mei 11.00u: Bij stijging kleine vlag in ontwikkeling

Donderdag 16 mei 2019: Wat is me opgevallen?

16 mei 12.15u: Kopers hebben markt overvallen

16 mei 14.00u: Een doji gevormd in de uurgrafiek

16 mei 15.00u: Er is voor steun gezorgd bij lijn p'

16 mei 16.00u: Voor tweede keer steun bij de lijn

16 mei 17.00u: AEX nu ook boven het 50% niveau

Agenda van maandag 13 mei t/m vrijdag 17 mei 2019

Naar boven