ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De opmars binnen het kanaal b-d hield ook vandaag aan. Binnen dat kanaal tekende ik vanmiddag in een update lijn k. Hoewel de index even boven deze lijn is geweest werd de lijn niet met een slotstand doorbroken. Hij zou in theorie nog topvorming kunnen geven. Of de lijn een dusdanig grote betekenis heeft kan ik echter niet zeggen. Het sentiment is goed en dan is zo'n lijn snel doorbroken. Wordt het hoogste punt 519,9 van vandaag doorbroken dan speelt de lijn geen rol. De AEX gaat dan naar 522,3, de bovenkant van een oud gap, of naar lijn d. Die lijn is de bovenste lijn van het stijgend kanaal, die morgen rond 525,7 ligt.

  • Bij een daling onder het laagste punt 515,4 van vandaag zou het letten zijn op de koersontwikkeling ten opzichte van de onderkant van het kanaal. Die vinden we morgen rond 513,7.

  • In de daggrafiek met de Bollinger Bands zien we niets dat de opmars bedreigt. U ziet een fraaie stijgende trend met een AEX die voortdurend in de buurt blijft van de bovenste lijn van de indicator. Dit toont kracht.

  • De kracht uit de vorige grafiek komt ook tot uiting in de uurgrafiek. Aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems zijn vandaag een nieuwe top en bodem toegevoegd. Zolang de AEX boven de laatste bodem blijft, die rond 516,8, ziet alles er rooskleurig uit. Een doorbraak door 519,9 zou continuering van de opgaande trend inhouden.

  • Bij een daling onder 516,8 wordt de voorgaande bodem rond 514,7 die net onder het laagste punt van vandaag ligt in deze grafiek het eerste potentiŽle steunniveau. Aan het patroon van hogere bodems komt bij een daling onder 516,8 een einde.

  • In de kwartiergrafiek ziet u waar grote partijen in de markt staan. In de slotveiling werd de vlag die in de laatste fase van de handelsdag was ontstaan door middel van een uitbraak naar boven doelmatig ongeldig gemaakt. De inzet is duidelijk, de AEX moet verder naar boven.

Resumerend: 

Onze aandelenmarktgraadmeter rukte binnen het kanaal b-d in de daggrafiek verder op naar boven. Binnen dat kanaal tekende ik lijn k, waarvan ik niet weet of de lijn morgen van betekenis is. Hij kan in theorie topvorming geven. Wordt het hoogste punt 515,4 van vandaag echter doorbroken dan speelt de lijn geen rol. De AEX gaat dan naar het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau 522,3 in de daggrafiek of naar lijn d in die grafiek rond 525,7. In de uurgrafiek bleef de stijgende trend intact, aan het patroon van hogere bodems en hogere toppen werden namelijk de top rond 519,9 en de bodem rond 516,8 toegevoegd. Wordt 519,9 doorbroken dan is dat een volgende stap in dit patroon. Wordt de bodem rond 516,8 daartegen doorbroken dan is dat het einde van het patroon van hogere bodems. Steun kan er dan  zijn rond 515,4 en 514,7 en daaronder bij de onderkant van het kanaal b-d in de daggrafiek rond 513,7.

En dan nog dit...

Gisterenavond schreef ik over een island reversal patroon in de kwartiergrafiek van de S&P500. Ik vertelde u dat het een patroon is dat niet vaak in een grafiek blijft staan. Vandaag is het gap waardoor het patroon gevormd werd gesloten, het island reversal patroon heeft dus zijn geldigheid verloren. Het is gebruikelijk bij dit patroon, want het is een zeldzaam voorkomende formatie. Vanavond schrijf ik ergens anders over. De grafiek die me vandaag opviel en ik dan ook bespreek is de daggrafiek van de DAX.

  • De DAX daalde vandaag en brak naar beneden uit het stijgend kanaal s-s'. Het lijkt slecht nieuws, maar het is op dit moment nog de vraag of het ook daadwerkelijk een negatief teken is. De laatste candles vormen samen namelijk een vlag. Wordt dat patroon afgemaakt met een uitbraak naar boven dan betekent dat ondanks de uitbraak uit het kanaal een voortzetting naar boven. De candle van vandaag is bovendien een hammer en dus een potentiŽle bodem. De kans op een vervolg omhoog is dus zonder meer aanwezig. Een uitbraak naar beneden uit de vlag zou in tegenstelling hiermee negatief zijn. Een nieuwe test van de neklijn van een het op 18 januari afgeronde omgekeerd hoofd en schouders patroon zou dan in het verschiet liggen. Het is overigens bijzonder dat de DAX gedaald is op een dag dat alle andere indices stegen, het is ondanks de vlag en de hammer een teken aan de wand dat deze index daalde. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 30 jan 2019, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 jan 09.15u: Licht positieve start in Amsterdam

30 jan 10.00u: Bodem rond 514,7 geconsolideerd

30 jan 11.00u: Top tot nog toe niet doorbroken

30 jan 12.00u: Vasthoudendheid kopers is groot

30 jan 14.00u: Even na tweeŽn is 518,7 bereikt

30 jan 15.00u: AEX boven weerstandsniveau

30 jan 16.00u: Terug na Amerikaanse opening

30 jan 17.00u: Vlag in ontwikkeling in de grafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven