ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De stijgende trend van de AEX index bleef vandaag intact, want de beursgraadmeter sloot ondanks voortdurende verkoopdruk binnen het kanaal b-d. De candle van vandaag is als hammer bovendien een potentiŽle bodem, waarmee de markt de intentie toont de opgaande trend verder te willen uitbouwen. Of dat lukt hangt in eerste instantie af van de koersontwikkeling ten opzichte van lijn b. Deze lijn ligt morgen rond 538,4, dus iets boven het slot 538,1 van vandaag. De AEX zal meteen hoger moeten openen wil men voorkomen dat de marktgraadmeter alsnog naar beneden door de lijn breekt. Weet men de index vervolgens boven de top rond 541,3 van afgelopen vrijdag te sturen dan volgt een stijging naar lijn d, die we morgen rond 548,2 vinden.

  • Een uitbraak naar beneden uit het kanaal zou uiteraard een negatieve ontwikkeling zijn, met name als hierop ook een daling onder de bodem rond 533,1 van afgelopen vrijdag zou volgen.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands had ik vandaag weg kunnen laten. net als de laatste tijd overigens voortdurend het geval is. Zolang de lijnen van de indicator stijgen en de AEX boven de middellijn staat is de opwaartse trend immers intact. Blijft de AEX dan ook nog in het bovenste deel van de bovenste band dan blijkt daaruit dat de trend behalve naar boven gericht ook nog sterk is. Er lijkt geen einde aan te komen.

  • Aan het patroon van hogere bodems in de uurgrafiek is vandaag de bodem rond 535,8 toegevoegd. Voor behoud van het patroon dient als volgende stap de top rond 541,3 te worden doorbroken, zodat een volgende hogere top kan volgen.

  • Lijn b in de daggrafiek viel vandaag samen met het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 rond 536,9. U ziet dat dit niveau vandaag nogal onder druk stond. Het is een overwinning dat kopers uiteindelijk toch nog hebben weten te zorgen voor een slot boven deze grens. Men heeft daar echter hard voor moeten werken en bovendien steun nodig gehad uit het Amerikaanse koersverloop. Dit maakt het beeld net iets minder overtuigend dan het was geweest hadden we alleen naar de daggrafiek gekeken.

Resumerend: 

De stijgende trend in de daggrafiek bleef vandaag intact, al moet op grond van de kwartiergrafiek wel gezegd worden dat het kantje boord was. De candle in de daggrafiek is een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De markt geeft hiermee de bedoeling aan om een vervolg naar boven te realiseren. Morgen controleer ik of de AEX boven lijn b blijft. Deze lijn vinden we dan rond 538,4. Een eventuele daling onder dit niveau zou een uitbraak uit het kanaal inhouden en met name negatief zijn zou er ook een daling onder de bodem rond 533,1 op volgen. In de uurgrafiek is een nieuwe hogere bodem toegevoegd aan het patroon van hogere bodems. Wordt de top rond 541,3 doorbroken dan blijft dat patroon behouden. De AEX gaat dan naar lijn d in de daggrafiek die morgen rond 548,2 is te vinden.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over de Turkse beurs, waar men zoals ik vertelde over een ongeŽvenaarde veerkracht beschikt. Helemaal ongeŽvenaard is die veerkracht echter bij nadere beschouwing niet, in Rusland kan men er ook wat van.

  • De Russische beursindex bodemde in april 2018 rond 1.040 en vond daarna nog drie keer steun bij dat niveau. In januari volgde een stijging, waarmee de index wat verder boven de bodems kwam te staan. Deze en de komende maanden moet het koersverloop ons duidelijk maken of dit de start van een nieuwe beweging omhoog of slechts een tijdelijke opleving is. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 19 feb 2019, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 feb 09.15u: Een licht lagere opening vanmorgen

19 feb 10.15u: Vreemd koersverloop in de AEX index

19 feb 11.00u: AEX net boven belangrijk niveau

19 feb 12.00u: AEX even onder 536,9 geweest

19 feb 14.00u: Index opnieuw onder de grens

19 feb 15.00u: Stijgende wig afgerond met uitbraak

19 feb 16.00u: Stijging, AEX is terug boven 536,9

19 feb 17.00u: Boeiend einde van deze beursdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven