ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beursgraadmeter opende vanmorgen 0,4% boven het slot van gisteren, steeg naar 1,4% winst, daalde naar een verlies van 0,4% en sloot de dag vervolgens af met 0,4% terreinwinst. Het was een achtbaanrit. Het resulteerde in een grote doji, een candle met een lichaam dat slechts een streepje is. Een doji geeft twijfels aan. Dat de markt die kende blijkt uiteraard ook uit het geschetste koersverloop, met name uit de wisselvalligheid  ervan. Een doji kan een bodem worden, maar ook een tijdelijke fase in een daling zijn. Het koersverloop dat we morgen krijgen moet ons leren welk van de twee het wordt.

  • Het laagste punt van de dag lag rond 534,9, slechts een fractie boven de bodem rond 534,5. Ik heb de stippellijn die ik tot dusverre door die laatste bodem tekende daarom iets naar boven verschoven, namelijk door het laagste punt van vandaag. De ontwikkeling van een dubbele bodem bij deze lijn is mogelijk.

  • De doji zou een bodem worden indien het hoogste punt rond 544,8 ervan blijvend doorbroken wordt. De candle zou een tijdelijke fase in de daling zijn in het geval van een daling onder de besproken grenzen 534,9 en 534,4. De stippellijn rond 529,7 door de bodem links in de grafiek zou dan het volgende doel worden.

  • We noteerden vandaag het vierde achtereenvolgende slot onder de Bollinger Bands. Het is lang geleden dat ik dit zag, het is een zelden voorkomende ontwikkeling. Het vraagt om een terugkeer binnen de banden, dus om een stijging. Dit is wat statistisch gezien zou moeten gebeuren.

  • In de uurgrafiek ziet u twee toppen rond 544,8. De stippellijn daar vormt met lijn a een omgekeerde rechthoekige driehoek. Het is een patroon dat zowel omkeer- als voortzettingspatroon kan zijn. Het wordt een omkeer-, dus een bodempatroon bij een uitbraak aan de bovenkant. Een uitbraak aan de onderkant maakt er daarentegen een voortzettingspatroon van. De AEX sloot de dag af in het midden van het patroon, de markt liet letterlijk in het midden wat het morgen wordt.

  • Een niet teruggedraaide stijging boven 544,8 zou een uitbraak naar boven uit de driehoek inhouden. Het koersdoel zou iets boven de bovenzijde van het gap van afgelopen maand uitkomen. Die bovenkant rond 553 zou dan ook mijn doel worden. De stap die gezet zou moeten worden is die boven 548,7. Het spreekt vanzelf dat we zouden moeten controleren of die grens daadwerkelijk doorbroken wordt.
  • Een daling onder lijn a zou de formatie tot voortzettingspatroon maken. We zagen in de daggrafiek dat we in dat geval 529,7 als doel kunnen nemen.

Resumerend: 

Een achtbaanrit van de AEX zorgde vandaag in de daggrafiek van de index voor een doji. Het is een teken van twijfel. Aan die twijfel komt een eind bij een stijging boven de candle of een daling eronder. Voor wat het waard is, op grond van de situatie in de Bollinger Bands zou een stijging moeten volgen. Statistisch gezien zou de beursgraadmeter na vier slotstanden onder de banden normaal gesproken namelijk moeten terugkeren binnen de banden. In de uur- en kwartiergrafiek staat echter een formatie waarmee we twee kanten op kunnen. Het is een omgekeerde driehoek die zowel omkeer- als voortzettingspatroon kan worden. Wat de functie wordt is afhankelijk van de richting van de uitbraak. Wordt 544,8 doorbroken dan wordt het patroon een omkeerpatroon. Koersdoel wordt dan de bovenkant van het gap van afgelopen maandag rond 553. Het is dan zaak te controleren of 548,7 bereikt ťn doorbroken wordt, want die doorbraak is noodzakelijk wil een terugkeer naar 553 mogelijk worden. Breekt de beursindex naar beneden door lijn a dan wordt de omgekeerde driehoek een voortzettingspatroon. Doet die ontwikkeling zich voor dan is de stippellijn rond 529,7 door een eerder in de daggrafiek ontwikkelde bodem het nieuwe doel. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 7 aug 2019, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 aug 09.15u: Een 0,4% hogere opening van AEX

7 aug 10.00u: Beursindex nadert weerstandsgrens

7 aug 11.00u: Binnen banden en bij weerstand 543

7 aug 12.00u: AEX index is door weerstand geduwd

7 aug 14.00u: Top ontstaan bij het niveau 544,9

Woensdag 7 aug 2019: Wat is me opvallen?

7 aug 15.00u: Sentiment is compleet gedraaid

7 aug 16.00u: Bodem van vanmorgen doorbroken

7 aug 17.00u: Verwonderlijk koersverloop in A'dam

 

Naar boven