ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursindex is vandaag nogmaals gedaald. De AEX nadert nu de bodem rond 534,5 van 3 juni jongstleden. We poetsen in twee weken weg waar de markt ruim zeven weken aan heeft gebouwd, het is een indrukwekkende daling. Bereiken we die grens 534,5, wat een naar verhouding nog maar kleine stap is en dus kan gebeuren, dan kan daar in principe steun worden gevonden. Daalt de index morgen verder dan zal ik dus met name bij dat niveau kijken naar eventuele tekenen van bodemvorming.

  • Vanuit de Bollinger Bands vind ik het moeilijk om van een daling naar 534,5 uit te gaan. De AEX sloot namelijk voor de derde keer achter elkaar onder de Bollinger Bands. Meer dan drie achtereenvolgende slotstanden onder de banden heb ik al heel lang niet meer gezien. Een vierde keer is niet uit te sluiten, maar statistisch gezien (daar is de indicator op gebaseerd) is de kans daarop erg klein. Het ligt meer voor de hand dat we een terugkeer krijgen binnen de banden. Als ik echter zie hoeveel angst er nog in de markt zit heb ik nogal wat moeite om dat ook daadwerkelijk te geloven. Hoewel mijn verstand zegt van een stijging uit te gaan zegt een stemmetje in mijn achterhoofd dat we die 534,5 nog wel gaan zien. Ik weet om eerlijk te zijn niet welk van de twee te geloven.

  • Kijk ik naar de uurgrafiek dan zie ik dat in de laatste candle een doorbraak door de bodem van vanmorgen tot stand kwam. We sloten vrijwel op het laagste punt van de dag. Het vertrouwen onder beleggers ontbreekt, dat is duidelijk.

  • Wat nodig is om me te zeggen dat het vertrouwen wat terugkeert is een stijging boven de stippellijn rond 543 en de top rond 543,4 van vandaag. Daar liep de stijging van vanmorgen namelijk stuk. Laat de markt eerst maar eens voldoende kooplust opbrengen om de AEX boven deze grenzen te brengen, dan kunnen we voorzichtig gaan geloven in een herstel. Op grond van  het beeld van dit moment is dat onmogelijk.

Resumerend: 

Onze marktgraadmeter is vandaag nogmaals gedaald en nadert de bodem van 3 juni jongstleden rond 534,5. Normaal gesproken zou ik op grond van het derde slot op rij onder de Bollinger Banden zeggen dat we morgen een stijging krijgen. De AEX zal namelijk terug moeten keren binnen deze indicator. De stap naar 534,5 is echter verhoudingsgewijs klein en dus zo gezet. Het vertrouwen onder beleggers ontbreekt gezien de laatste candles bovendien geheel en dat is een slechte basis voor een herstel. Ik sluit dus niet uit dat we ondanks het beeld in de Bollinger Bands toch verder omlaag gaan, ook al is dat op basis van de statistiek waar de Bollinger Bands op zijn gebaseerd onwaarschijnlijk. Voordat ik voorzichtig in een herstel kan gaan geloven wil ik eerst een stijging met een doorbraak door 543 en 543,4 zien, zo ligt het. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 6 aug 2019, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 aug 09.15u: Daling 0,45% in het eerste kwartier

6 aug 10.00u: Fase waarin men naar elkaar kijkt

6 aug 11.00u: AEX is door dalende lijn gebroken

6 aug 12.00u: Patroon in ontwikkeling in de AEX

6 aug 14.00u: Zijwaarts naar onderkant van vlag

6 aug 15.00u: AEX naar beneden uit vlag gebroken

Dinsdag 6 aug 2019: Wat is me opvallen?

6 aug 16.00u: Niets veranderd in afgelopen uur

6 aug 17.00u: Beursgraadmeter staat onder druk

 

Naar boven