ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Acht groene candles achter elkaar, het is een uitmuntende start van het jaar. Vorige week werd het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 576,9 - 472,2 doorbroken, dat was een belangrijke stap. Omdat het om een lange termijn Fibonacci niveau gaat is het nu van belang dat de grens aan het einde van de maand ook in de maandgrafiek doorbroken wordt. Dat moet de bevestiging van de doorbraak van vorige week vormen. Met de groene candle van deze week zijn we goed op weg om dit aanstaande donderdag gerealiseerd te krijgen. Het wordt wel spannend. Met elke groene candle die erbij komt wordt het immers moeilijker om er nog een bij te zetten.

  • Dat het al moeilijker wordt blijkt uit de daggrafiek. De candle van vandaag staat namelijk met het lichaam onder lijn b. Eerder deze week lukte het kopers nog de index na dalingen onder lijn b terug te brengen boven de lijn. Dat lukte vandaag niet meer. De candle is als inverted hammer bovendien een potentieel toppatroon. Het is dus geen vanzelfsprekendheid dat we aanstaande maandag wederom een stijging zien.

  • Als weerstand hebben we nu de lijnen o en b in de grafiek. Ze snijden elkaar komende maandag rond 544. Een doorbraak zou ruimte naar lijn d geven. Deze lijn ligt maandag rond 553,2, net onder de stippellijn rond 554,3 door de top van 27 september 2018. Er is dan een aanzienlijke kans dat deze stippellijn wordt bereikt.

  • Indien de beursindex daalt zijn de bodems van afgelopen dinsdag en woensdag belangrijke potentiŽle steunniveaus. Kopers zullen in die buurt voor steun willen zorgen met als doel de AEX de februarimaand boven het Fibonacci niveau 536,9 af te doen sluiten. Daar hebben kopers afgelopen dinsdag en woensdag niet voor niets hun best voor gedaan, ze kennen de waarde van de grens.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is nog geen enkele vorm van zwakte te zien. Deze trend is sterk.

  • Lijn n en de stippellijn rond 539,3 in de uurgrafiek vormen samen een omgekeerde rechthoekige driehoek. Het patroon kan zowel een voortzettingspatroon als een omkeerpatroon (dus een toppatroon) worden. Het hangt af van de richting waarin de AEX uit het patroon breekt. Het gaat om een voortzettingspatroon indien een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd, dus een doorbraak door lijn n. Over het algemeen volgt dan een scherpe stijging. De formatie wordt een omkeerpatroon bij een daling onder de onderkant 539,3 ervan en de bodem rond 539,1 van gisteren. Een daling naar de stippellijn rond 536,2 is dan het meest waarschijnlijke vervolg.

  • Binnen de driehoek is een volgende hogere bodem bewerkstelligd, namelijk rond 541. Vanochtend kwam al een hogere top tot stand, waardoor het patroon van hogere toppen en hogere bodems nog steeds opgeld doet. Het hield de stijgende trend intact. Op dit moment is het dus zo dat onze markt het streven heeft de AEX naar hogere niveaus te brengen. 

  • Gaat onze marktgraadmeter aanstaande maandag naar boven dan zal ik controleren of de kruising van lijnen rond 544 in de daggrafiek doorbroken wordt. In deze grafiek let ik dan op het verloop ten opzichte van lijn n. Worden zowel 544 als lijn n doorbroken dan komt er zoals we zagen veel ruimte vrij naar boven.
  • Bij een daling onder 541 gaat mijn belangstelling volledig uit naar het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 539,3 en de bodem rond 539,1. Een doorbraak zou immers de afronding van de driehoek als toppatroon aangeven en 536,2 tot een aannemelijk doel maken. 

Resumerend: 

Acht groene candles in de weekgrafiek markeren een uitstekende start van het jaar. Voor wat deze grafiek betreft controleer ik volgende week in ieder geval of de AEX boven het vorige week doorbroken 61,8% Fibonacci niveau 536,9 blijft. Ter bevestiging van de doorbraak in de weekgrafiek is aanstaande donderdag in de maandgrafiek namelijk ook een doorbraak nodig. In de daggrafiek blijkt dat het niet eenvoudig zal zijn dit te realiseren. Het lukte kopers vandaag in tegenstelling tot eerder deze week namelijk niet meer de beursindex terug te brengen boven de doorbroken lijn b. De candle van vandaag is als inverted hammer bovendien een potentieel toppatroon. De kans op een daling is dus aanwezig.
In de uurgrafiek vormen lijn n en de stippellijn rond 539,3 samen een omgekeerde driehoek. Deze formatie kan zowel een voortzettingspatroon als een omkeerpatroon zijn. Stijgt de index aanstaande maandag en breekt de AEX naar boven door de kruising van lijnen rond 544 in de daggrafiek en door lijn n dan wordt het een voortzettingspatroon. Er is dan ruimte voor een stijging naar 553,2 (lijn d in de daggrafiek) of de top van 27 september vorig jaar rond 554,3. Breekt onze beursbarometer achtereenvolgens door 541, 539,3 en 539,1 dan wordt de formatie een omkeerpatroon. Een daling naar 536,2 is dan de meest logische vervolgstap. Kopers zullen dan proberen de beursindex boven het Fibonacci niveau 536,9 te houden, want zij hebben eerder deze week laten zien de waarde van dit niveau te kennen. 

En dan nog dit...

Vergelijken we het beeld in de weekgrafiek van de AEX met dat in de weekgrafiek van de DAX dan zien we een enorm verschil. Dat is merkwaardig, de Nederlandse economie is namelijk behoorlijk verstrengeld met de Duitse. Die verstrengeling zien we echter niet terug in de grafiek.

  • De correctie van de DAX op de voorgaande daling is zoals u in deze weekgrafiek ziet veel kleiner dan die van de AEX. De vorm is bovendien heel anders. De Duitse graadmeter staat bijna bij het 38,2% Fibonacci niveau rond 11.540, dat is in deze grafiek het eerstvolgend potentieel weerstandsniveau. De opwaartse beweging is intact zolang de graadmeter boven lijn t koerst. De komende weken is het goed om te volgen of deze lijn eventueel de onderkant van een stijgende wig of een vlag wordt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 22 feb 2019, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 feb 09.15u: Meteen omhoog na licht lager begin

22 feb 10.00u: Naar kleine winst in het eerste uur

22 feb 11.00u: AEX beweegt nog steeds omhoog

22 feb 12.00u: Kopers hebben het weer voor elkaar

22 feb 14.00u: Vloertje onder de AEX index gelegd

RELX: Gisteren door toppen 2017 / 2018 gebroken

22 feb 15.00u: Het vloertje heeft het begeven

22 feb 16.00u: Hogere bodem na opening in VS 

22 feb 17.00u: Een hogere bodem in de grafiek

 

Agenda van maandag 18 feb t/m vrijdag 22 feb 2019

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven