ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • ECB-voorzitter Mario Draghi heeft de financiŽle markten vanmorgen compleet verrast met de opmerking dat hij maatregelen zal nemen als de Europese inflatie niet stijgt. Het was op grond van de huidige groei vanuit Europees perspectief gezien volstrekt onnodig en prematuur. Laten we echter niet naÔef zijn. Het drukte de Italiaanse rente en dat zal Draghi als rechtgeaarde Italiaan niet onwelgevallig zijn geweest. De komst van extra maatregelen betekent dat er nieuw geld naar de aandelenmarkten zal gaan, zoals dat ook na eerdere uitspraken van hem gebeurde. Dit komt neer op de aankondiging van een nieuwe opwaartse fase op de beursen, zo interpreteert men het althans. Beleggers wisten niet hoe snel zij aankopen moesten doen om in de toekomst te kunnen profiteren van de vermeende komende opmars. Anderen moesten als een haas posities sluiten waarmee zij op een daling speculeerden. Dit verschijnsel heet een short squeeze en droeg bij aan de stijging. Aan het einde van de week vindt bovendien de maandelijkse expiratie plaats en dat versterkte de ontwikkeling. Er is immers niet veel tijd meer tot die expiratie, beleggers moesten dus wel iets doen met hun posities die vrijdag aflopen. De cocktail zorgde voor een winst van 1,44% van de AEX. Het effect van de woorden van Draghi was dus groot. De komende tijd moet het koersverloop ons leren of en hoelang dat effect aanhoudt. Dat kan een dag zijn, maar ook een maandenlange stijging tot gevolg hebben. De tijd zal het leren.

  • In de daggrafiek is een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond, een bodempatroon waaraan een koersdoel van 583,8 is gekoppeld. Daar wil ik me echter nog niet op richten, maar eerst volgen wat het verloop ten opzichte van de top rond 571,9 van april van dit jaar wordt. Dat is immers een belangrijk potentieel weerstandsniveau.

  • Voorwaarde voor de geldigheid van het patroon en dus voor een voortzetting naar boven is dat de beursgraadmeter boven de neklijn 559,2 van het patroon blijft. U moet dan denken in slotstanden. Een slot onder de grens zou het omgekeerd hoofd en schouders patroon ongeldig maken en het nu naar positief omgeslagen beeld veranderen.

  • Dat de AEX terugkeert onder 559,2 is vanuit de tweede daggrafiek van deze pagina gezien voorstelbaar. De index is namelijk aangekomen bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Daar kan in theorie weerstand gevonden worden en dus een top tot ontwikkeling komen. Voor die mogelijkheid moeten we dus open staan, ondanks de doorbraak door 559,2 in de vorige grafiek. We gaan morgen zien of de AEX weerstand ondervindt of toch verder stijgt en naar boven uit de indicator breekt.

  • Morgen telt het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 559,2 vanzelfsprekend zwaarder dan wat ook. Een eventuele terugkeer onder de grens zou aan het einde van de dag immers kunnen uitlopen op een slotstand eronder, wat het bodempatroon in de daggrafiek ongeldig zou maken.

  • De top van vandaag lag rond 561,7. Een doorbraak zou een vervolg omhoog inhouden, verder in de richting van de top rond 571,9 die ik bij de daggrafiek noemde.

Resumerend: 

ECB-voorzitter Draghi heeft met zijn toespraak van vanmorgen voor een stevige stijging en een doorbraak door de stippellijn rond 559,2 in de daggrafiek gezorgd. Hierdoor werd een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 583,8 afgemaakt. Het patroon is geldig zolang de AEX boven de neklijn rond 559,2 sluit. Gaat de graadmeter verder omhoog dan richt ik me echter niet direct op 583,8, maar eerst op het verloop ten opzichte van de top rond 571,9 uit april van dit jaar. Dat is tenslotte een potentieel weerstandsniveau. Wordt het hoogste punt 561,7 van vandaag doorbroken dan gaat de AEX verder in de richting van dat niveau. Uit de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt dat een daling voorstelbaar is. Het zou de geldigheid van het bodempatroon in gevaar kunnen brengen. Dat zou immers ongeldig worden bij een slotstand onder 559,2, daarom let ik morgen zeker op de koersontwikkeling ten opzichte van dat niveau. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 18 jun 2019, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 jun 09.15u: Hoofd schouders patroon afgerond

18 jun 10.00u: AEX gekocht na daling onder bodems

18 jun 10.15u: Toppatroon succesvol ongeldig gemaakt

18 jun 11.00u: Stijging blijkt veroorzaakt door Draghi

18 jun 12.00u: Markt reageerde niet op slecht cijfer

18 jun 14.00u: Geldbuidel van Draghi doet wonderen

Dinsdag 18 jun 2019: Wat is me opgevallen?

18 jun 15.00u: AEX gaat nog steeds naar boven

18 jun 16.00u: Weerstand rond 559,2 is doorbroken

18 jun 17.00u: Graadmeter ruim boven niveau 559,2

 

Naar boven