ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De afgelopen tijd hadden we te maken met een stijgend trendkanaal, een kanaal met een stijgingspercentage van een kleine zeven procent per maand. De AEX index is vandaag naar boven uit dit kanaal gebroken, waarmee beleggers in feite stelden het genoemde stijgingspercentage niet hoog genoeg te vinden. De opmars verliep voor hen onvoldoende snel, dat is de boodschap die men geeft met deze uitbraak naar boven. Het is wat mij betreft de totale gekte. Rekent u maar eens uit waar we uitkomen aan het einde van het jaar zouden we dit doortrekken. Ik neem dan ook aan dat het zo ongeveer gedaan is met de stijging van de AEX index die eind december startte. Het zou niet de eerste keer zijn dat een stijging eindigt met een uitbraak naar boven uit een scherp stijgend kanaal. Markten zijn altijd geneigd bewegingen te overdrijven, zo ook wellicht hier. Een terugkeer van de beursindex in het kanaal zou me sterken in deze gedachte.

  • Een aanname is evenwel geen bewijs. Kiest de aandelenmarkt voor een vervolg naar boven dan zijn er twee mogelijke doelen. Dat zijn de stippellijn rond 534,2 door een vorige top en het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9. Beide grenzen zijn niveaus waar in theorie een top kan volgen, als die top vandaag tenminste nog niet is gezet.

  • De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de banden gekomen en dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een daling. De index zal namelijk moeten terugkeren binnen de banden. Dat dit morgen al gebeurt kan ik echter niet stellen, daar gaan soms enkele dagen overheen. In principe is een terugkeer binnen de indicator door een daling van de AEX morgen echter al mogelijk.

  • In de uurgrafiek is er echter geen enkel punt van zwakte te noteren. Integendeel, de grafiek straalt kracht uit. We hebben een patroon van hogere toppen en hogere bodems, dus een hele fraaie stijgende trend die prima kan worden voortgezet. Zou de index dalen dan blijft dat patroon intact zolang de beursgraadmeter boven de bodem rond 523,1 blijft. Ook bij een eventuele terugkeer in het kanaal b-d in de daggrafiek hoeft de trend dus niet per se te kantelen, dat gebeurt alleen indien 523,1 naar beneden doorbroken zou worden.

  • In beeld ziet u al de stippellijn rond 534,2 waar de marktgraadmeter heen zou gaan bij een vervolg naar boven.

  • De kwartiergrafiek laat ons zien dat er geen winstnemingen waren en dus geen enkele vorm van twijfel aan de weg die de markt vandaag koos. Het is intrigerend.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt verwezenlijkte vandaag een uitbraak naar boven uit het stijgend kanaal b-d in de daggrafiek. Beleggers gaven hiermee in wezen aan dat de stijging in januari hen niet snel genoeg ging. Het is beleggers in de bol geslagen. Dit vormt voor mij reden voor de stelling dat het zo ongeveer gedaan moet zijn met de opmars van de AEX. Een terugkeer van de index in het kanaal zou me sterken in deze gedachte. In de uurgrafiek staat echter een patroon van hogere toppen en hogere bodems, een patroon dat kracht uitstraalt. Zolang de index boven de bodem rond 523,1 blijft is dit patroon intact en de stijgende trend dus ook. Een eventuele terugkeer in het kanaal zou als zodanig dus niet negatief hoeven uit te pakken, dat zou alleen onder 523,1 het geval zijn. De markt kan natuurlijk kiezen voor een vervolg naar boven. Voor een eventueel einde van de opmars van de beursindex met deze uitbraak uit het kanaal heb ik immers geen enkele vorm van bewijs. Daarom wil richtpunten naar boven hebben. Mogelijke doelen bij een vervolg naar boven zijn 534,2 of 536,9. Dit zijn twee niveaus waar in theorie een top tot ontwikkeling kan komen, zouden we die vandaag nog niet hebben bereikt.

En dan nog dit...

Een duidelijke stap bij onze buren, dat is waar ik het vanavond in dit extra blokje met u over wil hebben.

  • De bewegingen die de DAX maakte nadat het kanaal s-s' naar beneden werd verlaten waren verwarrend. Er was een kleine vlag ontstaan, maar die werd tot op heden niet afgemaakt met een uitbraak naar boven. Vandaag kwam die uitbraak echter alsnog tot stand en werd en passant ook de top van 25 januari jongstleden nog doorbroken. De conclusie is duidelijk, in Duitsland zetten beleggers hun geld op een voortzetting naar boven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 5 feb 2019, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 feb 09.15u: Volgende stap in de stijgende trend

5 feb 10.00u: Onze AEX index snelt naar boven

5 feb 11.00u: Oude tactiek uit de kast gehaald

5 feb 12.00u: Bijzondere koersontwikkeling in AEX

5 feb 14.00u: Zijwaarts na bereiken weerstand 530

5 feb 15.00u: Beursindex gaat nog steeds zijwaarts

5 feb 16.00u: AEX staat boven kanaal in daggrafiek

5 feb 17.00u: Beursgraadmeter stijgt nog steeds

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven