ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX heeft met een stijging van 1,7% vandaag een stap gezet in het gap dat afgelopen maandag tussen 548,5 en 553 open bleef. Het slot van de dag lag boven 548,5. De markt heeft hiermee een begin gemaakt met het sluiten van dit maandag open gebleven gebied. Het is gesloten zou 553 worden bereikt. In de buurt van dat niveau kan dan eventueel weerstand gevonden kan worden en dus in theorie een top tot ontwikkeling komen. Dit is waar ik op let als morgen een stijging wordt gerealiseerd. Waar ik naar kijk bij een daling beschrijf ik verderop in de uurgrafiek.

  • Het werd vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands tijd dat de AEX steeg. Statistisch gezien moest de index na vier slotstanden onder de banden zoals ik gisterenavond schreef namelijk terugkeren binnen de indicator. Dat is vandaag daadwerkelijk gebeurd. Nu de beursindex zich opnieuw binnen de banden heeft genesteld is de toekomstige ontwikkeling vanuit dit gereedschap gezien weer geheel open.

  • Bij de uurgrafiek beschreef ik gisteren de omgekeerde rechthoekige driehoek die in ontwikkeling was. Het patroon bestond uit de stippellijn rond 544,9 en lijn a. Het is vandaag afgerond met een uitbraak naar boven en zo een bodempatroon geworden. Het koersdoel van het patroon is ongeveer 554,8. Omdat de bovenzijde van het gap van maandag rond 553 een belangrijk potentieel weerstandsniveau is richt ik me echter eerst op die grens.

  • Vereist is dat de beursgraadmeter boven de doorbroken stippellijn rond 544,9 blijft, alleen dan blijft het patroon immers geldig. Dit controleer ik in het geval de index morgen zou dalen.

  • Wat direct opvalt in de kwartiergrafiek is de koersontwikkeling in de slotveiling. Het gaat om de laatste candle. De AEX stond om 17.30 uur nog ruim onder de onderkant 548,5 van het gap van maandag en op een winst van 1,3%. Na de veiling stond de marktindex plots boven 548,5 en op 1,7% winst. Grote partijen, want daar is de veiling voor, zetten in op een vervolg naar boven. Het is overigens wel een fraai staaltje van misbruik van de veiling, want voor sturing van deze orde is de slotveiling niet bedoeld. Hij is juist opgezet om dit te voorkomen, iets dat dus duidelijk niet is gelukt. Het verschijnsel deed zich overigens ook bij onze oosterburen voor, je zou dus haast zeggen dat het gecoördineerd was. Hoe dan ook, grote marktpartijen sturen aan op een verder herstel, we zullen morgen zien of zij hun gelijk halen.

Resumerend: 

De AEX steeg 1,7% en maakte een begin met het sluiten van het gap dat afgelopen maandag open bleef tussen 548,5 en 553. Het slot lag namelijk boven de onderkant ervan. Het gap is gesloten indien 553 wordt bereikt, dat is dan een potentieel weerstandsniveau. In de uurgrafiek werd de omgekeerde driehoek gevormd door de stippellijn rond 544,9 en lijn a afgerond als bodempatroon. Het geeft een koersdoel van 554,8. Omdat er echter weerstand kan zijn rond 553 is dat het niveau waar ik me eerst op richt. Wordt dat inderdaad bereikt dan moet het koersverloop daar ons leren of de vervolgstap naar 554,8 al dan niet wordt gezet. In verband met de geldigheid van het bodempatroon is het noodzakelijk dat de graadmeter bij een eventuele daling boven 544,9 blijft. Dat controleer ik ingeval van een daling. Grote markt(be)spelers gaan gezien het verloop in de slotveiling uit van een vervolg omhoog, dat is duidelijk. Morgen zal blijken of zij dat juist hebben beoordeeld. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 8 aug 2019, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 aug 09.15u: Een 0,9% hogere opening van AEX

8 aug 10.00u: Weerstandsniveau 544,9 nog intact

Donderdag 8 aug 2019: Wat is me opvallen?

8 aug 11.00u: Vlag ontwikkeld in de kwartiergrafiek

8 aug 12.00u: Zijwaarts verloop na uitbraak vlag

8 aug 14.00u: Markt schuift besluit voor zich uit

8 aug 15.00u: Een tactische zet net na drieën

8 aug 16.00u: Uitbraak uit driehoek gerealiseerd

8 aug 17.00u: De AEX index is verder opgelopen

 

Naar boven