ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na de hammer van gisteren ontwikkelde zich vandaag in de daggrafiek van de AEX index opnieuw een hammer. Er is dus veel steun voor de beursgraadmeter en beleggers werken nog steeds aan een vervolg naar boven. Dat is gezien het patroon waarin we ons bevinden verrassend. Dat patroon is de vlag b-d. Een naar boven gerichte vlag, zoals dit patroon, wordt over het algemeen afgerond met een uitbraak naar beneden. Dit geeft dan een voortzetting omlaag. Hoewel de aandelenmarkt dus een stijging nastreeft blijf ik rekening houden net een uitbraak naar beneden. Lijn b vinden we morgen rond 494,5, een daling onder dit punt zou een uitbraak naar beneden uit de vlag zijn.

  • Nu streeft de markt echter nog altijd een stijging na, daar moeten we dus ons doel voor paraat hebben voor het geval men dit waar weet te maken. Wordt de top rond 501,2 van afgelopen vrijdag blijvend doorbroken dan wordt de combinatie van de stippellijn rond 506,2 en lijn d het doel.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is niets veranderd. De AEX staat boven de middellijn en de stemming is dus positief. Gaat de beursindex omhoog dan kan de bovenste lijn van de banden weerstand vormen. In het geval van een daling kan de middellijn eventueel steun vormen.

  • In de uurgrafiek is binnen de zijwaartse fase die u ziet tussen 492,2 en 501,2 een opgaande lijn te zien. De aandelenmarkt werkt zolang we met de AEX boven lijn h koersen aan een uitbraak naar boven. Een eventuele daling onder lijn h zou me in deze grafiek opnieuw doen letten op de koersontwikkeling ten opzichte van 492,2, in het besef dat een daling onder dit punt een negatieve beŽindiging van de zijwaartse fase zou betekenen.

  • Bij een daling onder lijn h heeft de bodem rond 493,7 in ieder geval mijn aandacht, want daar startte de opgaande beweging van de afgelopen dagen.
  • Zolang de index boven lijn h koerst moeten we rekening houden met een doorbraak naar boven.

Resumerend: 

Een tweede hammer in de daggrafiek geeft aan dat er veel steun is voor de AEX. Onze aandelenmarkt werkt aan een vervolg naar boven, wat ook blijkt uit de stijgende lijn h die is ontstaan binnen de zijwaartse fase 492,2 - 501,2 in de uurgrafiek. Zolang we boven die lijn koersen is een doorbraak naar boven mogelijk. Zou de top rond 501,2 blijvend doorbroken worden dan geeft dat naar ik aanneem een stijging naar 506,2, waar in de daggrafiek een horizontale lijn en lijn d samenvallen. Lijn d is de bovenkant van de vlag b-d, een patroon op grond waarvan een daling veel logischer zou zijn. Bij dit patroon doet zich immers meestal een uitbraak aan de onderkant voor. Die onderkant, lijn b, ligt morgen rond 494,5. Wordt lijn h doorbroken dan kan vervolgens in theorie een uitbraak uit deze vlag volgen. In de uurgrafiek bevinden we ons in een zijwaartse fase. Ik kijk niet alleen naar de vlag, maar ook naar de richting waarin we deze fase beŽindigen. Boven 501,2 is dat naar boven, onder 493,7 en 492,2 is dat naar beneden. 

En dan nog dit...

De S&P500 index koerst nog steeds binnen een stijgende wig en nadert een potentieel weerstandsniveau. Het laatste vormt aanleiding om de daggrafiek van deze index vanavond te behandelen.

  • Binnen de stijgende wig d-d' koerst de S&P500 aan op het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 2.800 - 2.347 rond 2.627. Het is vrijwel bereikt. In de buurt van deze grens is topvorming mogelijk, waarna we morgen een uitbraak naar beneden uit de wig zouden kunnen krijgen. Bij een slotstand boven het 61,8% niveau zou er nog wat ruimte zijn voor een vervolg naar de bovenkant van de wig, dan zou ook een uitbraak naar boven nog mogelijk zijn. Een daling is de ontwikkeling die je veelal ziet bij een wig, zeker als er ook nog een 61,8% niveau in het spel is. Ik houd daarom rekening met topvorming en een uitbraak naar beneden. Dat moet ik uiteraard loslaten bij een slotstand waarbij het 61,8% niveau op overtuigende wijze, dus goed zichtbaar in deze grafiek, wordt doorbroken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 16 jan 2019, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 jan 09.15u: Markt positief na stemming van gister

16 jan 10.00u: AEX is gedaald na de positieve start

16 jan 11.00u: Beursgraadmeter staat nu op verlies

16 jan 12.00u: Bodem bij 61,8% Fibonacci niveau

16 jan 14.00u: Op en neer, steeds kleinere stappen

Fugro: In december uitgebroken, nu vindt test plaats

16 jan 15.00u: Naar boven uit de driehoek gebroken

16 jan 16.00u: AEX terug bij de top van vanmorgen

16 jan 17.00u: Geen doorbraak, nog wel positief

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven